fbpx

Švedska se je znašla na evropskem vrhu glede števila novih okužb s covidom-19

Foto: epa

Aktualni podatki dostopni na spletni strani Our World in Data dokazujejo, da je Švedska na samem vrhu po številu okužb na prebivalca.

Graf, ki prikazuje dnevno število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom na milijon ljudi, kaže, da je Švedska precej nad Slovenijo po številu zaznanih okužb, kot tudi nad Francijo, ki velja za državo, ki jo je v drugem valu epidemije koronavirus še posebej prizadel.

V zadnjem tednu je Švedska poročala o največjem številu novih okužb s covidom-19 v Evropi in ima več bolnikov na intenzivni negi kot kadar koli prej od prvega vala pandemije, poroča britanski Guardian. Država je od petka do torka zaznala 19.105 novih primerov okužbe, kažejo statistični podatki zdravstvenih agencij. Švedska je imela 625 dnevnih novih primerov okužb na milijon prebivalcev v tekočem sedemdnevnem povprečju, kažejo statistični podatki Our World In Data.

“Na Švedskem lahko na žalost opazujemo povečano širitev števila okužb. Videli bomo, kako se bo izšlo v tem tednu, vendar je vsekakor potrebno priznati, da smo priča hitremu širjenju okužb, pri čemer ni videti znakov zmanjšanja števila okužb,” je na novinarski konferenci po poročanju RTE opozoril glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

Vir: Our World Data

Tegnell ob tem poudarja, da je na srečo dnevno število smrtnih primerov na milijon ljudi ostalo relativno nizko na račun cepljenja starejše populacije. Po zadnjih podatkih je Švedska zabeležila 39 novih smrtnih primerov, od začetka epidemije so tako skupno zabeležili kar 13.660 smrtnih primerov.

Kljub temu, da so nas poskušali nekateri vztrajno prepričevati, da model čredne imunosti predstavlja rešitev, lahko vidimo, da le ta predstavlja katastrofalno utopijo. Če nekateri še vedno vztrajajo, kako ukrepov na Švedskem naj ne bi bilo, z namenom, da bi ustvarili prepričanje, kako ukrepi za zajezitev epidemije niso potrebni, je plesalka Zala Pezdir, ki živi na Švedskem že 14 let, pojasnila, da temu niti slučajno ni tako. V intervjuju s priznano plesno strokovnjakinjo Barbro Drnač na portalu Parada plesa pojasnila, da v nasprotju z našim mišljenjem ukrepi na Švedskem so. “Tukaj nismo nikoli doživeli razglasitve konca epidemije, sami ukrepi so se pa v letu dni precej nadgradili,” je pojasnila. “Model čredne imunosti se je izkazal za “katastrofalno utopijo”, ukrepi, ki pa veljajo, pa so v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije,” je še dodala.

Nina Žoher