Stranka estonske premierke je na volitvah prejela rekordno število glasov

Kaja Kallas (Foto: STA)

Desnosredinska Reformna stranka premierke Kaje Kallas je z veliko večino zmagala na splošnih volitvah v Estoniji. Preliminarni rezultati končanega štetja glasovnic so pokazali, da je stranka estonske premierke prejela 31,2 odstotka glasov – največji delež na nedeljskih volitvah. Reformna stranka je v parlamentu tako osvojila 37 sedežev. Sledita ji desna populistična stranka EKRE s 17 in levo usmerjena Stranka centra s 16 sedeži.

Premierka Kaja Kallas je svojim strankarskim kolegom in navdušenim podpornikom v hotelu v prestolnici Talin povedala: “Ta rezultat, ki še ni dokončen, nam bo dal močan mandat za sestavo dobre vlade.” Največje presenečenje volitev, na katerih je imelo volilno pravico več kot 900 tisoč ljudi, je Eesti 200, majhna liberalna sredinska stranka, ki je dobila 14 odstotkov glasov. Predhodni rezultati kažejo, da je šest strank preseglo 5-odstotni parlamentarni prag. Volilna udeležba je bila po prvih podatkih 63,7-odstotna, kar je enako kot na prejšnjih volitvah. Predčasno je v državi, ki je kot prva v EU uvedla tovrstno možnost, elektronsko glasovala več kot tretjina volivcev. Vsega skupaj pa je svoj glas digitalno oddala več kot polovica volilnih upravičencev, kar je po podatkih volilne komisije rekord, navaja dpa.

Glavni temi volilne kampanje sta bili nacionalna varnost po invaziji sosednje Rusije na Ukrajino in socialno-ekonomska vprašanja, zlasti naraščajoči življenjski stroški. Kallasova je leta 2021 postala prva ženska, ki se je zavihtela na čelo estonske vlade in velja za eno najodločnejših podpornic Ukrajine. Leva Stranka centra, ki ji je tradicionalno naklonjena številna ruska etnična manjšina v Estoniji, je bila tretja s 15,3 odstotka glasov. S kom bo Kallasova sklenila koalicijo, še ni povsem znano – je pa izključila možnost povezovanja z drugouvrščeno stranko EKRE. “Volilci pričakujejo, da Reformna stranka v novi vladi prevzame vodenje. Toliko je jasno,” je komentirala Kallasova.

Doslej je 45-letna premierka vodila vlado s še dvema strankama – s socialdemokrati in konservativno stranko Isamaa, poroča STA. Obe sta na tokratnih tokratnih volitvah izgubili nekaj podpore – Isamaa je izgubila štiri sedeže in jih bo v novi sestavi parlamenta zasedala osem, socialdemokrati pa so izgubili en poslanski mandat in jih bodo po novem imeli devet. Druga najmočnejša sila v parlamentu je postala doslej opozicijska, skrajno desna Konservativna ljudska stranka Estonije (EKRE) s 16 odstotki oz. 17 sedeži. Glede na zadnje volitve je izgubila dva poslanca. Njen vodja Martin Helme je v odzivu ogovoril o ukradenih volitvah. “Ničesar nismo naredili narobe. Vse smo naredili prav in pošteno v nasprotju s tistimi, ki so ukradli našo zasluženo zmago,” je, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, dejal Helme. Estonija je v času vodstva Kallasove Kijevu namenila vojaško pomoč v višini več kot odstotka svojega BDP in sprejela približno 60 tisoč beguncev iz Ukrajine.

Sara Kovač