Strah v Rusiji: 30 tisoč iz zapora rekrutiranih moških se po bojih v Ukrajini vrača domov, na prostost

Foto: Twitter

Približno 32 tisoč nekdanjih zapornikov, ki jih je rekrutirala skupina plačancev Wagner, se je po bojih v Ukrajini vrnilo v Rusijo, je v nedeljo povedal ustanovitelj zasebne vojaške družbe Jevgenij Prigožin. Wagner je lani poleti začel novačiti zapornike v razvejanem ruskem kazenskem sistemu in obsojencem ponudil pomilostitev, če preživijo šest mesecev v Ukrajini.

“Od 18. junija 2023 je 32.000 oseb, ki so bile predhodno obsojene in so sodelovale v posebni vojaški operaciji v vrstah Wagnerjevega PMC-ja, odšlo domov po izteku svojih pogodb,” je dejal Jevgenij Prigožin v objavi na Telegramu le nekaj dni za tem, ko je predsednik Vladimir Putin javno potrdil preiskovalna poročila, da je osebno pomilostil ruske obsojence, ki so se prijavili za boj s skupino plačancev.

Okoli 32.000 moških, vpoklicanih iz ruskih zaporov na služenje vojaškega roka v Ukrajini, se je vrnilo domov, je v nedeljo povedal vodja Wagnerjeve zasebne najemniške vojske Jevgenij Prigožin. Po poročanju The Moscow Times dejal, da so “izpolnili svoj del pogodbe”. Prigožin meni, da je služenje vojaškega roka odličen resocializacijski program. V glasovnem sporočilu, objavljenem na njegovem kanalu Telegram, je trdil, da so oproščeni zagrešili skupaj le 83 kaznivih dejanj, kar naj bi bilo 80-krat manj kaznivih dejanj kot pri tistih, ki so bili po prestani kazni redno izpuščeni.

Foto: Twitter

Tesni zaupnik Vladimirja Putina je sam rekrutiral nekatere ujetnike v taboriščih. Putin je pomilostil tiste, ki so podpisali vojni sporazum. Pogoj je bil opraviti vsaj šestmesečne bojne misije v Ukrajini. Že marca je Prigožin dejal, da je število osvobojenih nekdanjih zapornikov iz Wagnerjevih vrst 5000. Po zavzetju mesta Bakhmut v vzhodni Ukrajini je dejal, da je v tamkajšnjih bojih izgubil 20.000 ljudi vključno z 10.000 bivšimi zaporniki.

V mnogih primerih si je prizadeval za pokopavanje zločincev z vojaškimi častmi, medtem ko so aktivisti za človekove pravice zaskrbljeni nad dejstvom, da Rusija še naprej množično novači kriminalce za vojaško službo v zaporih. Pravijo, da ministrstvo za obrambo zdaj uporablja kazenski sistem za novačenje borcev. Po besedah ​​vodilne aktivistke za pravice zapornikov Olge Romanove je zasebna vojska  rekrutirala približno od 48 do 49 tisoč obsojencev.

Tanja Brkić