fbpx

Številne evropske države se poslavljajo od protikoronskih ukrepov in omejitev

Foto: epa

Po vsem času borbe z epidemijo koronavirusa je bila zadnja različica le najmilejša, zato se vedno več evropskih držav odloča za sproščanje ukrepov in omejitev, saj ocenjujejo, da virus SARS-CoV-2 več ne ogroža družbe in ne preobremenjuje zdravstvenih sistemov. Evropa se tako počasi vrača v življenje, ki ga je živela pred virusom.

Od virusa se tako v nekaterih evropskih državah že krepko poslavljajo od ukrepov, nekje pa še vedno bolj previdno in počasi.

Danska
Prvega februarja se je prva od ukrepov poslovila Danska, ki je tako odločitev sprejela prva od evropskih držav. S tem so se poslovili od kritične faze in pozdravili vrnitev v normalno življenje. Za ukinitev so se odločili, ker je stroka ugotovila, da bolezen ni več kritična za družbo.

Avstrija
Avstrija odpravlja pogoj PCT z izjemo v domovih za starejše in bolnišnicah, odpravlja pa tudi določeno uro za zaprtje gostinskih lokalov. Ponekod bo še naprej obvezna ali priporočena uporaba zaščitne maske. Ponovno bodo vrata odprli tudi nočni lokali, na javnih prireditvah pa ne bo več prepovedano uživanje hrane in pijače. Pogoj PCT bo v veljavi tudi za vstop v Avstrijo, izjema so območja z različicami novega koronavirusa. Za necepljene bo dostop do lokalov in podobnih storitev mogoč že pred 5. marcem, saj bodo v državi 19. februarja po načrtih odpravili pogoj PC. Vse do 5. marca bodo necepljeni sicer potrebovali veljavno potrdilo o negativnem izvidu testa.

Švica
Švica se je odločila za odpravo večine ukrepov, vlada pa je sklenila, da bosta do konca marca obvezna le še uporaba mask v javnem prometu in zdravstvenih ustanovah ter izolacija bolnih.
 Za vstop v trgovine, restavracije, na kulturne prireditve in v druge zaprte javne prostore ne bo več potreben pogoj PCT potrdilo, prav tako ne bo treba več nositi maske. Ukinili so tudi priporočilo o delu od doma.

Slika je simbolična. (foto: epa)

Češka
Češka se bo v veliki meri poslovila od pogoja PC, ki je na Češkem veljal za dostop do določenih storitev. Pogoj PC bodo odpravili v gostinstvu in nastanitvenem sektorju kot tudi za kulturne in športne dogodke, je sporočila češka vlada. Število udeležencev na večjih dogodkih se od 18. februarja povečuje na 5000 sedečih oziroma 500 stoječih ljudi. Pogoji za vstop na Češko ostajajo nespremenjeni.

Švedska
Tudi Švedska sprošča ukrepe – PCT-pogoj velja za kinematografe, gledališča in koncerte oziroma javne dogodke, kjer je več kot sto ljudi, sicer pa omejitev ni več. Maske nikjer več niso obvezne, kljub vsemu pa oblasti pozivajo k spoštovanju pravil socialne distance in zaščitnemu obnašanju. Potniki iz EU pri vstopu na Švedsko ne potrebujejo več potrdila PCT. Brezskrbnost Švedske gre zahvaljujoč dejstvu, da je večina prebivalstva cepljenega, zdravstveni sistem pa ni preobremenjen. Še vedno pa na Švedskem veljajo ukrepi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše, s katerimi želijo pred okužbo zavarovati najranljivejše.

Italija
Italija sprošča ukrepe zaradi zmanjševanja števila okužb, tako niso več obvezne zaščitne maske na prostem, še naprej pa maske ostajajo obvezne v notranjih prostorih in javnem prevozu. Vrata odpirajo tudi diskoteke, za vstop pa velja pravilo dokazilo o cepljenju proti covidu-19 ali prebolelosti. Plesni klubi so bili lani zaradi pandemije dalj časa zaprti in so se medtem lahko odprli, vendar je bilo dovoljeno manjše število obiskovalcev. Državljani članic EU za vstop v Italijo še vedno potrebujejo negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali potrdilo o cepljenju oziroma o prebolelosti. Pravilo PC še naprej velja na številnih priljubljenih turističnih lokacijah, kot so muzeji, pa tudi v restavracijah in javnem prevozu.

Nemčija
Nemčija do 20. marca namerava odpraviti večino omejitvenih ukrepov, še vedno pa vlada poziva k spoštovanju varnostnih pravil. Najprej naj bi odpravili omejitve glede zasebnih srečanj ljudi, ki so cepljeni ali so preboleli covid-19. Za necepljene bo še mesec dni veljalo pravilo, da se lahko zunaj svojega gospodinjstva srečajo le z dvema osebama. Dostop do trgovin z nenujnim blagom bo znova odprt za vse, brez preverjanja o cepljenju. Od 4. marca bodo restavracije in hoteli znova lahko sprejemali necepljene ljudi ob predložitvi negativnega testa. Nočni klubi bodo znova odprti, vstop pa bo dovoljen le cepljenim. Načrt Nemčije je do 20. marca postopoma odpraviti preostale omejitve družbenega, kulturnega in gospodarskega življenja. To vključuje tudi odpravo zahteve, da morajo zaposleni delati od doma. Nemška vlada sicer še vedno vztraja pri nošenju mask, ob tem pa opozarja, da pandemije še ni konec, zato še naprej pozivajo k cepljenju.

Slika je simbolična. (foto: epa)

Francija
Francoska vlada je že pred dnevi napovedala postopno odpravljanje ukrepov, ki med drugim vključuje napoved o rahljanju pravil glede nošenja mask. V državi tako od konca februarja maske ne bodo več potrebne na mestih, kjer je zahtevano, da ljudje pokažejo potrdilo o cepljenju, denimo v barih, kavarnah, turističnih krajih ali na smučiščih.

Anglija
Anglija namerava do konca februarja odpraviti vse protikoronske omejitve, vključno z obvezno samoizolacijo ob potrjeni okužbi s koronavirusom. Doslej je veljala samoizolacija za deset dni v primeru okužbe, po petih dneh pa lahko osamitev prekinejo, a le ob negativnem hitrem testu in če nimajo povišane telesne temperature. Med protikoronskimi ukrepi, ki še veljajo v Angliji, je obvezna nošnja mask v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, vključno z bolnišnicami, ambulantah družinske medicine in lekarnah. V zaprtih prostorih med drugim niso več obvezne maske, potrebna niso niti potrdila o cepljenju.

Tanja Brkić