[Video] Vodja skupine Wagner grozi: Če se umaknemo, se bo sesedla celotna fronta

Datum:

Kritike ruske oblasti, ki jih sproža vodja ruske paravojaške milice Jevgenij Pirgožin, so vse bolj ostre in neposredne. Tokrat se celo sprašuje, ali je v ozadju preusmeritev ruskih rezervistov, ki naj bi okrepili vrste v Bahmutu, in večdnevnih zamud pošiljk orožja celo izdaja. Kot drugi razlog je navedel počasno birokracijo. 

“Kar se tiče PMC Wagner, je zgodba takšna. Če se PMC Wagner umakne iz Bahmuta, se bodo naslednje besede zapisale v zgodovino: Skupine plačancev, ki jih je vodil Pirgožin, so prepričali predsednika Putina o njihovi pomembnosti, nato pa so “stali” v Bahmutu, kjer so začeli privlačiti pozornost ukrajinske vojske. Posledično se skupina plačancev z vodstvom države, ministrstvom za obrambo, ministrstvom za finance, Ljudsko republiko Luhansk  ni uspela dogovoriti okoli denarja, kužkov in haremov ali česar drugega in se na hitro umaknila nekam drugam,” je bil do kremeljskega vodstva oster Jevgenij Pirgožin.

Pirgožin je nato pojasnjeval v podobno slikovitem slogu, kaj bi se zgodilo, če bi Wagner popustil: “Učinek “vzmeti” je začel delovati: PMC Wagner se je umaknil, ukrajinska vojska na levem in desnem boku kot tudi na sredini je vdrla v območje LRL (t. i. Ljudska republika Luhansk), pometla z Luhanskom, Krasnodonom, vstopila na območje Rusije. Pirgožin nato nadaljuje, da bi bila v tem primeru ruska vojska prisiljena v stabilizacijo frontne linije, posledično pa bi padla fronta na bokih. Potem bi padel Krim in druge kataklizme.” 

Želijo Pirgožinu naprtiti krivdo za prihajajoči poraz v vojni?
Pirgožin je še dodatno razgalil strukturo fronte, in sicer, da je PMC Wagner “beton” na samem vrhu tega, kar stabilizira fronto in skrbi za to, da se Ukrajinci ne morejo prebiti čez bojno črto. “Če se umaknemo, se bomo zapisali v zgodovino kot ljudje, ki so naredili glavni korak, ki je vodil do poraza v vojni,” je opisal situacijo in dodal, da je to dejstvo v središču problema t. i. “lakote po granatah”. Njegovi plačanci naj bi ga spraševali, tako trdi Pirgožin, ali se nemara na ministrstvu za obrambo pripravljajo načrti, da se jih okrivi za pretekle in prihajajoče neuspehe.

“Kaj, če nam želijo “nastaviti”, da smo pridaniči in nam zaradi tega ne pošljejo orožja streliva, orožja in nam ne dovolijo, da okrepimo svoje vrste, tudi ne iz vrst zapornikov,” pove Pirgožin ob koncu posnetka.

Se njegova pot ob Putinu zaključuje?
Pirgožin je bil v preteklosti znan kot eden Putinovih najtesnejših zaupnikov, saj je imel v lasti restavracije, ki so Kremlju zagotavljale gostinske usluge. Zaradi tega se ga je prijel vzdevek “Putinov kuhar”. Kasneje je razširil svoj poslovni vpliv. Danes kontrolira serijo poslovnih subjektov, med drugim tri družbe, za katere je ameriški FBI prepričan, da so se vpletale v predsedniške volitve, kot tudi zloglasni PMC Wagner. Kmalu po začetku vojne je postalo jasno, da se je skupina plačancev, od katere se Kremelj pogosto distancira, integralni del skupnega truda ruske vojske. Skupina se je zavihtela na naslovnice svetovnih medijev, ko so v javnost pronicale informacije, da Wagner rekrutira borce v zaporih, nesrečnike, ki so pristali na mobilizacijo (obljubljena jim je prostost, če preživijo šest mesecev na bojišču) pa pošilja izredno slabo oborožene, v “človeških valovih”, v gotovo smrt.

Te dni poročanje medijev o skupini definira očitni konflikt med Kremljem in Pirgožinom. Tega v Kremlju kljub vsem javno objavljenim posnetkom Pirgožina, kjer o konfliktu govori povsem odprto, vztrajno zanikajo.

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....