fbpx

Švedske feministke so se iz strahu za lastno varnost pričele izseljevati iz predmestij, v katerih prevladujejo muslimanski migranti

Foto: iStock

Splošno znano je dejstvo, da so feministke migrante sprejemale z odprtimi rokami in vse, ki so temu nasprotovali, oklicale za rasiste, a očitno je nekatere izmed njih le srečala pamet in so prišle do spoznanja, da je sožitje nemogoče. Feministke iz Stockholma so namreč po poročanju Breitbarta pričele zapuščati območja, kot sta razvpiti coni Husby and Tensta, saj menijo, da verski fundamentalisti ogrožajo varnost življenja v predmestjih. 

Nalin Pekgul, feministka in nekdanja poslanka švedske socialdemokratske stranke, je kar 30 let živela v stockholskem predmestju Tensta, sedaj pa meni, da življenje tam ni več varno. Odkar so muslimanski fundamentalisti prevzeli kontrolo nad življenjem v mestu, ne mine več dan, da bi mirno obiskala center, ne da bi bila nadlegovana.

Položaj žensk se je vidno poslabšal
Po prepričanju Pekgulove se je položaj žensk v javnem življenju v zadnjih nekaj letih občutno poslabšal. Izpostavila je, da je na območju prišlo do porasta verskega fundamentalizma med moškimi, od katerih je večina migrantov. Sprva se je Pekgulova nameravala proti temu trendu boriti z organizacijo srečanj v kavarnah, a je to idejo kmalu opustila. Povedala pa je tudi, da centra ne obiskuje več, ker ob nadlegovanju ne želi povzročati dodatnih napetosti.

Foto: iStock

Prav tako se je predmestja Husby preselila nekdanja političarka Zeliha Dagli. Povedala je, da se je v Husbyju oblikovala samooklicana moralna policija, ki nadzoruje obnašanje žensk na tem območju. “Agresija nad feministkami se je še posebej povečala, saj so začele pojavljati govorice, da me želimo, da ženskam ne bi bilo več potrebno nositi burk.” Daglijeva je priznala, dase po izjavi, da bi se morala brigati zase, ni več počutila varno, kot se je nekdaj. Zato se je preselila v mestni predel Stockholma in dodala, da se počuti veliko srečnejša, saj lahko končno nosi, kar želi, ne da bi se počutila ogroženo. Izdala je, da bi se preselila nazaj v Husby le pod pogojem, če bi območje postalo ponovno varno.

Migrantska muslimanska populacija prevladuje
Husby je predmestje, v katerem tako kot v Rinkebyju prevladuje migrantska populacija, večina katere prihaja iz Afrike in Bližnjega vzhoda in je muslimanske veroizpovedi. Maja lani je bila tam napadena norveška filmska ekipa, ki je poskušala intervjujati švedskega ekonomista in avtorja Sanandaja, ki je bil zaradi svoje knjige, v kateri pojasnjuje, s kakšnimi problemi se sooča Švedska zaradi masovnih migracij, označen za rasista. Na tem nevarnem območju pa je bil lani napaden tudi ameriški filmar Ari Horowitz, medtem ko je preiskoval švedske “no-go” cone.

Foto: iStock

N. Ž.