fbpx

Švedska policija ne preiskuje več posilstev, saj imajo preveč težav z drugimi kriminalnimi dejanji

Slika je simbolična (Foto: Istock)

Z velikim navalom migrantov na Švedsko policija nima več sredstev za reševanje ne samo tradicionalnih švedskih problemov, pač pa tudi težav, ki so se pojavile z novimi vrstami kriminalcev.

Na vprašanje enega izmed novinarjev, ki je želel vedeti, zakaj osumljenec posilstva dvanajstletnice še ni bil zaslišan, švedska policija odgovarja, da se ne morejo spopadati z vedno večjim številom primerov posilstev v državi, ker imajo več težav z drugimi kriminalnimi dejanji.

Policija mora preveriti svoje prednostne naloge
“Ni prav, da policija meni, da ni časa za preiskovanje zločinov posilstva. Preveriti morajo svoje prednostne naloge,” je dejal minister za pravosodje in notranje zadeve Morgan Johansson.

“Problem je, da švedska policija nima dovolj virov,” je povedal član nacionalistične švedske demokratske stranke Nima Gholam Ali Pour. “Nimajo ustreznih zakonov za opravljanje svojih nalog. In že dolgo časa jim manjka politična podpora, da bi opravljali svoje delo. Posilstvo je problem na Švedskem. Ampak, če ima policija prava sredstva, ki jih imajo druge policije v drugih državah, potem bi lahko opravljali svoje delo,” je nadaljeval. 

Kot rezultat pa številne kazenske zadeve ostajajo nerešene. Ali Pour meni, da so težave strukturne in se teh težav ne da rešiti samo z viri. Po njegovem mnenju se morajo spremeniti zakoni, treba pa je tudi podpreti policijo in jo usposobiti za novo vrsto prebivalstva, ki ni tako mirno kot švedsko ali kot je bila Švedska že tradicionalno. “Na Švedskem je namreč nova vrsta kriminalcev, ki so bistveno bolj nevarni in policija za njih ni dovolj usposobljena. Nimajo opreme ali sredstev za ustrezno delo,” je dejal.

D. Š.