[Video] Petek v znamenju skupne vojaške vaje Irana, Rusije in Kitajske

Foto: Printscreen Twitter

Iranska, ruska in kitajska mornarica bodo v petek začele obsežno skupno vojaško vajo v Indijskem oceanu, je bilo sporočeno v četrtek. Po poročilu iranske državne televizije je kontraadmiral Mostafa Tajeddini izjavil, da bo vaja Marine Security Pass leta 2022 potekala na območju 17 tisoč kvadratnih kilometrov v severnih delih Indijskega oceana.

Po besedah Mostafa Tajeddinija je cilj vaje okrepiti varnost mednarodne pomorske trgovine, boj proti pomorskemu terorizmu in piratom, izmenjava informacij na območjih iskanja in reševanja ter izmenjava izkušenj v taktičnih operacijah.

To je tretja skupna vojaška vaja, odkar je decembra 2019 potekala prva vaja z imenom “Varnostni pas”. Odkar je iranski predsednik Ebrahim Raisi zasedel mesto iranskega predsednika junija lani, ta izvaja politiko “pogleda na vzhod”, da bi poglobil vezi s Kitajsko in Rusijo. Teheran se je septembra pridružil Šanghajski organizaciji za sodelovanje (SCO), srednjeazijskemu varnostnemu organu, ki ga vodita Peking in Moskva.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1484257129217339392?s=20&fbclid=IwAR3dv2lH3L7-kLgX2EPm_cXXYTsy3JEdazzUVx4DfHvqEyBq-4FCTux_JbQ

Zunanji minister Irana Hossein Amirabdollahian je prejšnji teden obiskal Kitajsko, iranski predsednik pa se je v četrtek v Moskvi srečal z ruskim kolegom. Kitajska, Rusija in Iran so začele skupne pomorske vaje v letu 2019 in jih bodo nadaljevale tudi v prihodnje, je po poročanju Reutersa napovedal Tajeddini. “Namen te vaje je okrepiti varnost in njene temelje v regiji ter razširiti multilateralno sodelovanje med tremi državami, da bi s tem skupaj podprli napore k svetovnemu miru in pomorski varnosti ter s tem ustvarili pomorsko skupnost s skupno prihodnostjo,” je za ISNA še povedal iranski uradnik.

V skupnih vajah, ki bodo vključevale različne taktične vaje, kot so reševanje gorečega plovila, izpustitev ugrabljenega plovila in streljanje na zračne cilje ponoči, bosta sodelovali tako mornarica iranskih oboroženih sil kot tudi iranska paravojaška Revolucionarna garda.

Nina Žoher