Startupi iz držav Višegrajske skupine so vroča roba za ameriška podjetja iz Silicijeve doline – Budimpešta, Varšava, Praga, vse daleč pred Ljubljano

Budimpešta je ena izmed najbolj mikavnih evropskih prestolnic za zagon startupov. Tehnološke inovacije sistematično podpira tudi država. Foto: Nova24TV.

Vzhodna Evropa postaja vse bolj vroče območje novih tehnoloških startupov, ki jih množično odkupujejo podjetja iz Silicijeve doline. Eden najodmevnejših letošnjih primerov je januarski nakup Vectorja, proizvajalca pametnih ur, ki je bil ustanovljen leta 2013, prvi produkt pa je lansiral dve leti pozneje – podjetje Fitbit iz Kalifornije je bilo pripravljeno plačati kar 15 milijonov ameriških dolarjev. Če bi šlo za podjetje iz Berlina, Pariza ali Londona, novica v javnosti ne bi pretirano odmevala, ker pa je šlo za romunsko podjetje, je prevzem dodobra pretresel te prostore, poroča Svetovni gospodarski forum. Startup so zagnali v Bukarešti, pri izdelavi pametnih ur je sodelovala izključno domača delovna sila, preden so nato svoj produkt razširili čez mejo in odprli svoje poslovne prostore tudi v Londonskem središču. Na ta način so taktično povečali svojo prepoznavnost v srednji in vzhodni Evropi.

Eden takšnih regionalnih centrov, ki se je kot zadnji znašel na Evropskem digitalnem indeksu mest, je tudi Talin, prestolnica Estonije. Med prvih petdeset najdemo tudi Budimpešto (33. mesto), Prago (37. mesto), Varšavo (38. mesto) in Bratislavo (41. mesto). Nekaj drugih znamenitih globalnih znamk, ki so bile razvite v tej regiji, vključuje tudi Skype in TransferWise (oba v Estoniji) in Avast (Češka).

In kako se je na omenjeni lestvici odrezala Ljubljana, najlepše mesto na svetu? Zasedla je 47. mesto, daleč za Budimpešto, Prago ali Varšavo, pred njo je tudi Bratislava.

Skupna točka teh podjetij je strategija, po kateri razvijejo manjše pametne aplikacije, ki jih nato odkupijo večje firme. V primeru romunskega Vectorja je šlo za zelo pametne dizajne in baterijo, ki zdrži tudi do 30 dni brez napajanja. Gre za digitalno revolucijo, katere zastavonoša so nekdanje satelitske države Sovjetske zveze. Slednje so ugotovile, da imajo potencial, da se premaknejo na višji nivo; vse bolj gre za ekonomije, ki jih generirajo znanstveniki, ki zamenjujejo agrikulturo, rudarstvo in druge težke industrije.

Foto: World Economic Forum.

Države Višegrajske skupine mikavne za investitorje iz Kalifornije
Največja regionalna sila v informacijski tehnologiji pa postaja Poljska, poroča magazin Computer Weekly. Vsako leto ima namreč najmanj 40 tisoč diplomantov s področja informacijske tehnologije. Zato ne čudi, da je Poljska kot vodilna država Višegrajske skupine tudi tista z največ investicijami podjetij z druge strani luže. Skupaj so sicer podjetja v države Vzhodne Evrope po podatkih za leto 2016 vložile 1,6 milijarde evrov, kar je najvišja naložba po letu 2009, torej tik pred začetkom svetovne gospodarske krize.

Investicije so bile skoncentrirane večinoma na Poljsko, Češko, Litvo, Romunijo in Madžarsko. To ni naključje, saj na primer Madžarska in Poljska aktivno podpirata rast t. i. startupov z oblikovanjem posebnih ekonomskih območij, kjer investitorjem omogočata davčne olajšave in druge ugodnosti. Prav tako sta obe državi v zadnjih letih močno vlagali v infrastrukturo, ki podpira takšno tehnologijo.

Problem ostaja beg možganov za višje plače v Londonu in ZDA
Kot poroča World Economic Forum, imajo mnoge države Višegrajske skupine tako dobro internetno povezavo, da bi jim jo zavidali v preostali Evropi in celo v Združenih državah Amerike. Na Poljskem denimo celo razmišljajo o inovacijskih univerzah, kjer bi nastajala nova podjetja in izumi.

Imajo pa te države vendarle še vedno eno veliko težavo; beg možganov, saj so plače takšnih znanstvenikov v Londonu in Združenih državah Amerike še vedno nekajkrat višje. Potencialna grožnja je tudi morebitni novi oboroženi spopad med Ukrajino in Rusijo.

Luka Svetina

 • Stajerka

  ravno danes zasledila novico……BMW odpira novo tovarno na vzhodu Madžarske – investicija 1 milijardo eur – za začetek 1.000 delovnih mest in 150.000 vozil letno (visoko tehnološka in električna)……..

  še kakšno o Orbanu iz betic Lewakov???

  • večni srb

   Vem jaz za eno, BMW in ostala nemška avtomobilska industrija je popolnoma zavožena. Njihovi avtomobili so največji drek, kar ga je kdaj proizvedel ta planet, kot bi se igrali mali otroci, ki si ustvarijo svoj domišljijski svet in se ne zmenijo za realnost, ker so preveč zatopljeni v igranje vlog.
   Gremo po vrsti. Dober avto se ne sme pokvariti najmanj deset let. Dober avto je varčen in varen za vožnjo. Ceste so lahko široke smao toliko kot so lahko, nemški avtomobili so vsaj dvakrat preširoki, le nekaj manj kot ameriške ladje, ki so smiselne samo za vožnjo skozi par tisoč kilometrov dolge prerije, teh pa že zdavnaj ni več. Nenazadnje mora biti avto poceni in dostopen vsakomur, mora biti tudi čim bolj vsestransko uporaben in tudi zabaven, kar omogoča prehod na električne sisteme. Če pogledamo vse naštete karakteristike, lahko zgotovimo, da nemci nimajo za burek, ker padejo na čisto vseh bistvenih kategorijah, najslabši so prav pri razvoju električnih vozil, z madžari pa bo šlo samo še hitreje navzdol. Nemški avtomobili bi bili smiselni edino, če bi povsod zgradili avtobane, kar se preprosto ne bo zgodilo, prihodnost avtomobilizma je v zraku.

   • Boco

    Te pa že bo držalo, če ti tak praviš.

    • Steiermark

     Verjetno tale srbin primerja njihov “avtomobil bodočnosti”, stojadina, z BMV in potem bo že držalo, ker še boljši od njihovih stoenk so pa vozovi na konjsko vprego, ki še vedno vladajo v Srbiji…..
     Vse kar srbin tukaj flanca, je podobno “razmišljanju” komunistov udbovcev, iz 80 let, ko so nam govorili, da češ, kakšna mizerija je v ZDA in Zahodni Evropi……in da je pri nas veliko boljše, ter , da je komunizem naša bodočnost, kot “edini pravični sistem”!…..Tipično za jugokomunistčno udbovske telebane!

 • Stric iz ozadja

  Silikonske doline? V Slovenscini temu recemo Silicijeva dolina, razen ce delajo vsadke.

  • Stajerka

   no, uradno je tako……Silicon Valley

 • Black_hawk

  Mi pa tazadnja rupa kot vedno.

  • večni srb

   Misliš?
   Vojaško policijske džamaherije so bile vedno vodilne v svetu visoko tehnoloških svinjarij, ki pač niso namenjene za široko potršnjo temveč proti potrošnikom in civilistom.

 • Domoljub

  Omenjen je celo en start-up iz drzav Visegrajske skupine, medtem ko je vecino clanka posvecena start-upu iz Romunije. Matr so vroca roba. Poljska je pa popularna zato, ker so stroski dela nizji v primerjavi z zahodno Evropo in ZDA. Primeri:
  Dell: https://uk.reuters.com/article/uk-dell-ireland/dell-shifts-manufacturing-from-ireland-to-poland-idUKTRE5076PT20090108,
  William Demant: https://www.reuters.com/article/william-demant-results-ceo/hearing-aids-maker-william-demant-shifts-production-to-poland-and-mexico-to-cut-costs-idUSL8N1AY1VX,
  Volkswagen – https://www.reuters.com/article/us-poland-volkswagen-factory-idUSBREA2H15F20140318

  • večni srb

   Ne nižji ampak najnižji možni sploh, če pa za poljake delajo na črno migranti iz Severne Koreje.

  • ZatonMesecnikov

   Bi razumel tvoje pomisleke, če bi Slovenija imela alternativo. Slovenska gospodarska alternativa temu je žal samo “preko vez na javnem”.

 • večni srb

  Bateriji, ki zdrži 30 dni brez napajanja, se reče jedrski reaktor, haha…
  Pa si poglejmo še malo fiziko, ki stiji za tem čudežem, če verjamemo, da bo normalna litijeva baterija zdržala cel dan, poem bi morala čudežna absorbirati kar 30-krat več watov. Če lahko povprečna baterija za mobilni telefon opravi delo 5 watov, je to x 30 = 150 watov, kar je dovolj, da lahko uporabniku zastane srce, če bi se spraznila v hipu. Ne da se narediti bolj zmogljivih baterij, ker ima litij največ prostih elektronskih mest in zato naredi največjo razliko v potencialu,izjema so kakšne eksotične snovi, kot so na primer grafen ali kakšne druge super prevodne nano kroglice, teh pa v komercialnih baterijah verjetno ne bomo videli še stoletja, če sploh kdaj.
  Tehnologija držav evrope druge hitrosti pač ni najbolj razvita, kar pa še ne pomeni, da ne znajo biti inovativni.

  Za Ljubljano si pa mislil, zakaj pa niste komunistom razkrili več dobrih idej, edine inovacije so pri nas možne, če jih zaščitijo in tržijo otroci fašistične oligarhije, ki pač nimajo svoje domišljije.

  • večni srb

   Aja, pa neke ure ste omenili, najboljši pravi clock makerji so in bodo vedno švicarji, ki živijo od sestavljanja tistih miniaturnih biserjev mehanike. Brezkompromisna kvaliteta je najdražja zato, ker se vsak kos izdela ročno, masovna industrija bo vedno par korakov zadaj in si nikoli ne bo mogla privoščiti takega zapravljanja časa ter redkih, dragocenih snovi.
   Amak članek verjetno omenja pametne elektronske pogruntavščine, ,poglejte si za začetek kako zgleda nov Apple watch 4 in mi lepo vas prosim pokažite kdo v Evropi zna načrtovati in izdelati tako napredno in tehnično dodelano napravico, sploh v zabačeniih redelih Evrope druge hitrosti, kjer kmetijske države enostavno ne dohajajo niti korejcev, kaj šele marsovce.

   Še bolj bolano se mi zdi, ko bi bili čefurji vsaj dobri kmetje, poglejte si recimo Orbana kako je zavaljen zaradi preobilice pridelane hrane, ki jo morajo pridelovati v gulagih tretjerazredni madžarski sužnji, kombajne pa ne znajo izumiti in morajo kupovati od Japoncev.

 • večni srb

  Mogoče še tole. Konec je, kdor ni dohitel civilizacijskega preskoka zadnjih 30 let, je zaključil.

  Včasih smo imeli močno nacionalno šolsko in znanstveno sfero, naši inženirji in doktorji znanosti so bili še klasično izobraženi, vsi so morali nekaj vedeti o vsem, zato so se lahko jugoslovanska podjetja lotila tudi najbolj zahtevnih projektov nacionalnega pomena, predvsem v državah v razvoju, kjer so bili povsem konkurenčni razvitemu zahodu. Zelo, zelo težko je nekaj načrtovati iz gole nule, ne samo zaradi komleksnosti ampak predvsem zato, ker gre lahko v primitivnih deželah prav vse narobe. Ampak dobrega znanstvenika nič ne more zaustaviti, saj ne more obstajati nič drugega kot narava in znanost, če je nekaj v realnih okvirjih, se zagotovo da tudi uresničiti, ker mora ubogati iste naravne zakone.

  Z vstopom v EU, pa smo dobili tudi Bolonjsko reformo, standardi so se močno znižali, saj se znanstvena stroka ne zanaša več samo na posameznike in omejene državne vire temveč sodeluje kot ogromno mravljišče, kjer si posamezni strokovnjaki razdelijo isto opravilo na več kosov in pridno zlagajo skuaj malenkosti v kompleksno in funkcionalno celoto, pri čemer so jim na razpolago vsa bogastva celega planeta. Lep prijmer so recimo avtomobili, o katerih sem pisal spodaj ali še bolje CERN, kjer je na tisoče strokovnjakov iz vseh držav prisevalo svoj košček dela in znanja, da so razvili in zgradili en tak ogromen ter izjemno komliciran možnar, ki porabi za delovanje več energije kot celo mesto. Vse to pa samo zato, ker opazujejo najmanjše delčke stvarnosti, mogoče se je to komu zdel dober vic, da največja naprava dela z najmanjšimi objekti stvarnosti. Danes se nam zdi to smešno, že čez kakšno desetletje bomo lahko samo nemo občudovali povsem nove tehnološke fenomene, ki jih bodo poganjale skrivnostne mračne sile narave, k ijih prej nismo niti slutili.

  Razkorak med državami sveta postaja tako velik, da počasi spominja na najbolj nore Hitlerjeve sanje, ko je nakladal o rasi nadmočnih ljudi, ki morajo zavladati svetu in si podrediti vse ostale človečnjake, kar ni šlo po naravni poti, bo mogoče spodbudila nova tehnološka evolucija oziroma znanstvena singularnost.
  V praksi to omeni, da so znanstvenik iEvrope druge hitrosti postali zgolj birokrati, ki opravljajo za znanost računovodske storitve, zlagajo elektronske papirje in urejajo nepredstavljive gore podatkov, meritve in statistične vrednosti pa nato prodajo velikim zasebnim korporacijam, ki so postale planet v planetu.

 • VERRZIFIKATOR

  Marjan S. Klančinšek

  VIŠEGRAJSKA

  Gledal je Butalec gor v višave,
  kjer bohotijo se zgolj gradovi,
  so bahatih firm to domovi,
  vse so firme tuje, trdne, prave.

  »Le od kod so se višave vzele,
  da jih prej še nisem bil ugledal?«
  Se Butalec končno je zavedal,
  da z neba pač niso priletele?

  »Tisto višegrajske so višine,
  že ime pove ti, bratec vrli,«
  reče mu Tepanjčan, ko so zrli
  vsi Butalci gor, kot zrejo krave.

  »Le zakaj se dol k nam ne spustijo?
  Tudi mi imeli bi gradove,
  naše bi zamenjali plotove,
  bi v Butalah šli se bogatijo.

  »Le zakaj pri nas nihče ne vlaga?
  Se Butal otepajo bogati,
  takšni mi želeli bi postati,
  kakor Višegrad, vzpetina draga.«

  Ni Tepanjčan več jim odgovarjal,
  saj poznal je žal domet Butalcev,
  lastne pameti od nekdaj talcev,
  raje je kreposti njih poudarjal.

  Vsem vam znano je nadaljevanje,
  nauk je zgodbe vendar vedno isti,
  komiki kjer vladajo, statisti,
  tam butalstva se ohranja stanje.

 • Joža

  Auuuuuu celih petnajst miljonov so pokasirali. Pri nas pa je Outfit dobil miljardo dolarjev za mačka Toma ampak tega seveda ne boste napisali ane.

  • xtc

   Outfit je sprva zgledala zgodba o uspehu nato pa se je izkazala za sumljivo zgodbico tranzicije,kjer je več vprašanj kot odgovorov.

  • Mojca pokraculja

   Sevedaje dobil, najbrz celo več , saj je ustanovil banko na Cipru: Bank of talkingTom, direktor Žiga Vavpotič in ostala & . Zacetni kapital je nujen, itak!

 • Zgornji

  MI PA SAMO ŠE HIRAMO !!! ! !!!

  • xtc

   Kje pa ni napredujemo-v Kučanističnisocialistični kolhoz,globokovernih kučlanovih ovc.

 • xtc

  Kaj nam bodo Startupi,kaj nam bo gnil kapitalizem,pa Hi-Tech,mi imamo prave izvozne artikle NO,Kučanizem,komunistične simbole,revolucijo,nacionslizacijo,Kučana in F21 pastirje levih ovac,strokovnjake svetovnega slovesa Slapšakova pa drugi Fdvjevci,Šarca in ostalee ki nas suvereo in napredno vodijo v svetlo prikodnost jamsko kučanističnega komunizma,kjer bomo zopet vsi enaki v revščini in bomo na visokem mestu indexa sreče,ko bomu uživali sadove jamskokučanističnegakomunističnega kolhozarstva in vsi nam bodo zavidali to neizmerno srečo,ki nam jo bo blagovolil dati prvi človek CKZKS SR Slovenije.

 • xtc

  Kam nas pelje Kučanova druščina lahko vidimo-če primerjam Češko,Poljsko in Slovaško s Slovenijo 1994 in danes,smo mi nekako danes do njih kot oni 94 do nas in razni levi bebci še kar mahajo s socializmom in njega idiotizmi in zažirajo državo,ker še kar sanjajo o propadli Yugi(ki je ne bo nikoli več) in socializmu,ki jo je požgal in nakoncu pahnil v državljansko vojno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!