fbpx

Zgrešena migrantska politika in njene posledice: Miroljubna Švedska vedno bolj nasilna, stopnja kriminala je primerljiva celo z Mehiko

Foto: epa

Na Švedskem je nasilja vedno več, nedavne študije pa so pokazale, da je stanje primerljivo celo z Mehiko, ki je znana kot država kriminala. Švedska se ji zaradi širjenja kriminalnih mrež naglo približuje, vedno več je tudi smrtnih žrtev.

Vedno več nasilja na Švedskem povzroča, da se ta nordijska država lahko primerja celo z Mehiko. V njej zaradi streljanja umre več ljudi kot na Danskem, v Nemčiji in na Norveškem gledano z vidika gostote prebivalstva, ugotavljajo nove študije. Druga študija kaže, da so napadi, v katerih storilci uporabljajo granate in njim podobno orožje, primerljivi z ravnjo napadov v Mehiki, poroča Expressen.

To se dogaja zato, ker imamo na Švedskem velike težave s kriminalnimi mrežami,” poroča Manne Gerell, član raziskovalne ekipe. “Švedske številke so primerljive z mehiškimi, kjer je res veliko nasilja,” pravi in nadaljuje, da je to res presenetljivo, “glede na to, da imajo v Mehiki popolno kriminalno stanje, s katerimi pa Švedske ne želimo primerjati“.

Število napadov se je povečalo za kar 73 odstotkov, lani jih je bilo več kot 250
V naslednji študiji so se osredotočili na streljanje na Švedskem med letoma 2012 in 2016. Samo v največjih mestih Malmö, Göteborg in Stockholm se je število oboroženih napadov v zadnjih letih povečalo za 73 odstotkov, število incidentov pa je od leta 2012, ko jih je bilo 145, do leta 2016 zelo naraslo. Lansko leto jih je bilo kar 251, veliko je bilo celo smrtnih izidov.

Letošnja pomlad je bila za Švedsko izjemno težka, policija v Stockholmu pa je za opravljanje svojega dela zahtevala več sredstev, saj se je soočala z nasilnimi tolpami, ki so zakrivile 47 umorov in 57 poskusov umora.

“Trendu” sledi tudi Norveška
Prejšnji teden je Švedsko obiskala norveška ministrica za migracije Sylvi Listhaug. Odšla je pogledat in preučit tamkajšnje razmere in opozorila na podobno dogajanje na Norveškem. Ko je preverila izvedene študije, je zaradi dogajanja bila zelo vznemirjena, a je številke niso povsem presenetile. S podobno, a veliko manj stresno situacijo, naj bi se soočala tudi Norveška.

A. L.