Švedska: med kričanjem “Allahu Akbar” je migrant zabodel 10-letno Nizozemko!

Migrant Milad Salari, ki je zabodel 10-letno Danko. (Foto: Youtube)

Navkljub 52 kaznivim dejanjem so švedska sodišča nasilnemu migrantu Miladu Salariju znova in znova odobrila pogojni izpust. Nazadnje pa je kriminalec zabodel 10-letno Nizozemko, medtem ko je kričal “Allahu Akbar”. Vbodne rane so jo skoraj stale življenje. 

Iranski migrant, ki je pretekli teden skušal umoriti 10-letno Nizozemko v švedskem Göteborgu, je bil identificiran kot Milad Salari. Zanj je bilo ugotovljeno, da ima v kartoteki že 52 obsodb vključno s krajo, napadom, ropom in kaznivimi dejanji, povezanimi s prepovedanimi drogami. Kljub številnim kršitvam pogojnega izpusta so mu švedski sodniki izdajali nove in nove pogojne izpuste, kar mu je omogočilo, da se je izognil zaporu, poroča Remix News.

Videoposnetek napada z nožem je prejšnji teden postal viralen, pri čemer je 36-letni osumljenec dekle zabodel v vrat, preden so se pešci spravili nanj in mu preprečili umor. Ni še jasno, zakaj se je je lotil, vendar pešci trdijo, da je med incidentom vpil “Allahu Akbar”. Zdravstveno stanje žrtve naj bi bilo resno, vendar stabilno. Gre za grozljiv primer migrantskega zločina, kakršnim je Švedska izpostavljena v zadnjih letih. V skandinavski državi namreč beležijo rekordno število umorov in streljanj.

Po aretaciji v četrtek naj bi Salari napadel še policiste na policijski postaji. Za Salarija je znano, da je na Švedsko pripotoval skupaj s starši ter sorojenci julija leta 1989 iz mesta Shiraz v Iranu, naslednji mesec pa že dobil dovoljenje za začasno bivanje. Naslednje leto pa je družina že pridobila dovoljenje za stalno prebivanje.

Specializiral se je za oborožene rope
Švedsko državljanstvo je pridobil loktobra 1998. Od tedaj je predstavljal grožnjo za švedsko družbo. Ko je leta 2002 dopolnil 15 let, je bil obsojen za svoje prvo kaznivo dejanje, ki je vključevalo tatvino. Pred dopolnjenim 18. letom starosti je zagrešil že 24 primerov kaznivih dejanj. Posebej pa se je specializiral za oborožene rope.

Domen Mezeg