Štirje turški lovci F-16 v razmaku slabih dveh ur kar dvakrat vdrli v grški zračni prostor

(foto: Pixabay)

Skupina turških lovcev je v ponedeljek, 23. marca 2020, večkrat zapored vdrla v grški zračni prostor in s tem posegla v grško suverenost.

Iz grškega generalnega štaba so sporočili, da sta dva para turških lovcev F-16 letel preko grških otočkov Anthropofagi in Makronisi v Egejskem morju.

Prvi par turških vojaških letal so Grki prestregli nad otokom Oinousses, nekaj manj kot 10 kilometrov stran od turškega kopna. Manj kot dve uri zatem je drug par turških F-16 preletel okot Chios, zahodno od Oinoussesa v Egejskem morju.

Truško preizkušanje grškega potrpljenja
Take kršitve grškega zračnega prostora so po pisanju Voice of Europe s strani Turkov postale stalnica, NATO pa je že pred časom sporočil, da ne namerava intervenirati navkljub temu, da sta tako Turčija kot Grčija članici severnoatlantskega vojaškega pakta. Do vdorov v grški zračni prostor prihaja ravno v času, ko so odnosi med dvema država še bolj napeti zaradi invazije 3,6-milijonske horde ilegalnih migrantov, ki so jih Turki poslali proti Turčiji.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. (Foto: epa)

Po nekaterih ugibanjih naj bi imel turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan zelo velike apetite. Potem, ko je lani začel z vojaško invazijo na del Sirije in nadaljeval z invazijo v Libiji, naj bi mu zdaj zadišali tudi naftni vrelci in zemeljski plin, ki se skriva v Egejskem morju. Prelete turških lovskih letal je tako mogoče razumeti, kot Erdoğanovo preizkušanje grške potrpežljivosti. Egejsko morje si namreč lastita tako Turčija kot Grčija.

Ivan Šokić