fbpx

Številke okuženih in hospitaliziranih po svetu so na račun zaprtij nekoliko upadle, a strokovnjaki vseeno svarijo pred nevarnostjo hitrega sproščanja ukrepov

Foto: epa

Okužbe z novim koronavirom še vedno ne pojenjajo. V soboto je odjeknila novica, da je število smrti povezanih s pandemijo covida-19 preseglo 3 milijone. ZDA, Brazilija in Indija še naprej prednjačijo po številu okužb. Med evropski državami je še vedno najhuje v Franciji, tam so namreč do sedaj skupno zabeležili 5.296.222 primerov okužb. Kljub temu, da je zaprtje države uspelo zmanjšati število dnevno okuženih, pa strokovnjaki svarijo, da bi lahko nove različice virusa vplivale na načrt odpiranja, ki je predvideno sredi maja.

Število primerov okužbe s covidom v Franciji se stabilizira, se pa sprožajo vprašanja, ali je že bil sploh dosežen vrh tretjega vala. V Francoskem departmaju Alpes-Maritimes, kjer je v lanskem letu vladalo veliko opustošenje, se razmere izboljšujejo. Zabeležili so namreč stopnjo incidence, ki je najnižja od 19. decembra lani. Število pacientov s covidom upada tudi v Nici. Žal pa ni mogoče reči, da številke tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, še naprej niso visoke.

Vpliv ni tako močan, kot v preteklosti
Od 12. aprila je število bolnikov s covidom na intenzivni negi ostalo visoko, a stabilno, teh je približno 5.900. Dnevni primeri so se v zadnjem tednu zniževali, od 39.049 12. aprila do 29. 344 18. aprila. Epidemiolog Pascal Crepey je povedal, da številke kažejo na “možen” vpliv strožjih pravil za omejevanje virusa, ki trenutno veljajo v Franciji. “Vsi kazalniki, vključno s številkami obolelih v bolnišnicah, so se rahlo spremenili. To kaže, da imajo ukrepi zapore države vpliv. A žal kaže, da vpliv ni tako močan, kot je bil v prvem in drugem zaprtju države,” je prepričan.

Število primerov okužbe in hospitalizacij se je namreč namesto močnega padca bodisi zmanjšalo bodisi nekoliko zmanjšalo. Glede na to, da se mnogi sprašujejo, kako sedaj naprej, je Crepey po navedbah Connexion France podal prepričanje, da se številke okuženih in hospitaliziranih ne bodo zmanjševale brez uvedbe strožjih omejitev za širjenje virusa. “Vsaka sprostitev ukrepov mora biti zelo rahla, če želimo, da številke ostanejo na krivulji navzdol. Biti moramo zelo previdni”, svari.

Foto: epa

Daleč od tega, da gre za osamljeni primer strokovnjaka. Epidemiologinja Dominique Costagliola je namreč ravno tako za FranceInter povedala, da meni, da do sredine maja ni možnosti za znatno zmanjšati število primerov in hospitalizacij. “Nismo opazili neto zmanjšanja števila primerov, prej vidimo visok plato, čeprav v resnici testiramo manj, kot smo prej. Odločitev o ponovnem odprtju šol 26. aprila bi bilo treba ponovno pretehtati,” je še prepričana.

V Franciji obstajajo skrbi na račun širjenja brazilske različice virusa, ki postaja v Franciji vedno bolj prevladujoč. Ni še znano ali je ta različica bolj nevarna kot britanska, je pa dejstvo, da je hitro prenosljiva. Francija tako še naprej vztraja pri prepovedi letov v Brazilijo in v druge države Južne Amerike. To seveda ne čudi, saj je stanje v Braziliji res resno. Tam so denimo ženskam zdravstvene oblasti po poročanju Russia Today celo svetovale, da naj počakajo z načrtovanjem nosečnosti, saj različica virusa, ki se širi po državi, bolj agresivno vpliva na nosečnice.

Nina Žoher