fbpx

Sta Putinu spodletela že dva jedrska poskusa?!

Ruski diktator Vladimir Putin. (Foto: epa)

Medtem ko se svet v strahu sprašuje, ali bo v Ukrajini razneslo jedrsko bombo, naj bi se Vladimir Putin soočal z zapleti pri uporabi jedrskega orožja. Razlog za to naj bi bila sabotaža oziroma tehnični problemi. 

Diktator Vladimir Putin naj bi načrtoval razstrelitev jedrske bombe, vendar so bili njegovi načrti “sabotirani”, pravi poznavalec. Vplivneži na Kremlju naj bi “sabotirali” njegove načrte za uporabo atomskega orožja, lahko pa bi prišlo do težav, ki so posledica tehničnih napak. V zadnjih dneh se je pojavila vrsta sporočil NOTAM (obvestila letalskim misijam) in z njimi povezanih ruskih navigacijskih opozoril, ki kažejo na poskuse ali strelske vaje, poroča Mirror.

Hkrati se pojavljajo trditve, da je Putin v začetku tega meseca ukazal dva poskusa z jedrskimi raketami, ki pa dejansko nista bila izvedena. Valerij Solovej, dober poznavalec ruskega predsednika in nekdanji profesor na prestižnem moskovskem inštitutu za mednarodne odnose (MGIMO), šoli za usposabljanje vohunov in diplomatov, pa je razkril, da bi Putinova odločitev za uporabo taktičnega jedrskega orožja v Ukrajini brez dvoma naletela na odpor. Sicer ne ve, kako učinkovit bi bil. Razkril pa je, da naj bi zadnja dva tedna potekala jedrska poskusa – eden pod Barentsovim morjem, drugi pa pod zemljo na območju Arhangelska na severu evropskega dela Rusije.

Jedrska eksplozija (Foto: iStock)

Vendar v nobenem od primerov jedrski poskus ni bil opravljen. Razlog je v tem, da je potrebno pred izstrelitvijo oziroma pred uporabo tovrstnega orožja zagotoviti, da je popolnoma funkcionalno. Toda v obeh primerih so nastopile nepojasnjene motnje. Ruski predsednik je bil v obeh primerih obveščen, da so nastale izredne razmere, kar pomeni tehnične napake, posledično pa testa nista uspela. Putin je vztrajal, da se testi izvedejo v prihodnje. Prav tako je zatrdil, da se je voditelj Kremlja načeloma odločil za uporabo jedrskega orožja.

Odložena jedrska poskusa pomenita, da Putin izgublja politično moč?
In če bo test še v tretje neuspešen, bo to spominjalo na sabotažo oziroma neizpolnjevanje ukazov glavnega poveljnika. To pa bi kazalo na slabitev Putinove oziroma državne izvršilne oblasti. V začetku meseca je sicer zveza Nato sporočila, da je Putin poslal svojo jedrsko podmornico K-329 Belgorod, ki je nosilka podvodnega robotskega drona Poseidon za povzročitev apokalipse. Gre za velikanski jedrski torpedo, ki povzroči radioaktivne cunamije in opustoši sovražnikovo obalo. Zaenkrat sicer ni znakov o kakršnih koli poskusih. 

Domen Mezeg