fbpx

Srhljivka: Oglasili so se še Finci – spolno nadlegovanje kot še nikoli doslej

Silvestrovanje v Helsinkih - tudi tam se je spremenilo v nočno moro (foto: epa).

Po nemški, avstrijski in švicarski policiji se je zdaj oglasila še finska in sporočila, da so tudi v Helsinkih na silvestrovo zaznali neobičajno visoko raven spolnega nadlegovanja. Finski policisti so prejeli namige, da skupine prosilcev za azil načrtujejo, kako se bodo na najdaljšo noč v letu lotili žensk.

Namestnik vodje helsinške policije Ilkka Koskimaki je povedal, da toliko nadlegovanja kot ob tokratnem silvestrovanju v Helsinkih še niso zabeležili. “To je v Helsinkih povsem nov fenomen,” je dejal.

Tarča osrednji trg in železniška postaja, akterji večinoma Iračani
Varnostniki, ki so na silvestrovo pomagali skrbeti za varnost na ulicah, so policistom povedali, da je bilo veliko spolnega nadlegovanja predvsem na osrednjem trgu v prestolnici, kjer se je na zabavi zbralo okoli 20 tisoč ljudi. Do treh napadov naj bi prišlo še na glavni železniški postaji, kjer se je zbralo kakih tisoč prosilcev za azil, večinoma Iračanov. Osumljence so prijeli.

Finska policija sicer ni bila povsem nepripravljena na te dogodke. Že pred koncem leta so namreč prejeli namige, da pribežniki načrtujejo napade – kakršni so nato dejansko sledili ne le v Helsinkih, ampak tudi v Kölnu in nekaterih drugih nemških mestih, pa tudi v Avstriji, Švici in morda še kakšni državi. Finski policisti so bili zato za silvestrovo v visoki pripravljenosti. Že pred zadnjim dnem v letu so v nekem azilnem centru zaradi “javnega vzpodbujanja h kriminalnemu ravnanju” pridržali tudi šest Iračanov in jih nato izpustili 2. januarja.

Povezav med napadi v Helsinkih in Kölnu policija za zdaj ni odkrila, je še povedal Koskimaki.

Zaščita pred “muslimanskimi vsiljivci”
V več finskih mestih so se sicer v zadnjih mesecih pojavile skupine skrajno desnih “prostovoljcev”, ki patruljirajo po ulicah in domačine “ščitijo pred muslimanskimi vsiljivci”. Finska vlada je te patrulje, ki naj bi bile povezane z neonacisti, ostro obsodila. Kot je poudaril notranji minister Petteri Orpo, ti ljudje nikakor nimajo pravice uporabiti silo in ne prispevajo k večji varnosti.

Finska s 5,4 milijona prebivalcev je lani sprejela dobrih 32 tisoč prosilcev za azil, večinoma Iračanov, kar je desetkrat več kot v letu 2014. Po številu beguncev na število prebivalcev se tako Finska v Evropi uvršča na četrto mesto.

B. O., STA