fbpx

Ste že slišali za pedofrastijo? Mediji vam jo servirajo vsepovsod, da bi dosegli svoje pritlehne cilje

16-letna avtistična aktivistka proti globalnemu segrevanju Greta Thunberg. (Foto: twitter)

Pedofrastija (v originalu pedophrasty) je skovanka s katero je esejist in finančni analitik Nassim Nicholas Taleb leta 2018 opisal fenomen rabe otrok za doseganje svojih namenov. Čeprav ima fenomen dolgo brado, pa ga vse do lanskega leta ni nikomur uspelo ubesediti.

“Argument, ki izrablja otroke za racionalizacijo z namenom, da bi nasprotnik izpadel kot kreten, saj so ljudje nemočni in se odrečejo vsakemu skepticizmu, ko gre za trpeče otroke. Nihče nima srca, da bi izpraševal resničnost vira poročanja. Pogosto storjeno s pomočjo slik,” je leta 2018 fenomen pedofrastije opisal esejist in finančni analitik Nassim Taleb, ki velja za enega največji intelektualnih umov našega časa.

Pedofrastija je učinkovito sredstvo, ki ponuja argumente za ukrepanje kljub pomanjkanju dokazov o potrebi po sprejetih ukrepih. Vse, kar je potrebno, je slika majhnega, po možnosti trpečega ali mrtvega otroka, kar bo v ciljnemu občinstvu izzvalo dovolj močno čustveno reakcijo, da bo takoj zahtevalo, naj se nekaj ukrene glede tega.

Kaj je pedofrastija?
Eden od primerov pedofrastije je tudi izrabljanje dojenčkov s strani profesionalnih beračev, ki po Talebovem pisanju najemajo otroke od staršev in jih uporabljajo kot pripomoček v svoji obrti. Ko otrok preraste svojo uporabnost, ga zamenjajo.

Po Talebovih trditvah ima pedofrastija najmočnejši učinek pri igralcih, novinarjih in podobnih tipih ljudi, ki so “intelektualno negotovi, trpijo za pomanjkanjem kritične presoje in se bojijo biti klasificirani kot kršitelji neke norme politične korektnosti”.

Vse to smo vse od začetka migrantske krize lahko opazili tudi v našem medijskem prostoru. Namreč, ko je leta 2015 nemška kanclerka Angela Merkel s svojim nespametnim vabilom migrantom v Evropo povzročila migrantsko krizo, je bila to posledica koordinirane kampanje levičarskih medijev, ki so objavili in senzacionalizirali utopitev sirskega dečka.

2-letni sirski deček Alan Kurdi, čigar smrt so osrednji mediji izkoristili za propagiranje potrebe po sprejetju “beguncev iz Sirije”, kar je leta 2015 povzročilo migrantsko krizo.

Pri tem ni bilo važno, kaj je res in kaj ni. Ni bilo važno, da so fotografi kakor jastrebi več ur pripravljali teren in sam položaj, v katerem so fotografirali dečkovo truplo, da bi dosegli najmočnejši odziv javnosti. Vse to je bilo pozabljeno, potrebno je bilo ukrepati.

Gre za še en primer lažnih novic, katerih namen je zgolj in edino izvabiti reakcijo ljudi
Taleb kot enega od zgodnejših primerov navaja pričanje 15-letne deklice pred ameriškim kongresom, ki se je predstavila zgolj z imenom Nayirah, ne da kadarkoli razkrila svoj priimek. Kongresniki niso spraševali, saj so z dekletom sočustvovali, v očeh javnosti pa niso želeli izpasti kot okrutni. Tako so na koncu izpadli kot bedaki.

https://twitter.com/SimJoeMoore/status/1159916359985356800?

Namreč, Nayirah je pred ameriškim kongresom pričala, da je videla iraške vojake, ki so v kuvajtski bolnišnici jemali otroke iz inkubatorjev in jih pustili umreti. Njenih trditev si ni nihče drznil preverjati, na koncu pa je bilo njeno pričanje ključno za začetek zalivske vojne leta 1990. Izkazalo se je, da je Nayirah hčerka kuvajtskega veleposlanika v ZDA, njeno pričanje pa skupek izmišljotin. A vse to je bilo zaman. Vojna se je že začela.

Thunberg kot zadnje orodje pedofrastije
Na podoben način se te dni izrablja avtistično 16-letnico iz Švedske Greto Thunberg, ki je čez noč postala kameni obraz neizogibnega globalnega segrevanja, ki bo pogubilo Zemljo, če vsi mi, tako kot Greta, ne začnemo stvari jemati resno in se odpovemo vsemu, kar nam sploh omogoča življenje v civilizaciji.

https://twitter.com/SuperEbza/status/1120201881450684416?

Osrednji mediji naravnost obožujejo Greto. Thunbergova namreč kot robot ponavlja vse, kar so ji sami skozi leta servirali. Dvomiti v besede otroka, pri tem pa še avtistke, pa je naravnost hudobno? Dvomite v Gretine trditve? Kako brezsrčno! Mar vas ni sram? Greta s plutjem na večmilijonski jadrnici rešuje svet pred globalnim segrevanjem, kaj pa ste vi danes naredili za naš planet?

Kakor lahko vidite, resnica, ko pride od pedofrastije, pristane na drugem tiru. Igra se na čustva in jasno je, da bodo odrasli vsaj zaenkrat še najmočneje odreagirali, če je argument vezan na trpečega otroka. Starševski čut naredi svoje.

Ivan Šokić