fbpx

Nov mednarodni poraz pred Sodiščem EU po zaslugi Cerarjeve vlade! Uganete, kdo je bil takrat zunanji minister?

Miro Cerar, Karl Erjavec (foto: STA).

Sodišče EU je danes v Luksemburgu odločilo, da je Slovenija kršila obveznost lojalnega sodelovanja z unijo, ker ni ustrezno sodelovala z Evropsko centralno banko (ECB), da bi odpravila protipravne posledice te neizpolnitve obveznosti, da bi odpravila protipravne posledice te neizpolnitve obveznosti. Slovenija je namreč z enostranskim zasegom dokumentov, ki so del arhivov ECB, kršila načelo nedotakljivosti arhivov unije, je odločilo sodišče EU. 

Evropska komisija je tožbo vložila lani aprila, v tožbi pa je slovenskim organom očitano, da so s kriminalistično preiskavo, v povezavi s sanacijo bank, v prostorih Banke Slovenije julija 2016 kršili nedotakljivost arhivov Evropske centralne banke (ECB), ki jo zagotavlja protokol o privilegijih in imunitetah EU. Za slovensko stran pomeni ta očitek nedopusten poseg v nacionalni predkazenski postopek. Slovenska stran je ves čas zavračala tudi očitek, da bi glede zasegov dokumentov ECB v okviru preiskave, kršila dolžnosti lojalnega sodelovanja.

Umik tožbe je sicer mogoč vse do izreka sodbe, a zaenkrat nič ne kaže na to. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je letos poleti, ko jo je predsednik vlade Janez Janša vprašal, pod kakšnimi pogoji bi bila komisija pripravljena umakniti tožbo, potrdila pripravljenost na dialog, a je pri tem tudi ostalo. Očitno gre še za en mednarodni poraz Slovenije, ki gre na račun vlade Mira Cerarja.

Trije veliki poraženci pred mednarodnimi sodišči. (Foto: STA)

Spomnimo, takrat je bil zunanji minister nihče drug, kot trenutni KUL-ov kandidat za mandatarja, Karl Erjavec. Letos je to za Slovenijo sicer že tretji tak poraz, septembra smo izgubili v zadevi Teran, v začetku leta pa v sodbi o arbitraži.

Sara Bertoncelj