Strah na božičnih sejmih ne pojenja: V nemškem Potsdamu našli domnevno eksplozivno telo

Božični sejem v Postdamu, foto: epa

Nemčija, kot kaže, pred terorističnimi napadi še vedno ni varna. Policija je kljub poostrenim varnostnim razmeram blizu božičnega sejma v središču Potsdama, kjer se je začelo praznično vzdušje, našla domnevno eksplozivno telo. Gre za incident, ki je v Nemcih vzbudil še dodaten strah. Sicer še ni znano, ali je šlo za teroristično dejanje.

Policija je na prvi decembrski dan prejela obvestilo uslužbenca lekarne, na katerega se je nemudoma odzvala, zaprla območje in izpraznila ogroženi del prestolnice zvezne dežele Brandenburg. Ta je vključeval tako božični sejem kot številna trgovska poslopja. Nato pa je izvedla še nadzorovano detonacijo. Pri tem je policija sporočila, da je sumljiv paket, ki ga je ocenila kot nevarnega, vseboval več sto žebljev, kable, baterije in pirotehnična sredstva in da ne bi mogel eksplodirati, saj ni imel vžigalnika, ki bi sprožil eksplozijo.

Policija na delu v Potsdamu. (foto: epa)

Po proučitvi dogodka je policija še sporočila, da je moški pred lekarno v bližini božičnega sejma odložil paket, v katerem je bila kovinska škatla.

Na božičnih sejmih v Nemčiji sicer letos veljajo poostrene varnostne razmere po tem, ko je sejem na trgu Breitscheidplatz v Berlinu lani pretresel teroristični napad. Tunizijec Anis Amri je 19. decembra s tovornjakom zapeljal v množico in pri tem ubil 12 ljudi, še več kot 70 pa jih je ranil. Odgovornost je prevzela skrajna skupina Islamska država. Letos so tako na tem sejmu kot na drugih po državi uvedli dodatne varnostne ukrepe, med drugim so postavili tudi betonske bloke.

I. K.