Strah na božičnih sejmih ne pojenja: V nemškem Potsdamu našli domnevno eksplozivno telo

Božični sejem v Postdamu, foto: epa

Nemčija, kot kaže, pred terorističnimi napadi še vedno ni varna. Policija je kljub poostrenim varnostnim razmeram blizu božičnega sejma v središču Potsdama, kjer se je začelo praznično vzdušje, našla domnevno eksplozivno telo. Gre za incident, ki je v Nemcih vzbudil še dodaten strah. Sicer še ni znano, ali je šlo za teroristično dejanje.

Policija je na prvi decembrski dan prejela obvestilo uslužbenca lekarne, na katerega se je nemudoma odzvala, zaprla območje in izpraznila ogroženi del prestolnice zvezne dežele Brandenburg. Ta je vključeval tako božični sejem kot številna trgovska poslopja. Nato pa je izvedla še nadzorovano detonacijo. Pri tem je policija sporočila, da je sumljiv paket, ki ga je ocenila kot nevarnega, vseboval več sto žebljev, kable, baterije in pirotehnična sredstva in da ne bi mogel eksplodirati, saj ni imel vžigalnika, ki bi sprožil eksplozijo.

Policija na delu v Potsdamu. (foto: epa)

Po proučitvi dogodka je policija še sporočila, da je moški pred lekarno v bližini božičnega sejma odložil paket, v katerem je bila kovinska škatla.

Na božičnih sejmih v Nemčiji sicer letos veljajo poostrene varnostne razmere po tem, ko je sejem na trgu Breitscheidplatz v Berlinu lani pretresel teroristični napad. Tunizijec Anis Amri je 19. decembra s tovornjakom zapeljal v množico in pri tem ubil 12 ljudi, še več kot 70 pa jih je ranil. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država. Letos so tako na tem sejmu kot na drugih po državi uvedli dodatne varnostne ukrepe, med drugim so postavili tudi betonske bloke.

I. K.

 • Na žalost mene v Nemčiji sploh več ne mika… čokolinote gledat in da me je strah po ulicah hodit…ne hvala.

  • Morala

   Ne bodo te samo gledali, še nadlegujejo te…Komaj čakam, da hči pride domov!!

   • Ja najlepš je doma.

   • Ivan Serpentinšek

    Ne puscat same hcere po svabariji…
    Tujke so iskane pri migrantih ker so ranljive…

    • Morala

     Imaš prav, a pred petimi leti, je še bilo bolj varno…

 • xtc

  Dokler ne bo grobih in ponižujočih kaznni za tiste ki vršijo taka dejanja ne bo miru.

 • Pezde

  “Nemčija, kot kaže, pred terorističnimi napadi še vedno ni varna.”

  Še vedno ni varna? Mislim, da bo vsako leto manj varna glede na trend množičnega priseljevanja ekonomskih migrantov (in kotenja njihovih mladičev), željnih krvi in polnih sovraštva do Kristjanov, ter vsega, kar je evropsko.

 • Morala

  Itak, da je prisoten strah, le posrani politiki ga ne zaznajo…Marsikdo si ne upa na te sejme!!

  Dovolj je povedano že to, da ker ni mogel delodajalec zagotoviti varnosti za svoje zaposlene v večjem mestu ob božični zabavi, je predstavil zabavo na bolj varno lokacijo!

  • Pezde

   Posrani politiki imajo zagotovoljeno varovanje in še v penziji ga bodo imeli, narod bo pa do konca življenja plačeval za njihove budalaštine s strahom, razen tistih, ki se jim bo življenje končalo ob nenadni eksploziji, svojcem pa obrnilo na glavo.

 • Lilika

  Nekomu gredo očitno božični sejmi zelo na živce.