fbpx

Ženska straža varnost na bazenih vzela v svoje roke: nadzorujejo migrante in preprečujejo morebitno nadlegovanje ter poskuse spolnih napadov

Foto: YouTube

V švedskem mestu Kalmar so vzpostavili žensko stražo, ki nadzoruje obnašanje migrantov na bazenih, z namenom, da bi zaustavili nadlegovanje žensk. Predstavnice straže so povedale, da so za to odločile, ker je od oktobra lani kar pet žensk poročalo o nadlegovanju, ki so ga bile deležne.

Siri Bernhardsson je povedala, da se je za takšen korak odločila, ker verjame, da je nujno potrebno, da se moški naučijo obnašati. “Dovolj nam je, da moški, ki so prispeli na Švedsko, mislijo, da lahko kar tako nadlegujejo ženske,” je dejala in dodala, da je vse, kar si želijo, zgolj plavanje v miru.

Številne o napadih ne obvestijo policije
Po besedah 24-letne Bernhardssonove obstaja veliko žensk, ki jim pišejo in jih obveščajo o otipavanju s strani mladih moških. Dogaja se tako na koncertih kot tudi na železniških postajah in v bazenih. Izpostavila je, da je večino žrtev sram, zato o incidentu sploh ne obvestijo policije. “Seznanjene smo z več napadi na bazenih, s katerimi niso bili seznanjeni organi pregona.” Povedala je, da so bili zaradi napadov celo prisiljeni v ločitev žensk in moških v jakuzijih. “To se ne bi smelo dogajati na Švedskem,” je dejala in opozorila, da so v spalnem mestu Kalmar, ki se nahaja južno od Stockholma in ima 65.000 prebivalcev, odprli kar 34 azilnih domov, obstajajo pa načrti, da se bo naselilo še dodatnih 6.000 novih migrantov.

Foto: YouTube

Članice straže so se po navedbah Daily Maila angažirale na dveh kopališčih: Äventyrsbadetu v mestu Kalmaru in Simhallenu v Nybru, predmestju Kalmara. Na Silvestrovo je vsaj 15 mladih žensk, ki je silvestrovalo na glavnem mestnem trgu, poročalo o otipavanju, ki so ga bile deležne, kar pomeni, da so prizori spominjali na tiste, ki so se zgodili v Kölnu. Tiskovni predstavnik policije v Kalmaru Johan Brunn je opisal, kako so migranti okoli deklet oblikovali obroče in jih obkolili ter jih pričeli nadlegovati. Ti so po navedbah Brunna ženske otipavali za prsi in genitalije. V nekaterih primerih so skušali ženske zvleči v čakajoči avto, a jim na srečo to ni uspelo. Policija navaja, da je od oktobra dalje kar pet žensk poročalo o nadlegovanju v mestnem rekreacijskem centru s strani prosilcev za azil, medtem ko so bile te oblečene v kopalke, pri tem pa dodaja, da je veliko tudi primerov, ki niso bili prijavljeni policiji.

Bazeni predstavljajo glavna lovišča
Lani je bilo po podatkih policije veliko incidentov v jacuzziju in več na bazenih. Po besedah Bernhardssonove je nujno osveščati o problematiki, saj lahko s tem pripomorejo k opozarjanju straže in k zaščiti ženskih plavalk. “Iz tega razloga smo se odločile za obhode bazenov, saj so tu ženske najbolj izpostavljene.” Bernhardssonova opozarja, da v Evropi bazeni predstavljajo glavna lovišča za tolpe moških migrantov, ki prežijo na ranljive ženske, in dodaja, da se število napadov na bazenih povečuje.

Nemški center za preživljanje prostega časa je januarja postal eden prvih, kjer so prepovedali vstop migrantom, kar se je zgodilo potem, ko so šolarko spolno napadli sirski najstniki na javnem kopališču. Tri sirske mladeniče so pridržali v začetku tega meseca zaradi napada v zabaviščnem središču v Münchnu. Zaradi vse večje zaskrbljenosti so, prav tako v centru za preživljanje prostega časa v Bornheimu, v Severnem Porenju – Vestfaliji, prepovedali vstop vsem migrantom. Prepoved je sledila napadu 18-letnega migranta nad 54-letnico, ki je žensko otipaval po intimnih delih telesa in jo poskušal poljubiti.

Foto: STA

V stockholmskem Eriksdalsbadetu, največjem centru za vodne športe, poročajo o kar 25 incidentih od  prejšnjega januarja. Švedska policija je iz tega razloga na mesto prizorišča poslala več zakritih policistov, da bi se zmanjšalo število spolnih napadov. Januarja je več deklic poročalo o spolnem napadu s strani mladega migranta na površinah javnega bazena v Stockholmu. Štirje primeri so vključevali mladoletne deklice, ki trdijo, da so jih spolno napadli migranti v Eriksdalsbadetu.

Eden izmed primerov, ki je nedvomno razburkal javnost, pa je bilo posilstvo 10 let starega dečka, ki ga je izvedel 20-letni migrant na bazenu v sosednji Avstriji. Napadalec je trdil, da je dečka posilil zato, ker naj bi ta oddajal preveč seksualne energije.

Napadi se vrstijo po prihodu migrantov
Nadzor bazenov v štirih mestih predstavlja odgovor na nedavne napade in nadlegovanje. Pri tem je 28-letna Ella Sjoberg, članica skupine za nadzor, izpostavila, da je bilo sicer že v preteklosti mogoče videti strašljive starce, ki so strmeli v mlada dekleta in dodala, da so se od takrat stvari nekoliko spremenile, saj so te pogosto tarča skupine fantov. “Vsakdo ve, da so se tovrstni napadi začeli vrstiti po tem, ko je množica migrantov prispela na Švedsko.”

Foto: YouTube

Sjobergova je poudarila, da integracija predstavlja enega od najpomembnejših vprašanj, ki bi ga bi bilo treba obravnavati in dodaja, da je žalostno, ker o tem nihče ne želi govoriti. Kljub dobremu namenu pa obhode in nadzor bazenov vsi v Kalmaru ne podporajo. Direktorica kopališča nasprotuje navzočnosti nadzornikov, saj po njenem mnenju vzbujajo občutek strahu, kar naj bi vplivalo na zmanjšanje števila kopalcev. Bernhardssonova je komentirala, da ne more verjeti, da lahko nekdo izreče kaj takšnega. Prepričana je, da je število kopalcev upadlo, ker se ženske ne počutijo več varne in dodala, da one opravljajo svoje delo zgolj z namenom, da obrnejo ta trend. “Z organizacijo nadzora želimo opozoriti, da takšno dogajanje ni normalno in je nujno, da ženska v primeru napada spregovori,” je dejala in dodala, da ne razume, zakaj bi to za kogarkoli predstavljalo težavo.

 N. Ž.