fbpx

Strašljive otroške poroke: Odrasli muslimanski moški se poročajo s svojimi novorojenkami, 50-letniki pa za roko prosijo majhne deklice

Foto: Youtube/@Coby Persin

Muslimanski duhovnik pravi, da se lahko očetje poročijo s svojimi komaj rojenimi hčerkami. Zakaj? Odgovor je preprost: islamsko pravo. Islam dovoljuje otroške poroke, nima nobene starostne omejitve in obsoja tiste, ki to zavračajo. Zato se moški, stari tudi 50 let ali več, poročajo z nekajmesečnimi dojenčicami. Za roko velikokrat prosijo dekleta, ki so komaj vstopila v osnovno šolo, kmalu zatem pa imajo z njimi tudi spolne odnose.

V islamskem pravu ni nikakršne starostne omejitve, kar se tiče poroke. Zakon v mnogih državah poroko dovoljuje po 18. letu starosti. To pa je arbitrarna zakonodaja, ne islamsko pravo,” po poročanju JihadWartcha pravi dr. Abd Al-Hamid Al-‘Ubeidi, iraški strokovnjak za islamsko pravo. Ker ni starostne omejitve, se lahko poročijo tudi otroci – celo dojenčki v zibelki. Po navedbah pakistanskega Sveta islamske ideologije (CII) “islam ne prepoveduje poroke majhnih otrok“. Islamska tradicija navaja, da je Muhammadova najljubša žena Aisha imela šest let, ko sta se poročila in devet, ko sta s spolnim odnosom potrdila zakon. Muhammad je ob poroki štel 54 let.

Druge islamske države so svoje zakone glede otroške poroke osnovale po Muhammadovih zgledih. Člen 1041 Civilnega zakonika Islamske republike Iran določa, da se dekleta lahko zaročijo pred devetim letom starosti, poročijo pa pri devetih letih: “Zakon pred puberteto (pred devetim letom starosti) je prepovedan. Sklenitev zakonske zveze z dekleti, ki še niso dopolnile devet let, je prav tako izvedljiva, a z dovoljenjem starša oziroma skrbnika deklice.” Starše tudi nagovarjajo, naj se njihova hčerka čim prej poroči in naj se potrudijo, da ne bo svoje prve menstruacije dobila v njihovi hiši, ampak v moževi.

Islam dovoljuje otroško poroko in ne tolerira nobenega poskusa ukinitve te prakse že zato, ker bi s tem dali ženskam več pravic. Okoli 200 tisoč džihadistov se je pripravljenih žrtvovati in celo umreti, da bi obranili zakon o otroških porokah. Spolne odnose imajo celo z deklicami, ki še niso dočakale svoje prve menstruacije.

Foto: Youtube/@Coby Persin

Z deklico bi se poročili tudi, če bi bila stara le en dan
Prejšnji teden je egipčanski pridigar Muftah Mohammad Maarouf, znan tudi kot “Abu Yahya“, izjavil, da je poroka očeta z novorojenko popolnoma normalna in sprejemljiva. Po njegovih besedah ne more poroke nič preprečiti, ne glede na njeno starost. Izjava je bila dana med televizijskim intervjujem v živo, kjer je govoril o spornem osnutku zakona, katerega cilj je znižanje zakonske starosti v Egiptu do 16. leta starosti. Po navedbah pridigarja, če ženskam ne bo storjene nobene škode, ji nič ne sme preprečiti, da bi se poročila, ne glede na njeno starost. “Jaz nisem ta, ki pravi, da v islamski šeriatiji ni nobene določene starosti za poroko, ko gre za ženske,” je dejal Maarouf. Ko so nanj pritisnili z vprašanji in pred njega postavili dejstvo, da je potemtakem primerna vsaka starost, tudi če je deklica stara samo eno leto ali pa celo dva meseca, je pridigar šokantno odgovoril: “Pa tudi, če je stara samo en dan …”.

A. L.