fbpx

Strokovnjak za terorizem: Vse islamske ekstremistične organizacije bodo imele svoje oporišče v Afganistanu

Foto: epa

Dr. Wojciech Szewko, poljski strokovnjak za terorizem, je skušal pojasniti nastalo težko situacijo v Afganistanu. Kot je dejal, imajo talibani svojo politično agendo, ki jo dosledno izvajajo. Učili so se iz napak Al Kaide in Islamske države, ki sta delili in se borili proti lastni družbi, namesto da bi se osredotočili na svoje največje sovražnike: križarje in sioniste. 

Prav zato si talibani prizadevajo ustanoviti vključujočo vlado, ki bo zastopala vse politične sile v državi. Kot je še zatrdil poljski strokovnjak za terorizem Wojciech Szewko, bo nova država talibanov islamski emirat, ki bo skušala omejiti maščevanje, obenem pa podeliti amnestijo številnim potencialnim teroristom. Znano je, da so pred nekaj meseci talibani izvedli operacijo, v sklopu katere so izpustili afganistanske vojake ter jim celo kupili avtobusne karte za vrnitev domov, poroča Remix News.

Opozoril je še, da so talibani pripravljeni na upravljanje države in je ne želijo pahniti v državljansko vojno, čeravno je to za geografsko kompleksno državo zahteven projekt. Kabul je trenutno miren, ker za red skrbijo enote talibanov. V luči umika ameriške vojske in predaje afganistanskih oboroženih sil pa je Szewko poudaril, da je situacija za podobo ZDA v svetu katastrofalna. Na kabulskem letališču smo priče prizorom panične evakuacije, ko obupani ljudje plezajo na kolesa letala, pozneje pa padajo v globino.

Taliban (Foto: epa)

Afganistan bo postal baza za teroriste
To kaže na nečastno dejstvo, da Američani niso zmožni evakuirati svojega osebja in vseh, ki so z njimi sodelovali. Kot še poudarja strokovnjak, so razmere v Afganistanu največja zmaga za Al Kaido vse od 11. septembra 2001. Prepričan je, da je vojno dobila Al Kaida. Njen vodja Ajman al-Zawahiri bo kmalu naznanil, da bo po 20 letih v Afganistanu islamski emirat. Vse skrajne islamske organizacije bodo tam imele svojo bazo, vse pa bodo odvisne od dobre volje talibanov. Tradicionalne islamske kazni za zločine bodo pod talibani ostale, denimo kamenjanje in sekanje rok, prizadevanja za spreobračanja muslimanov pa bodo kaznovana s smrtjo. Usoda kristjanov ostaja nejasna. 

Domen Mezeg