Ste kristjan? Potem ste kafir. Poglejte, kaj vas bo doletelo …

Foto: epa

Ste kristjan? Potem ste kafir, zapoveduje Koran. Kafirji so vsi, ki ne verjamejo v Koran, v učenje islamskega preroka Mohameda in Hadite. Navadno se besedo kafir prevaja kot nevernik, čeprav je prevod netočen. Veliko boljši prevod je skrivač, pomeni pa tistega, ki skriva resnico, ki jo razodeva islam.

Ne samo, da je nevernik (sicer nevtralno poimenovanje) netočen prevod, je tudi izrazito napačen, saj dopusti, da se resnični pomen besede kafir izgubi v prevodu. Skrivač je v islamu ena izmed bolj omadeževanih besed, označuje namreč skupino ljudi, ki znotraj šeriatskega prava skoraj nima pravic.

Muslimani Stari zavezi priznavajo božanski izvor
Kafirji so vsi politeisti (tisti, ki verjamejo v več bogov), budisti, ateisti, agnostiki in pogani, posebno opredelitev pa si zaslužijo »Ljudje knjige«, torej Judje in kristjani – bratje v Abrahamski religiji. Ti imajo v šeriatskem pravu nekatere pravice, ki jim pritičejo ravno zaradi tega, ker muslimani Stari zavezi priznavajo božanski izvor.

Priporočamo v branje: Senegačnik: Kultura migrantov sama na sebi ne bo ogrozila Evrope

Politični in religiozni islam
Potrebno je razločevati med političnim in religioznim islamom, trdi doktor fizike Bill Warner, direktor centra za študije političnega islama. Warner, ki med drugim meni, da je islam veliko bolj politični kot religiozni projekt, ocenjuje, da je kafirjem posvečenega 64 odstotkov Korana, 81 odstotkov Sire (zapisi o Mohamedovem življenju) in 32 odstotkov Haditov (Mohamedovih citatov).

Šaria kafirjev skorajda ne obravnava, saj je namenjena muslimanom, kafirji pa imajo tako ali tako izredno malo ali skoraj nič pravic.

Kaj vse lahko doleti kafirje?
Prevara, zarota, sovraštvo, suženjstvo, smešenje in mučenje, vse to lahko brez kazni doleti kafirje znotraj islamske teologije. Glede tega so zapisi v Koranu specifični.

· (47:4Ko srečate kafirje na bojišču, režite jim glave, dokler niso temeljito poraženi, nato jih vzemite za zapornike, ter jih trdno zvežite

· (8:12Nato je gospod govoril svojim angelom: »Jaz bom z vami. Dajte moč vernikom. Jaz bom poslal teror v srca kafirjev, odrezal njihove glave in tudi konice njihovih prstov

· (3:28Verniki ne bi smeli imeti kafirjev za prijatelje ali jih priporočati prijateljem. Tisti, ki bodo to storili, ne bodo imeli Alahove podpore in bodo sami sebi varuhi. Alah vas svari, da se ga bojte, saj se bo vse vrnilo k njemu.«

· (33:60) »Kafirji bodo prekleti, kjerkoli bodo najdeni, zajeti bodo in umorjeni. Takšna je bila Alahova praksa s tistimi, ki so bili pred njim, in v njegovem načinu ne bo nobene spremembe

 V. V.