fbpx

Švedi sprejeli posilstva, požige, streljanja in teroristične napade kot del vsakdana – Švedska vlada pa še vedno v zanikanju

Foto: iStock

Na Švedskem nič novega. Napadi z granatami so postali del vsakdana, zablodele krogle, ki pokosijo nedolžnega mimoidočega, nekaj pričakovanega, požiganje avtomobilov je nova stalnica, kriki posiljenih žensk pa nekaj, pred čimer si švedska feministična vlada vztrajno zatiska ušesa. Kako dolgo?

Te dni na Švedskem cveti trgovina z orožjem. Na črnem trgu, ki je po poročanju Spectatorja preplavljen s strelnim orožjem iz zadnje vojne ob razpadu Jugoslavije, lahko za manj kot tisoč evrov dobite pet avtomatskih pušk, za dobro mero pa še košaro “jabolk”, kakor granatam pravijo na ulicah v Švedistanu.

Ker se nadobudni kriminalci zavedajo nevarnosti hranjenja granate doma, se je radi čim hitreje znebijo. Po navadi tako, da granato vržejo v stavbo policijske postaje. Najbrž mislijo, da bodo policisti že vedeli, kaj narediti, ko pride do eksplozije. Metanje granat je tako po opisu švedske policije najnovejši “trend” na Švedskem.

Foto: epa

Švedska vlada si pred vsemi temi grozotami vztrajno zatiska oči. “Splošno znano je, da so člani tolp večinoma prva in druga generacija imigrantov ter da so težave na območjih, ki jih policija imenuje  ‘občutljiva območja’. Tako so borbe med tolpami stalni opomnik švedske propadle politike migracije in integracije.”

Vlada si zatiska oči
Švedsko zunanje ministrstvo je objavilo spletno stran, namenjeno zanikanju dejstva, da obstaja povezava med imigranti in stopnjo kriminala, ki se je razpasel po državi. Namestnica švedskega premierja Isabella Lövin in voditeljica stranke Zelenih je svojo jezo usmerila v redke posameznike, ki si drznejo v javnosti izraziti zaskrbljenost nad stopnjo nasilnih zločinov na Švedskem. “Resnica je, da smo država, ki preostanku demokratičnega sveta daje upanje.” Lövinova je ponosna, da vodi “prvo feministično vlado na svetu”, a se je vseeno potrudila, da kar najbolje zakrije naraščajoče številke posiljenih žensk in ostalih primerov nasilnih zločinov na Švedskem.

Švedska feministična vlada na obisku v Iranu. (vir: Twitter)

Švedska policija ni nič boljša. Z izjemo redkih posameznikov, ki si drznejo spregovoriti in končajo kot družbeni izobčenci, švedska policija uporablja jezik, ki nasilne zločince in kriminalce postavlja v vlogo žrtve. Policijska načelnica Linda Staaf je tako celo poudarila, da je trend metanja granat izredno nevaren, saj tistega, ki iz granate izvleče udarno iglo, “izpostavi ogromnim tveganjem”. Na podoben način je švedske kriminalce zagovarjal stockholmski policijski načelnik Jan Evensson, ki je povedal, da je “težko biti kriminalec. Želimo jim pomagati iz takšnega načina življenja”.

Nasilje del vsakdanjika
Švedskim otrokom vsak dan grozijo z noži in jih ropajo pri belem dnevu. Če je to vzbudilo vsaj trohico ogorčenja med švedskim prebivalstvom, pa je bil komentar enega od učiteljev: “Kaj takega je grozno reči, a se počasi navajamo.” Kriminal pa se počasi širi iz getoiziranih t. i. no-go območij v predele mest, kjer je do zdaj mirno živel srednji sloj, ki je še pred kratkim pozdravljal migracijo kot edinstveno švedsko iznajdbo, s katero pomagajo svetu. Zdaj, ko so se težave, povezane na imigracijo, dotaknile tudi njih, pa se mnenja počasi spreminjajo.

Ivan Šokić