Švedski minister odstopil zaradi obtožb o povezavah s turškimi skrajneži

Mehmet Kaplan (foto: epa)

Švedski minister za stanovanjsko problematiko Mehmet Kaplan je po tednu dni afer v švedski javnosti danes odstopil. Zaradi komentarjev, kjer je ravnanje Izraelcev primerjal z dejanji nacističnih Nemcev leta 1930, in fotografij sporne večerje se je nanj vsul plaz obtožb, da naj bi bil povezan s skrajnimi turškimi neonacističnimi skupinami. 

V javnost naj bi prišle fotografije, ki dokazujejo, da se je Mehmet Kaplan srečal s pripadniki turške skrajno desne skupine Sivi volkovi. Na večerji naj bi bil prisoten tudi ekstremist Barbaros Leylani, ki naj bi v enem od nagovorov dejal, da naj se Turki na Švedskem zbudijo ter pokažejo Švedski, Skandinaviji in Evropi, za kaj se zavzemajo.

”Ne maramo krvi, a če je potrebno, lahko dopustimo tudi prelivanje krvi,” je dejal Leylani, s katerim naj bi bil švedski minister na večerji. Skupina Sivi volkovi naj bi bila tesno povezana z več politično in rasno motiviranimi umori v zadnjih desetletjih.

Obtožbe zanikal – odstopa, ker nima več podpore
Švedski minister je vse obtožbe zanikal in dejal, da je vedno deloval proti vsem vrstam ekstremizmov. ”Moj odstop ne potrjuje govoric, še vedno jih ostro zanikam,” je dejal Kaplan ob odstopu. Švedski premier Stefan Löfven je njegov odstop sprejel in dejal, da verjame, da je Kaplan mož demokratičnih vrednot, a bi moral minister Švedsko predstavljati brez kakršnihkoli dvomov.

Minister se je za odstop odločil po tem, ko mu je opozicija očitala, da ima kot minister skrite načrte. Dejal je, da odstopa, ker je prepričan, da za nadaljevanje mandata nima več podpore, poroča švedski portal Svenska dagbladet.

M. G.