fbpx

Švedska: Štirje eritrejski migranti obtoženi skupinskega posilstva 40-letnice v gozdu, vse skupaj so tudi posneli

Foto: švedska policija

Raziskava iz leta 2018 razkriva, da so skoraj vsa skupinska posilstva na Švedskem zagrešili migranti. Štirje eritrejski migranti so bili nedavno obtoženi posilstva 40-letnice konec junija v gozdu v Flemingsbergu, vsem moškim zdaj grozi zapor in deportacija.

Po obtožnici je bila ženska pijana in se je zato težko branila, ko so jo odpeljali v gozd. Tam jo je eden od moških – 35-letnik iz Sandvikena – z brco udaril, da je padla na tla. Nato so jo vsi štirje posilili in posneli napad.

Žensko je na drugi lokaciji posilil tudi eden od štirih moških v dvigalu blizu železniške postaje Flemingsberg. V tem drugem primeru je eden od moških med napadom stražil pri dvigalu, poroča švedski časopis Expressen.

Tožilec Axel Frick iz urada tožilstva v Södertörnu pravi, da so zločini resni, ker je šlo za skupinsko posilstvo in so moški s snemanjem zlorabe “pokazali posebno lahkomiselnost ali brutalnost”. “To je resno kaznivo dejanje in zato sem danes vložil obtožnico za dva primera posilstva, ki sta se zgodila v neposredni bližini drug drugega,” je dejal. “Zatrjujem, da so tožene stranke izkoristile tako svojo številčno premoč kot tudi vinjenost in strah tožnice.”

Tožilstvo zahteva deportacijo vseh štirih moških, 35-letnega Mihretaba Gebrehiwta, 33-letnega Haileaba Weldemichaela, 30-letnega Searea Redaeja in 27-letnega Hulufa Gebremariama, ter prepoved vrnitve na Švedsko za obdobje 15 let. “Ko gre za tako hudo kaznivo dejanje, moram kot tožilec zahtevati deportacijo,” je dejal Frick.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Švedsko prizadel val spolnega nasilja s strani migrantov 
Odvetnica žrtve Karin Rajala je povedala, da ne bo komentirala, kako hudo so dogodki prizadeli žensko, vendar je po tožilčevih besedah tožilcev utrpela telesne poškodbe v obliki bolečin in modric. Sojenje se začne 5. decembra in bo predvidoma trajalo najmanj pet dni. Švedsko je prizadel val spolnega nasilja migrantov in hiter porast skupinskih posilstev, kot je ta primer.

Švedski časopis Expressen je že leta 2018 poročal o tem naraščajočem trendu na Švedskem. Po preiskavi sodnih primerov, ki so v zadnjih dveh letih vključevali skupinska posilstva, je časopis prišel do ugotovitve, da je bilo za kaznivo dejanje obsojenih 43 moških. Časopis je tudi ugotovil, da je bilo 40 od 43 moških, obsojenih za skupinsko posilstvo, priseljencev, rojenih v tujini ali rojenih na Švedskem staršem priseljencem.

Statistika posilstev na Švedskem je po poročanju švedskega SVT iz leta 2018 pokazala, da je bilo 58 odstotkov moških, obsojenih za posilstvo ali poskus posilstva v zadnjih petih letih, priseljencev, rojenih zunaj Evropske unije, predvsem iz Severne Afrike, Južne Afrike, Afganistana in Bližnjega vzhoda. Britanski BBC je tudi poročal, da v primerih, ko žrtve niso poznale svojih napadalcev, je delež moških, rojenih v tujini, obsojenih spolnega napada, znašal 80 odstotkov. Tudi skupinska posilstva, v katera so vpleteni migranti, niso značilna le za Švedsko, saj so polovico vseh skupinskih posilstev v Nemčiji zagrešili tujci.

Sara Kovač