fbpx

Študije so pokazale: Migranti ekonomsko nekoristni, večina jih je brezposelnih in državo stanejo milijone evrov

Afganistanski "mladoletni" migranti v Malmu, Švedska (vir: twitter)

Nova raziskava strokovne skupine za Študije javnega značaja (ESO) je pokazala, koliko Švedsko stane strošek migracij – milijarde evrov na leto. Preučili so stopnjo zaposlenosti migrantov med letoma 1983 in 2015. Izkazalo se je, da stopnja postopoma pada. Integracija je bila v  80. letih bistveno hitrejša in učinkovitejša kot od leta 1990 naprej.

“Ugotovili smo, da je bilo vedno težko migrante zaposliti,” pravi Joakim Ruist, eden od avtorjev študije. Študija namreč napoveduje dolgoročne posledice migracij na javne finance Švedske. Tako kratkoročno kot dolgoročno bodo migranti Švedsko stali milijarde evrov, kažejo študije.

Neto strošek povprečnega migranta je 74.000 švedskih kron letno, kar je 7.184 evrov. Ker pa je na Švedskem 830.000 migrantov zaprosilo za azil, mora država zanje plačati 61,4 milijarde švedskih kron, kar je 5,96 milijarde evrov vsako leto, poroča Voice of Europe.

Foto: epa

Ugotovitve te študije se ne razlikuje od napovedi drugih držav. Znani nemški ekonomist Hans-Werner Sinn je pred tem dejal, da nemški migranti niso dovolj kvalificirani in nikoli ne bodo mogli vrniti toliko, koliko so od države prejeli. Sinn še opozarja, da vse kaže na to, da bodo migranti v vsem njihovem življenju državo stali bilijon evrov. Na Nizozemskem lahko vidimo podobno situacijo. Vsaj 90 odstotkov migrantov je še vedno brezposelnih, potem ko v državi živijo že 2,5 leta. Enake raziskave prihajajo iz Švice in Avstrije.

Ni presenečenje, da migranti stanejo evropske države milijarde evrov. Medtem pa ne prinašajo dobičkov in večinoma živijo na plečih države, Evropejci pa morajo za preživetje nujno delati dlje in plačevati več in višje davke.

A. G.