fbpx

Stranka Turkov na Nizozemskem želi omejiti kritične medije, nasprotnike multikulturnosti pa kar izganjajo iz države

Predsednik nizozemske stranke Turkov Selçuk Öztürk (vir: twitter)

Predsednik turške stranke Denk, ki ima tri predstavnike v nizozemskem parlamentu, se je obregnil ob “negativno sliko”, ki naj bi jo mediji ustvarjali o njih. Pozabil je omeniti, kako so se sami znašli na tnalu zaradi izjave njihovega ustanovitelja, ki je Nizozemcem sporočil, da če jim ni všeč raznolikost, se lahko umaknejo iz države.

Predsednik turške stranke Denk na Nizozemskem Selçuk Öztürk je izjavil, da mediji namerno ustvarjajo negativno podobo njegove stranke. Zanimivo je, da ima Öztürk tako turški kot nizozemski potni list. Ravno tako v svojih obtožbah po poročanju Voice of Europe ni navedel niti enega samega primera, kjer bi nizozemski mediji to tudi počeli.

Raje se je naslonil na anekdote o neznani ženski z Arube, ki je imela negativen vtis o omenjeni stranki, dokler ni spoznala, da je eden od parlamentarcev čisto drugačna oseba in “zares prijazen”. To ni prvič, da bi Öztürk zahteval več nadzora nad mediji. V preteklosti je novinarje označil za “četrto silo, ki lahko počne, kar želi”, in se zavzel za več protiukrepov proti medijem.

Stranka popularna med muslimani
Stranka ima največ podpore med muslimani, njena podpora v predelih, kjer ti dominirajo, pa še naprej narašča. To je dober odraz tistega, kar doleti države, ki veselo sprejemajo migrante misleč, da se bodo ti integrirali v lokalno skupnost. Število muslimanov na Nizozemskem znaša okoli 850 tisoč. To predstavlja približno pet odstotkov nizozemskega prebivalstva. Z gotovostjo lahko trdimo, da tu ne gre za spreobrnjence, temveč priseljence.

Ustanovitelj nizozemske stranke Turkov Tunahan Kuzu (Vir: Twitter)

Eden od ustanoviteljev stranke Tunahan Kuzu je tako Nizozemcem preko poletja sporočil: “Če jim ni všeč spreminjajoča se Nizozemska, v kateri živijo ljudje različnih kultur … kot v mestu Zaandam ali soseski Poelenburg, lahko izginejo stran.” Izjava je v medijih z razlogom doživela buren odziv.

Ivan Šokić