Štirje turški lovci F-16 v razmaku slabih dveh ur kar dvakrat vdrli v grški zračni prostor

(foto: Pixabay)

Skupina turških lovcev je v ponedeljek, 23. marca 2020, večkrat zapored vdrla v grški zračni prostor in s tem posegla v grško suverenost.

Iz grškega generalnega štaba so sporočili, da sta dva para turških lovcev F-16 letel preko grških otočkov Anthropofagi in Makronisi v Egejskem morju.

Prvi par turških vojaških letal so Grki prestregli nad otokom Oinousses, nekaj manj kot 10 kilometrov stran od turškega kopna. Manj kot dve uri zatem je drug par turških F-16 preletel okot Chios, zahodno od Oinoussesa v Egejskem morju.

Truško preizkušanje grškega potrpljenja
Take kršitve grškega zračnega prostora so po pisanju Voice of Europe s strani Turkov postale stalnica, NATO pa je že pred časom sporočil, da ne namerava intervenirati navkljub temu, da sta tako Turčija kot Grčija članici severnoatlantskega vojaškega pakta. Do vdorov v grški zračni prostor prihaja ravno v času, ko so odnosi med dvema država še bolj napeti zaradi invazije 3,6-milijonske horde ilegalnih migrantov, ki so jih Turki poslali proti Turčiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. (Foto: epa)

Po nekaterih ugibanjih naj bi imel turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan zelo velike apetite. Potem, ko je lani začel z vojaško invazijo na del Sirije in nadaljeval z invazijo v Libiji, naj bi mu zdaj zadišali tudi naftni vrelci in zemeljski plin, ki se skriva v Egejskem morju. Prelete turških lovskih letal je tako mogoče razumeti, kot Erdoğanovo preizkušanje grške potrpežljivosti. Egejsko morje si namreč lastita tako Turčija kot Grčija.

Ivan Šokić

 • pajot

  Pa dobr,3,14zda mu matrna,a bo kdo že enkrat koknu tega sultana?
  Nato se ne bo vmešaval. Ja, porkafiks zakaj ga pa imamo in ga plačujemo? Da nam neovirano spušča horde divjakov v EU?

  • RATATA

   JA

 • Unikatna

  Preveč si upa…in s tem se merkla dogovarja, da bo dobil denar….Ko jih bodo Grki sestrelili, bo pa vojna tu…Grki bi morali protestirati pri merkli, da naj ne daje EU denarja turku…

 • Van Der Waals

  nato napada nato.

 • samsara

  Ne vem ali je to zato ker je Erdogan že dobil novo pošiljko evrov od klečeplaznih voditeljev EU, ali pa le urgira, ker si novega cvenaka, ki še ni na računu vlade, močno želi?
  Sicer to ni prva takšna provokacija s turške strani. Postajajo pa pogostojše zadnje čase.

 • Olga101

  Najbolje, da jih sestrelijo! Dejansko je Evropa postala talka Turčije! Do kdaj?

 • lokec

  Če bi Turki hoteli ne bi bilo nobenega prehoda meje s SIRIJO in drugih držav IRAK, IRAN,ARMENIJA, GRUZIJA.

 • KAPIBARA

  Putin jih je dobro po prstih, ko so mu Turki sestrelili avijon..

 • Peter Janšič

  Ja kaj češ ko je Turčija v NATO, Grčijo pa nihče ne jemlje resno kot Balkanci so koleterarna škoda za zahodno elito.

 • Ivan Ivanovič

  Će bo EU še naprej tako mevžasta pri obrambi svojih vitalnih interesov, je ne bo več. Voditelji, ki jim je več do pravic migrantov, kot do obstoja evropskih narodov in avtohtonih Evropejcev, bodo pripeljali do razpada Evrope. Koronavirus pa bo dodal še dodaten pospešek k razpadu. Der Fayenovo je med obiskom v Grčiji bolj skrbelo za pravice migrantov kot za Grčijo. Čakajo nas viharni časi.

 • Stajerka

  …..drago smo in še bomo plačevali neumnosti EU politike…….pogajat se s Turkom?…..za denar in pogoje?…..za življenja in poštenost?……istočasno pa s figo v žepu podpisat Marakeš?…….ja, lepo sranje so skuhali…..sedaj so na udaru Grki, še malo pa bo celotna EU ….. VOJSKO na meje in čimprej zahtevat EU pomoč za varovanje Schengna……

  • Ivan Ivanovič

   Ne samo Šengna. Varovati je treba Evropo v celoti, vključno z nečlanicami (S. Makedonijo, Srbijo, BiH, Črno Goro, Kosovo, Albanijo)

   • Stajerka

    …res je, ampak tam bo malo težje……samo malo poglej kam so usmerjene te države, ki jih navajaš……eni v EU, eni k Rusom, tretji h Kitajcem, četrti pa se nič kaj ne pritožujejo na vdore Islama……v takšno regijo poslat varnostne organe EU članic, je ruska ruleta……

    • Ivan Ivanovič

     Rusi so antiglobalisti in so ravno tako zainteresirani za obrambo evropske civilizacije pred afrikanizacijo in orientalizacijo. Spor z Rusijo so umetno ustvarili globalisti, ki hočejo odpraviti evropske narode in evropsko civilizacijo. Rusija ni sovražnica Evrope. Mislim, da tudi v državah kot so BiH, Albanija in Kosovo ni pretirane želje po afrikanizaciji in orientalizaciji.

   • janko

    Srbija in Črna Gora sta ruski, ostale države pa turške.

    • Peter Janšič

     EU ima vseeno več investicij na Balkanu. Saj je euinvesticijska banka kreditodajalec državam baljana za turško cestno podjetje kot pri nas.

     • janko

      Ja, to ja. Lepo, da se v gospodarstvu v precejšnji meri presega verske in politične meje.

 • milanček

  erdogana, to muslimansko golazen je treba nafilati s svinjskim mesom, da takoj škripne , prenažrt! a kaj , kaj pa je ta pujsek kriv, za tega idiota!!

  • sunday

   nafilati s svinčenim mesom, bo boljše !!!

 • Felikss_AH

  Na Egejskem morju je ena od največjih svetovnih koncentracij moderne vojaške opreme… stare zamere… stalno drezanje Turkov v Grške Teritorialne Vode in Zračni Prostor od Ciprske Krize… in seveda 500 letni OtomanskI Vdori in Okupacija. NATO gor ali dol… Grki so za vojsko nabavili vojaške opreme precej več kot bi jo v normalnih razmerah potrebovali da ni Turkov. Iz naslednje preglednice se lahko vidi vojaško razmerje.

  GRKI – TURKI za leto 2020

  PREBIVALSTVO: ……………………… 10.7 – 84.4 milijonov
  ZA OBRAMBO: ………………………… 4.8 – 19 milijard US$

  AKTIVNA VOJSKA: …………………… 200,000 – 355,000
  REZERVISTI: …………………………….. 210,000 – 407,000
  TANKI: …………………………………….. 1,355 – 2,435
  PEHOTNI TRANSPORTERJI : ………… 3,691 – 8,777
  TEŽKI OKLEPNI TRANSPORTERJI: …. 172 – 253
  LAHKA OKLEPNA VOZILA: …………… 653 – 1293
  LOVSKA LETALA: ……………………….. 198 – 296
  LOVSKI BOMBNIKI: ……………………. 34 – 29
  AWACS LETALA: ………………………… 2 – 4
  HELIKOPTERJI: …………………………… 265 – 606
  HELIKOPTERJI za NAPAD: ……………. 29 – 100
  HELIKOPTERJI TRANSPORTNI: ……… 0 – 10
  LETALA TRANSPORTNA: ……………… 15 – 80
  FREGATE: ………………………………….. 13 – 16
  KORVETE: ………………………………….. 0 – 10
  PODMORNICE: …………………………… 11 – 12
  MINOLOVCI: ………………………………. 4 – 11

  Kakor se zadeve razvijajo lahko pride do incidenta ki bi znal hitro eskalirati v odprt klasičen spopad… in tu se pojavi vprašanje… ali bi to v skladu z “tradicijo” iz WW1 lahko zakurilo tudi večji požar… ki bi pritegnil v spopad še koga… vsaj tisti del Evrope ki se je že vojskoval s Turki v prejšnjih stoletjih. Kaj bi se pa iz tega lahko izcimilo naprej… ugibajte – bi rekel oni skakalec v prazne bazene

  PS
  Če pri temu prilepim še svoje želje… če nič drugega Turčijo pregnati iz Evropskega dela, in ji tako odvzeti njen “Evropski” status ki si ga skuša implantirati… kar na pamet … kar pa zadeva most… lahko ostane ali pa tudi ne. Tudi “imigranti” lahko ostanejo na mostu… pa naj tam lovijo ribice s trnkom… za kratenje časa ali česar koli že

  • Unikatna

   Dobro oborožena…Grki nikoli niso zaupali Turkom.

   • Felikss_AH

    V dobri stari Antiki je obstajal rek – – “Timeo Danaos et dona ferentes” – – Ne zaupaj Danajcem (Grkom) tudi ko darila prinašajo” – – Grki so pač Grki… Turki so pa Muslimani… tako da tu dileme ni

    • KAPIBARA

     Ta rek je bil, predno je svet spoznal muslimane..
     Muslimani imajo pa v koranu uzakonjeno Takijo..

     • janko

      Takija je pa? Daj malo povej.

     • KAPIBARA

      Ketman oziroma Takija pomenita pravico muslimana, da kršita vse verske propovedi.
      Kuran pravi, da bo Alah cenil vsakega muslimana po srcu in ne po tem, kar ima na jeziku. Ta razmišljanje daje legitimno pravico muslimanu, da lahko
      laže, se lažno zliva z okolico, da skriva svoja verska čustva … ko se
      počuti ogroženega zaradi svojega verovanja. Musliman, ko se počuti v
      nevarnosti, lahko zanika svojo vero in prevzame vero svojega sovražnika.

      Musliman takijo ne razume kot laganje, razumejo kot samozaščito. Vsak musliman sam po svoji presoji uporablja takijo

    • Winstonblue

     Grki so grki, Turki so pa muslimani, muslimani pa niso ljudje, kvečjemu človeku podobne opice pa še te so lepše..

 • šmentanamuha

  Tako je to, če državo vodijo ženske, pijanci in pedri (Merkel, Juncker, Makaron … Ursula pa itak ne ve, za kaj gre, ženska kvota pač.

 • Black_hawk

  Dokaz da je NATO že tisočkrat preživeta organizacija, zahod se bo moral braniti in narediti nove zaveznike, svet globalizacija, priseljevanje je vse obrnilo na glavo.

 • FRANC3

  Kaj Grki nimajo letal ali protiletalskih raket.
  Samo enega bodo sneli, pa se bo začel Erdogan pogovarjati.
  Dokler pa se njegovi lovci mirno preletavajo, se bo požvižgal na Grke.

 • Svoboda

  Grki kaj spite sestrelte jih jebemti

 • sunday

  grki se zavedajo, da ob spopadu s turčini ne morejo računati na eu – prej na ruse in trampa kot na izdajalsko eu !!!