fbpx

Strogo navodilo nemškim policistom: Ne poročajte o kaznivih dejanjih migrantov

Foto: epa

Kölnski policiji se očita, da je – menda zaradi politične korektnosti – zamolčala poreklo domnevnih soudeležencev kaznivih dejanj na silvestrovo. Kot kažejo najnovejše izjave uradnikov, sploh ne gre za osamljen primer. Sodeč po njihovih besedah obstajajo v nekaterih nemških zveznih deželah stroga navodila, da je treba o kaznivih dejanjih beguncev molčati.

Ali policija olepšuje resnico, ko gre za kazniva dejanja, ki so jih morda storili begunci in migranti? Take očitke morajo prenašati kölnski policisti od incidentov na silvestrovo dalje.

Torej očitno niti županja Henriette Reker prvotno ni bila v celoti obveščena o ozadju spolnih napadov na ženske. “Da te informacije, zlasti o poreklu identificiranih udeležencev iz skupine storilcev, izvem šele iz današnjih medijev, kot županja tega mesta ne morem sprejeti,” se je jezila.

Če so osumljeni begunci, “damo zadevo takoj na stran”
Ali policija dejansko zadržuje tovrstne informacije, ki bi lahko bile zelo senzacionalne? Vsekakor se zdi, da Köln ni osamljen primer, kot zdaj kažejo nove izjave uradnikov: “Obstajajo stroga navodila vodstva urada, da se ne poroča o kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili begunci. Treba je odgovoriti samo na neposredna vprašanja predstavnikov medijev glede tovrstnih dejanj”, je za časopis “Bild” povedal policijski uradnik visokega ranga iz Frankfurta na Majni.

“Pri kaznivih dejanjih, ki jih zagrešijo osumljenci s tujim državljanstvom in ki so se javili v sprejemnem centru, damo zadevo na pisalni mizi takoj na stran,” je še povedal policist.

Navodila o molku imajo tudi v pokrajini Severno Porenje-Vestfalija
Razlog za to je navedel Michael Schaich, tiskovni predstavnik hessenskega ministrstva za notranje zadeve. Za “Bild” je povedal: “Vodje uradov za informiranje so bili opozorjeni, da bi skrajni desničarji lahko izkoristili temo “begunci” za ciljno podpihovanje nastrojenosti proti tistim, ki iščejo zaščito.”

Zanikal pa je, da je ministrstvo za notranje zadeve tiskovnim uradom policijskih uprav dalo navodila, “naj tisku zamolči kazniva dejanja, ki so jih zakrivili begunci v Hessnu”. Schaich je še dejal, da so bili opozorjeni, naj begunsko temo previdno obravnavajo.

Poročilo v časopisu “Bild” govori, da imajo tudi v pokrajini Severno Porenje-Vestfalija navodila, da morajo molčati. Zato se o incidentih v zatočiščih za begunce in v njihovi okolici – razen če gre za napade neonacistov – ne sme poročati.

De Maizière: “Begunsko poreklo se ne sme zamolčati”
Vprašanje, ali naj se poreklo osumljencev izda, postavlja policijo po besedah predsednika nemškega policijskega sindikata Rainerja Wendta pred težko odločitev. “Seveda si prizadevamo, da obveščamo javnost o vseh pomembnih stvareh,” je povedal Wendt za radijsko postajo hr-Info. “Vendar smo vedno v nevarnosti, da se nam pripisuje ali podtika kakršnakoli desničarska naklonjenost.”

Nemški minister za notranje zadeve Thomas de Maizière zamolčanju tujega porekla storilcev kaznivih dejanj ni naklonjen. “Migrantskega ali begunskega porekla se ne sme zamolčati,” je izjavil de Maizière za “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. “To bi imelo za posledico le vodo na mlin vsem tistim, ki politiki in medijem očitajo zavestno izkrivljanje.”

M. K.