fbpx

Švedska: Zaradi porasta posilstev se solzivci za samoobrambo prodajajo za med!

Foto: Twitter

Švedski lokalni mediji poročajo, da se solzivci za samoobrambo na trgu prodajajo za med. Ta trend seveda ni naključje, na Švedskem se namreč soočajo z naraščajočo problematiko porasta posilstev in ljudje očitno ničesar ne želijo prepustiti naključju.

Med junijem in avgustom so trgovci na drobno in proizvajalci solzivcev za samoobrambo poročali o 90-odstotnem porastu prodaje. Trgovska veriga Kjell & Company je javno sporočila, da izgleda, da bodo avgusta prodali približno 90 odstotkov več razpršil za samoobrambo kot junija. Podatke o prodaji v zadnjih mesecih pa opisujejo kot “pospešujoč, naraščajoč trend”, poroča švedski večerni časnik Expressen.

Podjetje Plegium, ki prav tako izdeluje in tudi prodaja spreje za samoobrambo, je sporočilo, da v zadnjih treh letih opažajo porast prodaje, v času poletja pa je prodaja povsem eksplodirala. Temu ustrezajo tudi podatki ene izmed spletnih strani, ki prav tako prodaja solzivce za samoobrambo z imenom Bodyguard – opažajo namreč 21-odstotni porast prodaje in to kljub temu, da na trg prihajajo novi proizvajalci solzivcev.

Foto: Twitter

Švedsko poletje je zaznamovala serija napadov s posilstvom. Najbolj odmevno dogajanje se je odvijalo v Uppsali, kjer sta se med 3. in 7. avgustom dogodila kar dva primera posilstva in dva poskusa posilstva, poroča Voice of Europe. Iz tega razloga so oblasti začele izdajati priporočila Švedinjam, naj se vzdržijo hoje ali kolesarjenja na območjih, ki niso dobro osvetljena. Vsem udeležencem zabav pa priporočajo, naj na zabavi ostanejo trezni ali pa naj se proti domu odpravijo dovolj zgodaj.

Tiskovni predstavnik policije pa je v opozorilu izpostavil, da napadalci prežijo predvsem na samotne ljudi, zato je pomembno premikanje. “Prosto hodite po osvetljenih ulicah, ko hodite sami, pa se izogibajte uličic in parkov. Na poti domov se s kom pogovarjajte, prosite za prevoz ali pa se napotite kam v skupini,” so še sporočili v poduk državljanom.

Hana Murn