fbpx

Stanje na Hrvaškem vse slabše: Potem ko so zajezili širjenje okužbe s covid-19 v nočnih klubih, je prišlo do eksplozije novih primerov na poročnih svatbah

Foto: Pixabay

Na Hrvaškem se število aktivnih primerov covid-19 povečuje iz dneva v dan, kmalu naj bi dosegli tisoč aktivnih okužb. Po zadnjih uradnih podatkih je bilo potrjenih 52 novih okužb, večina pa naj bi se okužila na zasebnih zborovanjih, kot so poročne svatbe. 

Po zadnjih uradnih podatkih so na Hrvaškem zabeležili 52 novih okužb s covid-19. Kar 32 od 52 obolelih se je okužilo na privatnih zabavah ali poročnih svatbah.

Po trditvah direktorice NZJZ v Splitu Željke Karin, je pričakovati, da se bo stanje še poslabšalo. V Splitsko-dalmatinski županiji se je kar 13 od 14 obolelih z novim koronavirusom okužilo na svatbi. Od tega je eden od gostov nedolgo zatem tudi sam pripravil manjše praznovanje. Po poročanju Jutarnjega je tako v samoizolaciji končalo 120 ljudi.

Prej nočni klubi, zdaj svatbe
“Upali smo, da se bo Split dobro zaščitil v takih primerih,” je povedala Karinova. “Upam, da se bodo ljudje zresnili,” je povedala in izpostavila potrebo po dobri organiziranosti večjih družinskih srečanj. Pet okužb so zabeležili tudi na vzhodu države v Brodsko-posavski županiji. Načelnik županijskega štaba civilne zaščite Stjepan Bošnjaković je povedal, da so štirje okužbo staknili na poroki, eden na “čobanijadi”. Sprva naj bi novi primeri prihajali na Hrvaško iz tujine, je za javnost pojasnil minister za zdravje Vili Beroš. Nato so okužbo začeli prenašati mladi, ki so obiskovali nočne klube. “Ta problem smo lokalizirali, sedaj pa vidimo, da se okužba širi na večjih zborovanjih.”

Ne želijo novih restriktivnih ukrepov
Beroš je ob tem povedal, da ne podpirajo uvajanja novih restriktivnih ukrepov, temveč zgolj pozivajo ljudi naj se držijo predpisanih priporočil o fizični razdalji, higieni in nošenju mask v zaprtih prostorih.

Na Hrvaškem imajo trenutno 930 aktivnih primerov COVID-19, število okuženih je naraslo na 3.272, v samoizolaciji je 4.709 ljudi, 89 se jih zdravi v bolnišnici. Do sedaj si jih je opomoglo 2.229. Zaradi covid-19 je na Hrvaškem umrlo 113 ljudi.

Ivan Šokić