Svet Evrope Rusijo označil kot teroristični režim, tako pa so glasovali na Združenih narodih

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PACE) je sprejela resolucijo, s katero je Rusko federacijo označila za teroristični režim. S tem je PACE postala prva mednarodna organizacija, ki je Rusijo označila za teroristično državo.

Resolucija o nadaljnjem stopnjevanju agresije Ruske federacije proti Ukrajini je bila predstavljena v četrtek, 13. oktobra, na plenarnem zasedanju PACE v Strasbourgu. Sklep je bil sprejet soglasno. Od sto navzočih članov skupščine jih je za sklep glasovalo kar 99, eden pa se je vzdržal.

Pred glasovanjem v PACE je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovoril skupščino prek videoklica in člane skupščine pozval, naj podprejo omenjeno resolucijo.

Foto: posnetek zaslona, Svet Evrope

V resoluciji piše, da je treba to agresijo nedvoumno obsoditi kot zločin, kot kršitev mednarodnega prava in kot veliko grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Kot že rečeno, je bil med postopkom vložen amandma, ki predlaga razglasitev Ruske federacije za teroristični režim. Med glasovanjem je vključitev omenjene novele podprlo 79 članov odbora, dva sta bila proti, eden pa se je vzdržal. V resolucijo pa je bil tudi vključen tudi dodatni amandma, ki zahteva zagotovitev sistemov zračne obrambe za Ukrajino.

Foto: posnetek zaslona, Svet Evrope

Združeni narodi poslali jasno sporočilo Moskvi
Generalna skupščina Združenih narodov je z veliko večino glasovala za obsodbo poskusov Rusije za priključitev štirih ukrajinskih regij. Resolucijo je podprlo 143 držav, 35 držav – med njimi Kitajska in Indija – pa se je vzdržalo. Poleg Rusije so glasovanje zavrnile še štiri države, in sicer Belorusija, Severna Koreja, Sirija in Nikaragva. Čeprav simbolično, je bilo to največje število glasov proti Rusiji od invazije dalje.

Prejšnji teden je ruski predsednik Vladimir Putin na veliki slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente, s katerimi so vzhodne ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson postale del Rusije. Sporazumi so bili podpisani z voditelji štirih regij, nameščenimi v Moskvi, in so bili podpisani po samooklicanih referendumih na območjih, ki jih je Zahod enotno označil za “prevaro”.

Resolucija mednarodno skupnost poziva, naj ne prizna nobene aneksijske zahteve Rusije, in zahteva njeno “takojšnjo razveljavitev”. Pozdravlja in izraža močno podporo prizadevanjem za umiritev konflikta s pogajanji. Vse države, ki so glasovale z Rusijo, sicer že dolgo časa kritizirajo zahodne vlade. Belorusija velja za satelitsko državo svoje sosede in zaveznice, njeno ozemlje pa je bilo uporabljeno v februarski invaziji Putina na Ukrajino.

Afriške države si prizadevajo za nevtralnost
Poleg Kitajske in Indije, ki sta poskušali ostati nevtralni glede konflikta, je med državami, ki so se vzdržale glasovanja, 19 afriških držav. Številne afriške države so se izognile temu, da bi se postavile na eno ali drugo stran v vojni – kar velja za odraz prizadevanj za ohranitev dolgoletnih trgovinskih vezi ali ohranjanje zgodovinske politike neuvrščenosti. Tri od štirih držav, ki jih je julija obiskal ruski zunanji minister Sergej Lavrov – Kongo, Etiopija in Uganda – so se vzdržale.

Foto: epa

Medtem so vse štiri države, ki so bile deležne nedavnega obiska ukrajinskega zunanjega ministra – Gana, Slonokoščena obala, Kenija in Senegal – v ZN glasovale za obsodbo Rusije. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je pot opravil v očitnem prizadevanju za boj proti ruskemu vplivu v Afriki, čeprav je prekinil svoj obisk, potem ko so v ponedeljek večja ukrajinska mesta postala tarča raketnega obstreljevanja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v odzivu dejal, da je hvaležen vsem državam, ki so podprle resolucijo. “Svet je povedal svoje – (ruski) poskusi aneksije so ničvredni in jih svobodni narodi ne bodo nikoli priznali,” je tvitnil in dodal, da si bo Ukrajina povrnila vsa svoja ozemlja. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je glasovanje poslalo jasno sporočilo Moskvi, in sicer, da Rusija ne more kar izbrisati suverene države z zemljevida sveta.

Foto: epa

Dame Barbara Woodward, britanska veleposlanica pri ZN, je dejala, da Rusija ni uspela tako na bojišču kot tudi v ZN, in dodala, da so se države združile, da bi branile vsebino listine svetovne organizacije. “Rusija se je izolirala, vendar le Rusija lahko ustavi trpljenje. Zdaj je čas za konec vojne,” je dejala jasno.

Glasovanje v Generalni skupščini ZN je bilo sproženo, potem ko je Rusija uporabila svojo pravico veta, da bi preprečila ukrepanje v Varnostnem svetu – organu, zadolženem za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Kot stalne članice imajo veto v svetu tudi Kitajska, ZDA, Francija in Združeno kraljestvo. Po poročanju BBC-ja je bilo mogoče slišati tudi pozive, naj se Rusiji po invaziji na Ukrajino odvzame pravica veta.

Sara Kovač