Stanje z ilegalnimi migranti v BiH je vse bolj resno; prišlo je do spopada s policijo

Datum:

Policija Unsko-sanske županije v BiH je potrdila, da je včeraj uporabila silo proti ilegalnim migrantom v Veliki Kladuši zaradi klica delavcev Mednarodne organizacije za migracije (IOM), ki so bili v nevarnosti zaradi nasilja.

Ilegalni migranti so v tem tednu zažgali več objektov na območju Velike Kladuše, policija je reagirala, v medijih pa se je pojavil posnetek spopada med policijo in migranti. Minister za notranje zadeve Unsko-sanske županije Nermin Kljajić je sicer izjavil, da policija ni prekoračila svojih pooblastil.

Kot je povedal notranji minister, so migranti izzvali niz izgredov, saj se je na ulicah Velike Kladuše znatno povečalo njihovo število, prostora v migrantskih centrih pa ni.

Ilegalni migranti v Veliki Kladuši. (Foto: epa)

Stampedo na Bihać
Podobno stanje je tudi v Bihaću, zato so oblasti odprle nov center v vasi Lipa, dvajset kilometrov stran od mesta. Gre za število okoli tisoč ilegalnih migrantov. Župan Šuhret Fazlić je v petek pristojne pozval, naj sprejmejo ukrepe, da bi preprečili migrantski stampedo v unsko-sanskem kantonu, sicer bo primoran v vzpostavitev novih improviziranih kampov, kot je tisti na Vučjaku, kjer vladajo nehumane razmere. “Če se bo stampedo migrantov na Bihać nadaljeval, bomo odprli še pet Vučjakov,” je zagrozil Fazlić.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...