Število držav, ki uvajajo obvezno cepljenje za vse državljane se iz dneva v dan povečuje

Foto: epa

V zadnjih mesecih smo bili s skokovitim naraščanjem števila covidnih okužb priča spoznanju, da je edino cepljenje ustrezna zaščita proti okužbi z novim koronavirusom in njegovemu nadaljnjemu raznašanju. Ker pa po vsem svetu, vključno s Slovenijo, že vse od razvoja in odobritve prvih cepiv proti covidu-19 tako na spletu kot tudi na ulicah vznikajo iracionalna in znanstveno popolnoma neosnovana proticepilska gibanja in ker mnogo ljudi na vseh petih kontinentih sveta z vztrajnim zavračanjem cepljenja nadaljuje z ogrožanjem javnega zdravja, se čedalje več držav odloča, da naredijo konec preteči zdravstveni katastrofi in uvedejo obvezno cepljenje.

Kljub vsesplošnemu širjenju lažnih informacij o domnevnem prikrivanju nevarnosti cepiv s strani globalne farmacevtske industrije in množici absurdnih teorij zarot, ki strašijo pred »nepreizkušenimi cepivi, bolj nevarnimi od samega virusa« ter »pohlepnemu farmacevtskem lobiju, ki se želi dokopati do dobička na račun zdravja nemočnih ljudi«, pa ima zdravstvena stroka na srečo še vedno zadnjo besedo tako rekoč povsod po svetu, kar je tudi razlog, da število držav, ki se odločajo za obvezno cepljenje prebivalstva vztrajno raste iz meseca v mesec. Pri tem pa ne govorimo o obveznem cepljenju, ki bi bilo predvideno zgolj za posameznike, ki opravljajo nekatere specifične poklice (npr. zdravstveno osebje ali zaposleni v javni upravi) ali pa pogojevanju cepljenosti z dostopom do takšnih in drugačnih storitev (npr. gostinskih lokalov, izobraževalnih ustanov, športno-rekreacijskih dejavnosti ipd.), temveč o cepljenju popolnoma vseh prebivalcev neke države, ki sodijo v neko določeno starostno skupino; izjeme so seveda ljudje s specifičnimi zdravstvenimi težavami, za katere predstavlja cepljenje proti koronavirusu znatno tveganje za njihovo zdravstveno stanje.

In če je postal Tadžikistan s 3. julijem lani de facto prva država na svetu, ki je z zakonom predpisala obvezno cepljenje proti kitajskemu koronavirusu za vse zdrave polnoletne (nad 18 let) državljane, je ta centralnoazijska država že kmalu dobila družbo. Še isti mesec, 7. julija, so obvezno cepljenje proti covidu-19 namreč uvedle tudi oblasti v sosednjem Turkmenistanu, kmalu zatem, 30. julija, pa je zapovedal obvezno cepljenje vseh prebivalcev starejših od 18 let. tudi predsednik Federativnih držav Mikronezije David Panuelo, ki je tega dne podpisal odlok, ki je v tej otoški pacifiški državi formalno odprl vrata obveznemu cepljenju. Nedolgo za tem sta zgledu sledili tudi Indonezija in Nova Kaledonija, še dve otoški pacifiški državi, očitno pa so si vse te države začeli za vzor jemati tudi v nekoliko bolj oddaljeni Latinski Ameriki, točneje v Ekvadorju in Kostariki, kjer morajo od lanske jeseni obvezno zavihati rokav vsi njuni državljani. Poleg tega se v teh dveh latinskoameriških državah niso omejili zgolj na obvezno cepljenje odraslih oseb, temveč so slednje določili tudi za vse otroke starejše od petih let (od 5. novembra 2021 dalje na Kostariki, od 24. decembra 2021 dalje pa v Ekvadorju), s čimer so postali prvi na svetu, ki bi zahtevali obvezno cepljenje za otroško populacijo.

Na obvezno cepljenje se pripravlja veliko držav
Kot kažejo statistični podatki in izkušnje iz vseh naštetih držav, pa je obvezno cepljenje očitno vendarle prava pot in edini resnično učinkovit način spopadanja z novim koronavirusom ter eventualni izhod iz dolgotrajne epidemije. Zaradi tega se na obvezno cepljenje prebivalstva sedaj pripravlja tudi mnogo drugih držav, med katerimi najdemo tudi številne evropske države. V začetku decembra je tako postala Grčija prva evropska država, katere oblasti so svojim državljanom zapovedale obvezno cepljenje, in čeprav so trenutno primorani ramo nastaviti zgolj grški državljani starejše od 60 let, pa se v javnosti pojavlja čedalje več pobud, da bi obvezno cepljenje razširili na vse prebivalstvo, po možnosti tudi na otroško populacijo, tako kot sta to konec lanskega leta uspešno storili že Ekvador in Kostarika. Grškemu zgledu je sledila njena čezmorska soseda Italija, katere oblasti so 6. januarja letos sprejele zakonodajo, v skladu s katero je cepljenje proti covidu-19 obvezno za vse italijanske državljane starejše od 50 let.

Kot kažejo aktualni zdravstveni trendi v svetu se bodo naštetim državam že v bližnji prihodnosti pridružile tudi številne druge; med njimi velja zagotovo omeniti našo severno sosedo Avstrijo, ki je napovedala obvezno cepljenje že novembra lani, začetek njegovega izvajanja pa naj bi se pričel predvidoma v začetku februarja. Predvidoma v tem istem času se bo obvezno cepljenje pričelo tudi za državljane Singapurja, pri čemer je zanimivo, da se je za takšen ukrep odločila tudi ta južnoazijska mestna država z nekaj več kot pet milijoni prebivalcev, saj je slednja znana po nizki stopnji tako obolelosti, kot tudi smrtnosti zaradi koronavirusa, kar je posledica dejstva, da se država ponaša z enim najboljših zdravstvenih sistemov na svetu ter v svetovnem merilu nadpovprečno visoko stopnjo precepljenosti prebivalstva (trenutno je polno cepljenih kar 4,73 milijona oseb, kar predstavlja 83,1-odstotno precepljenost celotne državne populacije), ki jo ohranja tako rekoč že od samega začetka pandemije. Enako pot bo kot kaže prav kmalu ubrala tudi Nemčija, kjer je dopustnosti obveznega cepljenja že pred slabim mesecem pritrdil tudi Nemški nacionalni svet za zdravstveno etiko in čeprav država še ni sprejela vse potrebne zakonodajne podlage tako kot Avstrija, pa je glede na večinsko naklonjenost nemške politike obveznemu cepljenju le-to samo še vprašanje časa.

Glede na to, da imajo vse naštete evropske države občutno višjo stopnjo celovite precepljenosti prebivalstva (Avstrija – 74,7%, Grčija – 67%, Italija – 76,2%, Nemčija – 72,7%) v primerjavi s Slovenijo (57,3%), pa so njihove oblasti kljub temu menile, da je potrebno javno zdravje še bolj striktno zavarovati in uvesti obvezno cepljenje, bi bila povsem smotrna in racionalna odločitev, da bi tudi v naši državi morda končno nehali nasedati z znanostjo skreganim spletnim teorijam zarote in se pričeli bolj množično cepiti, saj se v nasprotnem primeru zdi, da lahko tudi slovensko zdravstveno sliko izboljša samo še obvezno cepljenje.

Marko Markič