fbpx

Starši, pozor! Premišljeno ob nakupu posteljice: Zadušila je že ducat novorojenčkov

Foto: PrintScreen

Spletne trgovine so prepovedale prodajo priljubljenih otroških posteljic, ki otroku zagotavljajo varnost in spanje na enem mestu. Oblikovane so tako, da ga varujejo, a so ZDA nedavno opozorile, da so za otroke tudi nevarne. Hitro lahko pride do zadušitve, v zadnjem času pa se je zaradi obračanja v posteljici zadušilo kar 12 novorojenčkov.

Izdelke trenutno prodajajo različni manjši trgovci, najdejo pa se tudi na Amazonu. Iz MailOnlina so jim že pisali, a ti na vprašanja medijev še niso odgovorili. Omenjene izdelke so prodajali tudi Mothercare, Tesco, John Lewis in eBay, a so jih po opozorilu iz Združenih držav Amerike umaknili iz prodaje. Strokovnjaki so mnenja, da je najvarnejši način spanja otroka še vedno otroška posteljica, brez kakršnih koli blazin ali igrač.

Čeprav so opozorilo o smrtni nevarnosti posteljice izdali že pred sedmimi leti, te niso nehali prodajati. Še zmeraj jih lahko najdete v različnih otroških trgovinah in prek spleta. Predstavnik eBaya je dejal: “Po nedavnih priporočilih ameriških organov bodo ti izdelki na naši spletni strani prepovedani. Naša ekipa bo o tem obveščala prodajalce in odstranila vse oglase, ki bodo v nasprotju z našimi novimi pravili.”

Foto: PrintScreen

O nevarnosti se govori že sedem let
Ko so o nevarnosti poročali že leta 2010, so jih omenjena podjetja umaknila iz prodaje, a se je nato pojavila posteljica Babymoov Cosydream Sleep Positioner. Izdelana je za otroke od rojstva do šest mesecev starosti in ima všito opozorilo, da njene uporabe ne priporočajo več, ko se otroci začnejo sami obračati. Na njem piše: “Oblika izdelka vašemu otroku nudi varno spanje na hrbtu; ta spalni položaj je najvarnejši.” Zaradi posebne oblike lahko vaš otrok brezskrbno leži v prijetnem, pomirjujočem in udobnem položaju. Izdelek izboljša kakovost in dolžino spanca ter spodbuja vsestranski razvoj. Priporoča se, da jo starši uporabljajo od rojstva in vse ”dokler se otrok ne poskuša v njej obrniti in zamenjati položaja (starost približno tri do štiri mesece).”

Poročila kažejo, da jih je zaradi zadušitve v ZDA umrlo že 12. Ob uporabi takšne posteljice se novorojenčki, čeprav jim posteljica nudi oporo in nekakšen ”zid”, v njej obračajo. Tako se lahko v spanju nevede obrnejo tesno proti robu in počasi jim zmanjka zraka. Starše je na to opozoril tudi zdravstveni nadzornik. Posteljice, ki otroku preprečujejo pretirano obračanje in kotaljenje, so pogosto imenovane tudi ”gnezda”. Dojenčki se v njej prepogosto znajdejo v položaju, v katerem nimajo dostopa do kisika. Čeprav so s svojo ogrado, ki onemogoča kotaljenje, namenjene varnemu počitku novorojenčka, pa je posteljica lahko smrtno nevarna. Vsi ameriški primeri, v katerih je umrlo ducat novorojenčkov, kažejo na to, da se je otrok, ki je ležal na hrbtu, obrnil na bok, nato pa na trebuh in obraz obrnil proti posteljici, ki ga je zadušila.

Foto: PrintScreen

”Če ne bi uporabila otroške varnostne posteljice, bi bil moj sin še živ”
Judy Sage je ena izmed mater, ki je izgubila svojega otroka. Njen sin Andy se je pri osmih tednih starosti zadušil. Posteljice sprva sploh ni želela uporabiti, a ji jo je priporočil pediater. Januarja je obupana ugotovila, da je zadušila njenega otroka. ”Če ne bi uporabila otroške varnostne posteljice, bi bil moj sin še živ,” je dejala. Andy je umrl že leta 2002, Judy pa se vse od takrat bojuje proti izdelavi tovrstnih posteljic. Starše pred uporabo opozarja že slabih 15 let, vrhunec svojega upora pa je dosegla ravno z opozorilom ZDA. “Želela sem glasno kričati, tako sem bila srečna. Prepričana sem bila, da tega nikoli ne bom dosegla,” je po poročanju Daily Maila povedala Judy. Dr. Rachel Moon, predsednica ameriške akademije za pediatrijo, je dejala: “Na trgu je na stotine izdelkov, ki bi lahko škodovali vašim otrokom. Največja napaka staršev pa je, da mislijo, da potrebujejo vse, kar se prodaja. To ni res.”

A. L.