fbpx

Švedi gredo vse bolj v ekstreme: Mačke so podnebju neprijazne živali, raje si omislite koze

(foto: EPA)

Profesorica na švedski kmetijski univerzi poziva ljudi, naj si v imenu boja proti podnebnim spremembam namesto mačk raje omislijo koze ali zajce, ki naj bi bili “podnebju prijazni”.

Če vas skrbi za podnebje, potem si namesto mačke doma raje omislite kozo, pravi švedska profesorica z oddelka za skrb in hranjenje živali Sigrid Agenäs z Univeze za kmetijstvo.

Kakor je pojasnila Agenäsova, je problem v tem, da so mačke in psi mesojedi, njihovi lastniki, prepričani, da bodo v kolikor jih dajo na vegansko dieto rešili svet, poroča Breitbart, pa s tem samo škodijo živalim.

Mačke in psi potrebujejo meso
“Mačke ne potrebujejo ogljikovih hidratov kot vir energije, energijo dobivajo iz aminokislin,” je povedala Agenäsova in pojasnila, da mačke aminokisline pridobivajo z uživanjem mesa. “Če želite jesti vegansko ali vegetarijansko iz etičnih ali okoljevarstvenih razlogov [in v to siliti tudi vaše živali], je bolje, da si omislite rastlinojedca, kot so ribice za akvarij, zajci, kokoši ali koze,” poudarja Agenäsova.

Mačke po “švedsko” niso več zaželjeni hišni ljubljenčki. (Foto: iStock)

Nasveti Agenäsove za uspešen boj proti podnebnim spremembam obsegajo še priporočilo, da ljudje kupujejo lokalno, ker naj bi to zmanjšalo ogljični odtis. Ideja je v vsakem primeru vzdržna, njen kolega Magnus Söderlund je pred časom predlagal, da bi se proti učinkom tople grede lahko uspešno borili z zatekanjem h kanibalizmu …

Ivan Šokić