fbpx

Študija hamburške univerze: Veliko argumentov v prid laboratorijski nesreči na virološkem inštitutu v Wuhanu!

Foto: epa

Hamburški raziskovalci so nedavno objavili študijo z naslovom “Študija o izvoru pandemije novega koronavirusa”, iz katere izhaja, da obstaja veliko argumentov v prid laboratorijski nesreči na virološkem inštitutu v kitajskem Wuhanu. Mestu, od koder se je virus razširil po celem svetu in korenito vplival na današnji način življenja. 

Do tega zaključka je prišel priznani fizik, specializiran v nanoznanosti, Roland Wiesendanger, v raziskavi, ki je bila zaključena do konca preteklega leta. Tako število kot tudi kakovost dokaznega gradiva po njegovih besedah nakazujeta laboratorijsko nesrečo v Wuhanu kot vzrok trenutne pandemije.

Na ribji tržnici v Wuhanu netopirjev ne ponujajo
Znano, je, da zaenkrat še niso uspeli izslediti vmesne živali gostiteljice, ki je virus SARS-CoV-2 prenesla z netopirjev na ljudi. Poleg tega se virusi SARS-CoV-2 lahko “presenetljivo dobro” povežejo s receptorji človeških celic in prodrejo v človeške celice. Po mnenju Wiesendangerja je prav to znak, da izvor virusa ni naraven. Teoriji, da virus izvira iz netopirjev na tržnici v Wuhanu, nasprotuje tudi dejstvo, da tam netopirjev sploh ne ponujajo. Hkrati je znano, da ima mestni virološki inštitut v Wuhanu eno največjih zbirk patogenov netopirjev na svetu, poroča nemški NDR.

Foto: Printscreen

V laboratoriju so tudi dokumentirane varnostne pomanjkljivosti. En pokazatelj tega predstavlja laboratorijska nesreča. Mlad znanstvenik iz virološkega inštituta je bil namreč prvi, ki se je z virusom okužil oktobra 2019. Wiesendanger je v okviru študije preučil cel kup znanstvene literature, članke v tiskanih in spletnih medijih ter osebno komunikacijo z mednarodnimi kolegi. Priznal je sicer, da v tem primeru ne gre za znanstvene, ampak posredne dokaze. Na wuhanskem inštitutu za virologijo sicer  že leta preučujejo koronaviruse. S tem, ko se patogeni množijo, postajajo vedno bolj nevarni in agresivni. Lahko bi bilo celo uporabljeni za biološko orožje. Pravi, da je daleč od tega, da do genske manipulacije z virusu prihaja samo tukaj, zaslediti jo je mogoče tudi v Avstraliji in ZDA.

Inštitut za virologijo v Wuhanu na Kitajskem. (Foto: epa)

Generalni direktor WHO priznava, da so odprte vse možnosti
Potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ne dolgo tega v Wuhan poslala ekipo strokovnjakov, da bi se ti dokopali do resnice glede širjenja novega koronavirusa, je vodja znanstvene ekipe Peter Embarek iz javljanja iz Kitajske zatrdil, da v Wuhanu ali kje drugje naj ne bi bilo dokazov o prenosu virusa pred decembrom 2019. Prav tako je znanstvenike pozval, da naj prenehajo preiskovati možnost, da je virus pobegnil iz laboratorija. Na to se je kasneje odzval generalni direktor WHO-ja, ki je pristavil, da so možne različne razlage. “Po pogovoru z nekaterimi člani ekipe želim potrditi, da vse hipoteze ostajajo odprte in zahtevajo nadaljnje analize in študije,” je zatrdil.

Kitajska ni zagotovila želenih podatkov
Potem, ko se je Embarek vrnil nazaj v Evropo, je nekoliko obrnil ploščo. Razkril je obstoj dokazov, ki nakazujejo, da je virus na Kitajskem dodobra zaokrožil, preden je Peking svet opozoril na njegov obstoj. Embarek je zatrdil, da je njegova ekipa decembra lani v Wuhanu odkrila vsaj 13 različic covida, kar kaže na to, da je bil virus že nekaj časa v človeški populaciji, da je lahko nastalo toliko različnih sevov. Razkril je tudi, da bi bilo lahko v začetku decembra v Wuhanu okuženih že do tisoč ljudi. Gre za oceno, ki temelji na podatkih Kitajske, ki je tedaj poročala o 174 resnih primerih okužbe. Po vrnitvi v Evropo je razkril, da je njegova ekipa dobila dostop do samo 92 evidenc pacientov iz celotne province Hubej pred decembrom 2019, ki kažejo na možne dokaze o okužbi s covidom.

Peter Ben Embarek (Foto: epa)

Ekipi WHO kitajske oblasti niso želele zagotoviti natančnih podatkov o prvih primerih okuženih, zato se tudi niso dokopali do vseh želenih podatkov. Tako jim ni uspelo ugotovitio d kod virus izvira ali kako se je prvič prenesel na ljudi. Namesto tega je ekipa postregla z nekaj teorijami. Najverjetnejša teorija je, da se je virus prenesel neposredno s prvotnega gostitelja na ljudi, je dejal dr. Embarek in ob tem dodal, da bi lahko šlo za netopirje. Meni še, da ljudje in netopirji v Wuhanu sploh ne pridejo v tesen stik. Edina teorija, ki jo je zavrnil, je bila, da je virus ušel iz laboratorija, češ da je tak dogodek “zelo malo verjeten” in da ne zahteva nadaljnjih raziskav. Glede na to, da je sam generalni direktor WHO poudaril odprtost za vse možne razlage se poraja vprašanje, če bodo morda pri WHO morda vnovič spremenil ploščo. Kitajska seveda krivdo okrog širjenja virusa še naprej zavrača in poskuša prodajati zgodbo o širjenju virusa preko zamrznjene hrane.

Nina Žoher