fbpx

Stephen Hawking znova straši – apokalipsa je pred vrati!

Angleški fizik in raziskovalec vesolja Stephen Hawking (Foto: STA)

Znanstvenik Hawking je znova prestrašil javnost s svojimi apokaliptičnimi napovedmi. Tokrat je dejal, da ima človeštvo le še malo časa, da pobegne pred uničenjem, in sicer zaradi klimatskih sprememb, bomb in robotov. Kot rešitev ljudem ponuja poselitev drugih planetov. 

Angleški fizik in kozmolog svetovne slave Stephen Hawking, ki je znan po svojih “armagedonskih” napovedih, je tudi tokrat prestrašil javnost s tem, ko je dejal, da bo človeštvo pogubljeno, če v obdobju 1000 let ne pobegnemo s planeta na katerem živimo. Razlog za uničenje človeške vrste se skriva v klimatskih spremembah, bombah in robotih, navaja CNN. Vendar pa strahovi omenjenega znanstvenika niso novost, saj je znano, da z njimi javnosti zelo rad postreže, ob tem pa ga najbolj skrbi prav nagel razvoj umetne inteligence, ki bi lahko ušel izpod nadzora.

Je apokalipsa pred vrati?  
Omenjeni teoretski znanstvenik se je odločil javnost prestrašiti kar na priznani univerzi v Oxfordu, ob tem pa predlagal po njegovem mnenju izvrstno rešitev – ustanovitev človeških kolonij na drugih planetih. V tem trenutku uničenje planeta še ni realno, bo pa do njega prav gotovo prišlo v naslednjih 1000 ali najpozneje 10.000 letih, trdi Hawking.

Najbolje je, da čimprej poberemo “šila in kopita” ter se rešimo na Mars 
Rešitev ponuja hiter napredek na področju raziskav vesolja, predvsem odkritja novih planetov izven našega osončja, ob čemer pa NASO zanimajo še zlasti takšni na katerih so pogoji za bivanje ljudi. Poleg tega že obstajajo ambiciozni načrti za poselitev Marsa, kar bi bilo mogoče že v prihodnjih desetletjih, še navaja CNN.

Stephen Hawking že strašil z “robotskimi zombiji”
Zaradi bliskovitega razvoja umetne inteligence, še zlasti robotov, bi se slednji v bližnji prihodnosti lahko uprli – zaradi ciljev, ki bi se močno razlikovali od človeških. Vendar pa nekateri drugi znanstveniki, kot je Eric Schmidt, ki je zaposlen pri podjetju Google javnost mirijo, da je razvoj umetne inteligence namenjen dobrobiti človeštva in da bodo vselej obstajali mehanizmi, ki bodo zmožni preprečiti katastrofo. Po njegovem mnenju bodo ljudje vselej znali izključiti umetno inteligenco, če bi se pojavila takšna nuja, navaja Daily Mail.

Domen Mezeg