fbpx

Strmoglavljeni dron na Hrvaškem je imel vgrajeno bombo

Strmoglavljeni dron je povzročil krater v širini treh metrov (foto: Twitter)

Dron, ki je v noči 10. marca na območju Jaruna v Zagrebu strmoglavil in povzročil trimetrski krater, je imel namesto kamere vgrajeno bombo, to je po končani preiskavi potrdilo zagrebško državno tožilstvo.

Zagrebško državno tožilstvo je za mnenje zaprosilo več izvedencev, med drugimi tudi iz letalsko tehnične stroke, ki naj bi svoje raziskave zaključile danes. Po dosedanjih informacijah naj bi bilo vojaško letalo sovjetske izdelave TU-141 izstreljeno iz Ukrajine, letelo prek romunskega in madžarskega prostora, ne ve pa se, komu je točno pripadalo in zakaj je strmoglavilo na Hrvaškem. Dron naj bi imel namesto kamere nameščeno bombo s kar 40 kilogrami streliva.

Dron je imel naloženih 40 kg streliva
Predstavniki hrvaških oblasti so po poročanju hrvaških medijev sporočili, da bodo najdene dele in vse, kar je ostalo od bombe, tudi javno pokazali na tiskovni konferenci. Potem ko je zagrebško tožilstvo za mnenje prosilo več strok, so ti na podlagi rezultatov dejali, da je imel dron 40 kg streliva. Na tiskovni konferenci naj bi bili predstavljeni tudi omenjeni rezultati preiskav, ki potrjujejo namigovanja o nošenju razstreliva. Zagrebško tožilstvo je namreč že konec marca sporočilo, da je balistična preiskava kovinskih drobcev letala pokazala, da je ta nosil zračno bombo z vžigalnikom, o sledovih razstreliva pa ni bilo mogoče podati dokončnih sklepov.

Vzroka za strmoglavljenje še niso pojasnili
Prebivalce Zagreba in celo nekaj Slovencev v vzhodnem delu Slovenije je v četrtek, 10. marca zvečer,  presenetil glasen zvok, številni prebivalci iz Zagreba pa naj bi videli nek predmet, ki je sprva spominjal na del motorja letala. Zaradi padca predmeta je na kraju nastal tri metre širok in meter globok krater. Takrat so ugotovili, da gre za izvidniško brezpilotno letalo, ki je bilo v službi ZSSR (Sovjetske zveze), nihče pa ni znal pojasniti, zakaj je strmoglavilo in zakaj na Hrvaškem.

Tanja Brkić