fbpx

Švedski kralj o epidemiološki situaciji: “Mislim, da nam je spodletelo! Imamo veliko število umrlih in to je grozno!”

Švedski kralj Karl Gustav XVI. (Foto: epa)

Švedska se kljub uvedbi strožjih ukrepov sooča z vse večjimi težavami obvladovanjem drugega vala epidemije koronavirusa. Kot poročajo mediji je do situacije kritičen tudi švedski kralj Karl Gustav XVI., saj se število hospitaliziranih vztrajno povečuje. “Mislim, da nam je spodletelo,” je dejal kralj v pogovoru za švedsko televizijo. Do ukrepov švedske pa je kritičen tudi njihov predsednik vlade Stefan Lovfen, medtem ko sam kljub kritikam svoje krivde ni želel priznati.

Kljub nastalim kritikam o spodleteli situaciji švedski premier Stefan Löfven ni želel priznati, da je bila njihova strategija napačna. Löfven meni, da je prezgodaj za podajanje ocen. V torek dejal, da državni uradniki med pandemijo koronavirusa niso ustrezno skrbeli za predstavnike starejše populacije. Povedal je tudi, da so zdravstveni uslužbenci napačno ocenili učinek drugega vala epidemije. “Mislim da večina stroke in uspela predvideti takšnega vala pred njimi, medtem ko so govorili o različnih skupkih,” je dejal Löfven.

Pozneje v torek je neodvisna komisija, sestavljena iz politologov, strokovnjakov za krizno upravljanje in strokovnjakov za javno zdravje, objavila tudi poročilo, v katerem je kritizirala odziv na pandemijo. Vendar so s prstom pokazali na Löfvena in njegov kabinet. “Vlada bi morala sprejeti ukrepe za zagotovitev, da je oskrba starejših bolje opremljena za obvladovanje pandemije,” je na novinarski konferenci dejal Mats Melin, predsednik komisije.

Foto: STA

Švedska je doslej zabeležila približno 350 tisoč okužb in več kot 7800 smrtnih primerov zaradi pandemije – od tega samo 500 v zadnjem tednu, kar je ena najvišjih stopenj smrtnosti na prebivalca na svetu. V ponedeljek se je v bolnišnicah zaradi covida-19 zdravilo okoli 2400 ljudi, kar je podobno kot v aprilu. Število bolnikov na intenzivni negi je zaenkrat za polovico nižje kot spomladi. Komisija je navedla, da je bilo skoraj 90 odstotkov smrtnih primerov starejših ali starih vsaj 70 let, polovica teh pa je nastanjenih v dolgotrajni oskrbi.

Kot največjo anomalijo vidijo neustrezno opremljenost v domovih za starejše
Komisija je dejala, da obstajajo “strukturne pomanjkljivosti, ki so bile že dolgo znane”, zaradi česar je “oskrba v domovih nepripravljena in slabo opremljena za obvladovanje pandemije.” Takšne pomanjkljivosti so vključevale pomanjkanje zaščitne opreme in zamude pri testiranju. Poročilo opozarja, da so švedske zdravstvene sisteme opisale kot “razdrobljene”, saj je oskrba razdeljena med 21 regij in 290 občin. Uradniki so zatrdili, da je treba reformirati zakonski okvir, poleg tega pa so pozvali k povečanju števila zaposlenih in usposabljanja ter delovnih pogojev za zdravstvene delavce, je poročal DW.

Švedska ministrica za zdravje in socialne zadeve Lena Hallengren (Foto: epa)

Ministrica za socialne zadeve Lena Hallengren je dejala, da bodo Socialni demokrati in zelena vlada pripravili novo zakonodajo za boljšo ureditev oskrbe starejših. Komisija je zaključila, da “je končna odgovornost za te pomanjkljivosti na vladi na oblasti – in na prejšnjih vladah.” Tudi švedski kralj Karl Gustav XVI. je kritičen glede obvladovanja epidemije v državi. “Mislim, da nam je spodletelo,” je dejal v pogovoru za švedsko televizijo SVT. “Imamo veliko število umrlih in to je grozno,” je še dodal.

Sproščen pristop ne deluje
Švedska je postala znana po tem, da za svoje prebivalce ni izvajala ostrih zapor, za razliko od večine drugih evropskih držav. Šole, bari in restavracije so bile odprte, čeprav naj bi prebivalci upoštevali smernice za socialno distanciranje. Ta politika pa je povzročila največ smrtnih primerov zaradi virusa v kateri koli nordijski državi, to število pa je še ​​veliko višje na prebivalca. Švedska statistična agencija je v ponedeljek sporočila, da so novembra zabeležili več kot osem tisoč smrtnih žrtev zaradi vseh vzrokov. Novembra so tako zabeležili najvišje število umrlih od leta 1918, ko je gripa opustošila državo. Švedska je tako šele sedaj začela izvajati omejitve in ustavila prodajo alkohola v barih in restavracijah po 10. uri zvečer in prepovedala javna zborovanja več kot osmih ljudi.

Sara Rančigaj