fbpx

Striček Soros svoji fundaciji doniral kar 18 milijard ameriških dolarjev za uresničevanje levičarskih teženj po svetu

Orban je znova premagal milijarderja Sorosa (Foto: epa)

Levičarski milijarder George Soros je nakazal kar 18 milijard ameriških dolarjev svoji fundaciji Open Society, ki predstavlja glavno vodilo za njegov globalni politični aktivizem in filantropijo. 

Fundacija Open Society bo po navedbah Wall Street Journala zaradi nakazil 87-letnega Sorosa postala druga največja človekoljubna organizacija v ZDA, takoj za Fundacijo Bill and Melinda Gates, na podlagi podatkov iz leta 2014.

Soros se je za veliko nakazilo odločil z namenom, da se njegov aktivizem nadaljuje tudi po tem, ko se odloči za upokojitev ali umre. Znesek v vrednosti 18 milijard ameriških dolarjev je približno trikrat višji od tistega, ki so ga vse stranke porabile v času volilnega cikla leta 2016, poroča Open Secrets. Kljub temu, da vse aktivnosti Open Society niso osredotočene le na ZDA, Sorosova podpora pomeni jamstvo, da njegova organizacija predstavlja največjega igralca na ameriški politični sceni.

V zadnjih letih podporo uživajo agresivne levičarske skupine
Globalno gledano je Soros vpleten v napore, da Irska postane država, ki zagovarja splave, da se demonizira izraelsko vlado in se spodbudi priseljevanje iz muslimanskega sveta v Evropo prek odprtih meja. Kljub temu, da se je Sorosova fundacija sprva zavzemala za spodbujanje odprtih družb, je v zadnjih letih s svojim delovanjem podpirala dogmatske, agresivne levičarske skupine, ki motijo liberalno demokracijo in dušijo nasprotujoče si glasove. Soros je financiral gibanje Black Lives Matter in razmišlja o nadaljnjem financiranju upora proti predsedniku Donaldu Trumpu. Nadalje podpira tudi Media Matters, tako imenovanega watch doga, ki se ukvarja predvsem s tem, da večino svojega časa porabi za odstranitev konservativcev iz medijev.

Foto: epa

N. Ž.