Starši, pozor! Premišljeno ob nakupu posteljice: Zadušila je že ducat novorojenčkov

Foto: PrintScreen

Spletne trgovine so prepovedale prodajo priljubljenih otroških posteljic, ki otroku zagotavljajo varnost in spanje na enem mestu. Oblikovane so tako, da ga varujejo, a so ZDA nedavno opozorile, da so za otroke tudi nevarne. Hitro lahko pride do zadušitve, v zadnjem času pa se je zaradi obračanja v posteljici zadušilo kar 12 novorojenčkov.

Izdelke trenutno prodajajo različni manjši trgovci, najdejo pa se tudi na Amazonu. Iz MailOnlina so jim že pisali, a ti na vprašanja medijev še niso odgovorili. Omenjene izdelke so prodajali tudi Mothercare, Tesco, John Lewis in eBay, a so jih po opozorilu iz Združenih držav Amerike umaknili iz prodaje. Strokovnjaki so mnenja, da je najvarnejši način spanja otroka še vedno otroška posteljica, brez kakršnih koli blazin ali igrač.

Čeprav so opozorilo o smrtni nevarnosti posteljice izdali že pred sedmimi leti, te niso nehali prodajati. Še zmeraj jih lahko najdete v različnih otroških trgovinah in prek spleta. Predstavnik eBaya je dejal: “Po nedavnih priporočilih ameriških organov bodo ti izdelki na naši spletni strani prepovedani. Naša ekipa bo o tem obveščala prodajalce in odstranila vse oglase, ki bodo v nasprotju z našimi novimi pravili.”

Foto: PrintScreen

O nevarnosti se govori že sedem let
Ko so o nevarnosti poročali že leta 2010, so jih omenjena podjetja umaknila iz prodaje, a se je nato pojavila posteljica Babymoov Cosydream Sleep Positioner. Izdelana je za otroke od rojstva do šest mesecev starosti in ima všito opozorilo, da njene uporabe ne priporočajo več, ko se otroci začnejo sami obračati. Na njem piše: “Oblika izdelka vašemu otroku nudi varno spanje na hrbtu; ta spalni položaj je najvarnejši.” Zaradi posebne oblike lahko vaš otrok brezskrbno leži v prijetnem, pomirjujočem in udobnem položaju. Izdelek izboljša kakovost in dolžino spanca ter spodbuja vsestranski razvoj. Priporoča se, da jo starši uporabljajo od rojstva in vse ”dokler se otrok ne poskuša v njej obrniti in zamenjati položaja (starost približno tri do štiri mesece).”

Poročila kažejo, da jih je zaradi zadušitve v ZDA umrlo že 12. Ob uporabi takšne posteljice se novorojenčki, čeprav jim posteljica nudi oporo in nekakšen ”zid”, v njej obračajo. Tako se lahko v spanju nevede obrnejo tesno proti robu in počasi jim zmanjka zraka. Starše je na to opozoril tudi zdravstveni nadzornik. Posteljice, ki otroku preprečujejo pretirano obračanje in kotaljenje, so pogosto imenovane tudi ”gnezda”. Dojenčki se v njej prepogosto znajdejo v položaju, v katerem nimajo dostopa do kisika. Čeprav so s svojo ogrado, ki onemogoča kotaljenje, namenjene varnemu počitku novorojenčka, pa je posteljica lahko smrtno nevarna. Vsi ameriški primeri, v katerih je umrlo ducat novorojenčkov, kažejo na to, da se je otrok, ki je ležal na hrbtu, obrnil na bok, nato pa na trebuh in obraz obrnil proti posteljici, ki ga je zadušila.

Foto: PrintScreen

”Če ne bi uporabila otroške varnostne posteljice, bi bil moj sin še živ”
Judy Sage je ena izmed mater, ki je izgubila svojega otroka. Njen sin Andy se je pri osmih tednih starosti zadušil. Posteljice sprva sploh ni želela uporabiti, a ji jo je priporočil pediater. Januarja je obupana ugotovila, da je zadušila njenega otroka. ”Če ne bi uporabila otroške varnostne posteljice, bi bil moj sin še živ,” je dejala. Andy je umrl že leta 2002, Judy pa se vse od takrat bojuje proti izdelavi tovrstnih posteljic. Starše pred uporabo opozarja že slabih 15 let, vrhunec svojega upora pa je dosegla ravno z opozorilom ZDA. “Želela sem glasno kričati, tako sem bila srečna. Prepričana sem bila, da tega nikoli ne bom dosegla,” je po poročanju Daily Maila povedala Judy. Dr. Rachel Moon, predsednica ameriške akademije za pediatrijo, je dejala: “Na trgu je na stotine izdelkov, ki bi lahko škodovali vašim otrokom. Največja napaka staršev pa je, da mislijo, da potrebujejo vse, kar se prodaja. To ni res.”

A. L.

 • indijanka

  Kako je možno, da 15 let nihče ne sliši in razume žalostne izkušnje?

  • fmg9

   Zato, ker te izdelke načrtujejo in dizajnirajo ženske (od posteljic, prek sedežev za v avte, do vozičkov).
   ;)

   • indijanka

    Aja..torej spet moški ne opravljajo svoje vloge. Ženske so ustvarjalke in moški razumni..torej je varnost njihovo področje. Mogoče jih dojenčki na zanimajo. Po rubrikah sodeč na tem moškem portalu jih zanimajo samo še napol plastične ženske. Zakaj bi kdo podprl žensko, ki je nesebično, kljub lastni tragediji, želela pomagati drugim. Nevidna je moškim očem.

    • fmg9

     Vsekakor, da so nebogljeni novorojenčki/dojenčki največja prioriteta varnosti.
     Ja, samo Indy, poglej, kdo je te posteljice dizajniral.
     Enako velja za ostale izdelke, katere sem omenil. (Človek izgubi živce že pri montaži sedeža v avtu – grozljivka!)

     In podjetja, ki te izdelke izdelujejo, najemajo ženske v smislu, one bodo “znale”.
     Ja, pa pač ne znajo.
     Joj, kok je to težko sprejeti, a ne? ;)

     • indijanka

      Ja…ustavte že ženske brez duše in srca. Saj ste tolk razumni, da jih prepoznate. Ali pa se težava skriva v splošnem streljanju po vseh ženskah, ki niso popolnoma podložne, potem vam pa zmanjka energije. Opravljajte svoje poslanstvo! Ukrotite!

     • fmg9

      Hja… Zdej v časih “ženskih quote” na vseh področij je to težko.
      Drugače se pa pač moram v tem primeru pridružiti mnenju Vodeba: ženske ne bi smele opravljati vseh poklicev.
      Kar se pa podložnosti tiče, je pa tako, da pravi moški poskrbi, da se ženski ni potrebno dokazovati in je lahko kreativna ter uspešna šele doma, ko je ne bremenijo službeni jarmi (mesarsko klanje v poslu).
      Šele takrat lahko začne svobodno dejavnost, brez da bi jo skrbelo za finance. Lahko se posveti otrokom, družini, hkrati pa ima veliko časa za lastno kreativno dejavnost.

     • indijanka

      Malo si me nasmejal. Sonček je in prelep dan. Zunaj. Ženske kvote so blefiranje in ženske le izjemnoma podpirajo druga drugo. Če boste hoteli prehiteti ženske na področju, ki zanje ni ustrezno, boste preprosto morali biti boljši. Birokratsko ali z verigami ne bo šlo. Temu se bomo uprle vse.

     • fmg9

      Sej vas nihče ne priklepa na verige.
      A bi ti bila kaj manj (ali bolj) kreativna, v kolikor ti ne bi bilo potrebno skrbeti za finance in preživljanje družine?

     • indijanka

      Delam tisto kar želim in ne tisto kar moram. Kar jemljem kot privilegij življenja. Med privilegije štejem tudi to, da sem mati, treh živahnih otrok, ki jih lahko spremljam v življenju. Moji učitelji so.

     • fmg9

      Delam tisto kar želim in ne tisto kar moram.

      Predstavljaj si življenje, da ti ne bi bilo potrebno delati tistega kar moraš (kot mora danes večina žensk, ki hočejo preživeti), ampak da bi imela popolnoma svobodne roke pri kreativnosti.

     • indijanka

      Moja dimišljija pri opravljanju gospodinjskih del ima meje. Zelo prijazni se mi zdijo vsi robotki in stroji. Še slabše mi gre pri razmišljanju o brezpogojni ljubezni. Večina poročenih moških ima ljubice. Jst sem pa nekako alergična na moške, ki dišijo po drugih ženskah. Pa na penicilin in pike sem tut. Če bi bila popolnoma odvisna, bi morala sprejeti dobro in slabo.

     • Catwoman

      Pozdravljen,
      če bi imela jaz popolnoma svobodne roke in bi partner dovolj zaslužil, bi se zagotovo posvečala samo njemu in družini. Samo plače so tako nizke, da morata oba delati, če hočeta normalno preživeti.

      Počutim se enakopravna moškemu, a ne enakovredna v moči. Všeč mi je, če me zaščiti ter brani, ko to potrebujem, a sodobni moški tega ne zmorejo več, vsaj večina ne, zato se zatekajo k verbalnemu nasilju ali pa so apatični. Hvala bogu pa obstajajo še kakšni čudoviti, slovenski moški. Lp

     • Catwoman

      Moški žensk niso več sposobni ukrotiti, zato postajajo iz dneva v dan bolj nastrojeni proti ženskemu spolu. Okoljske spremembe na njih puščajo močnejše posledice, kot smo si sprva mislili.

 • Valter BraniSlav

  Jalova Steiermark ne bo imela tega problema ker nima otrok…
  Moji so ze odrasli, pac pa te posteljice ne bomo kupili vnukom. Hvala za informacije.

 • Catwoman

  Predlagam jogije iz pene za dojenčke, ki imajo po površini luknje in če se otrok obrne na trebuh, lahko kljub temu nemoteno diha. Z varnostnimi luknjami je opremljena večina podlog v zibelkah iz tujine (Avstrija, Italija, Španija…).

  Ne vem zakaj v Sloveniji ne poskrbimo za varnost na tem področju?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!