fbpx

Covid-19 povzroča kaos po Evropi: Na Poljskem največ smrti v enem dnevu

(Foto: epa)

Na Poljskem je v zadnjih 24 urah umrlo največ covid-19 bolnikov v enem dnevu, saj jih je umrlo kar 954. Naraslo je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 27.887, vendar porast pripisujejo tudi kasnejšemu poročanju o primerih med velikonočnimi prazniki. Tudi na Hrvaškem se situacija zaostruje, saj so v minulih 24 urah potrdili 3217 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 36 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število novih primerov je najvišje od 18. decembra lani, ko so jih potrdili 3272. 

Kot je poročal STA je na Poljskem umrlo največ covid-19 bolnikov v enem dnevu od pričetka epidemije. Umrlo jih je 954, kar je ministrstvo za zdravje označilo za tragično. Naraslo je tudi število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 27.887, vendar porast pripisujejo tudi kasnejšemu poročanju o primerih med velikonočnimi prazniki. Več kot tri četrtine postelj v poljskih bolnišnicah je zasedenih, tudi tistih na intenzivni negi, medtem ko se Poljska sooča s tretjim valom epidemije.

Na Poljskem, ki ima 38 milijonov prebivalcev, je doslej umrlo 56 tisoč covid-19 bolnikov, potrdili pa so skoraj 2,5 milijona okužb z novim koronavirusom. Razmere so trenutno še posebej težke v južni rudniški regiji Šleziji, od koder so zaradi pomanjkanja bolnišničnih postelj morali covid bolnike prepeljati v druge regije. Da bi zajezili širjenje okužb, so na Poljskem do 18. aprila zaprte šole, športne in kulturne dejavnosti, pa tudi nenujne trgovine.

Zaradi krizne situacije s koronavirusom ostajajo na Poljskem šole zaprte vse do 18. aprila (Foto: epa)

Situacija se zaostruje tudi na Hrvaškem, saj so v minulih 24 urah potrdili 3217 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 36 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje število novih primerov je najvišje od 18. decembra lani, ko so jih potrdili 3272. Na Hrvaškem imajo trenutno 12.767 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1756 covidnih bolnikov, od katerih jih 171 potrebuje pomoč respiratorja za dihanje.

Kljub težki situaciji na Hrvaškem, pa zaenkrat terase kavarn in restavracij ostajajo odprte (Foto: epa)

Do srede zvečer so porabili 533.409 odmerkov Pfizerjevega, AstraZenecinega in Moderninega cepiva. Cepili so 432.601 ljudi, od tega 100.808 z dvema odmerkoma. Zdravstvene oblasti so predlagale nadaljevanje cepljenja s cepivom AstraZenece brez omejitev. V Zagrebu so danes nadaljevali z bolj množičnim cepljenjem starejših od 65 let in kroničnih bolnikov. V ta namen so zagotovili 30 tisočodmerkov AstraZenecinega cepiva. Od naročenih 1500 ljudi se jih je v sredo, ko so začeli z organiziranim cepljenjem na zagrebškem velesejmu, cepilo 783.

Ljudje se zaradi strahu pred cepivom na cepljenje niso odzvali
Hrvaški mediji poročajo, da se številni niso odzvali zaradi strahu pred stranskimi učinki cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca. Obenem so na Reki v sredo cepili 1400 ljudi, večinoma s cepivom AstraZenece. Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je sicer danes priporočil nadaljevanje uporabe cepiva AstraZeneca v boju proti epidemiji covida-19. Kot so pojasnili, se strinjajo s sredinim stališčem Evropske agencije za zdravila (Ema), da so koristi od cepljenja z AstraZenecinim cepivom občutno večje od tveganja s stranskimi učinki, saj cepivo učinkovito ščiti pred bolnišničnim zdravljenem in smrtjo.

Sara Rančigaj