fbpx

Švedska: Občina ponuja muslimanskim migrantkam brezplačne vožnje v arabščini, tri domove za ostarele pa zapira!

Foto: twitter

Občina Oskarshamn na jugu Švedske je namreč sprožila varčevalni program, da bi prihranila milijone kron in se celo odločila zapreti več ustanov za oskrbo starejših. Hkrati pa bo ista občina v okrožju Kalmar ženskam migrantkam omogočila brezplačne učne vožnje in teorijo, da bi jim olajšali vstop na trg dela. V okviru projekta “Here we go” se lekcije izvajajo v arabščini in so posebej usmerjene k ženskam z Bližnjega vzhoda, poroča nacionalna radiotelevizija SVT.

Migrantke se bodo lahko tudi naučile, kako deluje švedski trg dela. V ta namen pa je občina namenila 38.000 dolarjev. “Opažamo, da migrantke potrebujejo pomoč pri pridobitvi vozniškega dovoljenja in tudi za vstop v trg dela. Zato je pomembno, da pomoč tudi ponudimo”, so dejali na občini.

Po njihovi oceni je projekt presegel pričakovanja, saj se je nanj prijavilo mnogo migrantk. Poleg tega, so na isti občini lansko jesen zaprli tri domove za ostarele, da bi s tem prihranili skupno 5,4 milijonov dolarjev. V naslednjih dveh letih pa bodo zaradi zaprtja prihranili še dodatnih 3,2 milijonov dolarjev, poroča SVT.  Švedska prometna uprava si torej prizadeva zadovoljiti potrebe novih migrantov. V mesecu maju so namreč začeli z “informacijsko kampanjo” ki poteka v arabščini in zagotavlja migrantkam pridobitev vozniškega dovoljenja na Švedskem.

Lana Božič