fbpx

Strelec, ki je izvedel strelski napad na republikanske kongresnike, je bil levičar z zgodovino nasilja

Foto: YouTube

Strelec James Hodgkinson, ki je nedavno izvedel strelski napad na republikanske kongresnike, ki so trenirali za dobrodelno bejzbol tekmo, v kateri bi se pomerili z demokrati, ima za seboj nasilno zgodovino, od leta 2002 dalje pa je bil goreč podpornik demokratov. 

Hodgkinson je delal celo kot prostovoljec v predsedniški kampanji senatorja Bernija Sandersa, ki se je kot potencialni demokratski predsedniški kandidat potegoval za predsedniško funkcijo. Na družabnem omrežju Twitter je delil poglede glede liberalne politike, na podlagi članstva v eni izmed skupin na Facebooku pa se je zavzemal tudi za odpravo republikanske stranke. Strelec je bil povezan tudi z dolgim seznamom skrajnih levičarskih skupin in strani na Facebooku z imeni, kot so: “Sovražim Donalda Trumpa“, “Razkrijmo republikanske goljufije”, Liberalno-demokratska socialistična stranka” itd.

Strelec se je včeraj približal igrišču v mestu Alexandrija v zvezni državi Virginija, kjer so republikanci trenirali, in enega izmed prisotnih kongresnikov vprašal, ali so na igrišču republikanci ali demokrati. Ko je izvedel, da gre za republikance, se je igrišču še bolj približal, nato pa so odjeknili streli. Na srečo sta prisotna policista hitro odreagirala, potem ko sta se pridružila še dva druga policista, pa je bilo obstreljevanje končano v 10 minutah. STA poroča, da naj bi priče povedale, da je bilo med obstreljevanjem izstreljenih najmanj 50 strelov.

Foto: epa

Bil je tudi donator levičarski aktivistični skupini
Sedaj že pokojnemu strelcu je podjetje Facebook tudi izbrisalo uporabniški račun, na dogajanje pa se je že kritično odzval tudi Sanders, potem ko je izvedel, da mu je strelec kot prostovoljec pomagal med predsedniško kampanjo. Po navedbah Breitbarta je Hodgkinson v zadnjem letu razkazoval skrajne liberalne poglede, leta 2012 pa se je udeležil protesta v Illinoisu kot predstavnik 99-odstotne populacije, ki je s svojo udeležbo opozoril na moč in denar, ki je v rokah 1 odstotka Američanov. Poleg tega je osumljenec pred kratkim nekaj denarja doniral tudi levičarski aktivistični skupini ACTBLUE.

James T. Hodgkinson pred 10 leti (foto: epa).

 

Foto: epa

Hodgkinson je bil venomer poln jeze
Strelec ima za seboj pestro zgodovino konfliktov s policijo, Washington Post pa poroča, da je Mike Bost, član republikancev v Predstavniškem domu ZDA, ki je pristojen za območje Illinoisa, izdal, da je bil strelec vedno precej jezen, večkrat pa je poklical tudi policijo z namenom, da se je lahko pritoževal zaradi najrazličnejših stvari.

Trump je po streljanju izrekel sožalje in podporo ranjenim policistom, kongresnikom in osebju kongresa. Med tistimi, ki so se prav tako odzvali na streljanje, je tudi kongresnik Peter Roskam, ki je povedal, da je zaradi dogodka globoko užaloščen, vsem ranjenim je zaželel hitro okrevanje, policiji pa se je zahvalil za izkazan pogum.

N. Ž.