fbpx

Svetovna zdravstvena organizacija le priznala nekatere svoje zmote

Svetovna zdravstvena organizacija, Covid-19, (Foto: epa)

Na srečanju Svetovne zdravstvene organizacije so Tedros Adhanom Ghebreyesus, sicer generalni direktor, Michael Ryan, Izvršni direktor te organizacije za področje programa za nujne zdravstvene primere in Maria van Kerkhove, ki je prav tako povezana z omenjeno organizacijo, javnost obvestili glede novosti s področja boja s Covidom-19. Ob tem so izpostavili tudi pomembnost nošenja mask kot dodatka in ne kot nadomestka za druge ukrepe za zajezitev pandemije novega koronavirusa. Vendar pa je že omenjena organizacija v zadnjih mesecih močno izgubila na kredibilnosti, saj so si glede določenih ukrepov pogosto premisli, tudi glede nošenja mask. Obenem se v javnosti še pojavlja vprašanje glede njenega preferiranja kitajskega ravnanja s pandemijo, še zlasti ob koncu prejšnjega in začetku novega leta, kar je pripeljalo do prave globalne katastrofe. 

Pred dvema dnevoma, torej 3. junija, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pripravila informativni sestanek o novem koronavirusu. Dotaknili so se tudi zdravljenja z zdravilom hydroxychloroquine za malarijo, ki sicer vzbuja veliko dvomov. V svojem poročilu pa so se sicer dotaknili še operativnih smernic za vzdrževanje osnovnih zdravstvenih storitev, navodil za nadzor širjenja COVID-a-19, priporočil za načrtovanje množičnih zborovanj, protokola za nadzor okužb med zdravstvenimi delavci, etičnih vidikov uporabe digitalnih tehnologij pri sledenju COVID-a-19 in posodobljenih smernic o kliničnem upravljanju bolnikov s COVID-om-19. Pri WHO so ob tem poudarili, da nadaljujejo z usposabljanjem milijonov zdravstvenih delavcev po vsem svetu, z namenom uveljavljanja svojih smernic na zdravstvenem področju. Ob tem sta ključni dve novi usmeritvi: dekontaminacija in sterilizacija medicinskih pripomočkov in čiščenje ter dezinfekcija okolja. V tem trenutku ponujajo dvanajst različnih tečajev v 27 jezikih, poroča REV.

Dr. Michael Ryan, sicer Izvršni direktor programa za nujne zdravstvene primere Svetovne zdravstvene organizacije pa je priznal, da se ta bolezen prenaša kapljično z osebe na osebo in preko dihalnih poti pa tudi preko okužene površine, ki jo je okužil nekdo s simptomi ali pa nekdo, ki nima opaznih simptomov. Po njegovem opažanju je za zdravje koristno zadrževanje na odprtem, seveda pa ne v množici drugih ljudi. Ob vsem tem pa je potrebno upoštevati tudi navodila lokalnih oblasti. Takšna izjava je zanimiva še zlasti ob dejstvu, da je svetovna zdravstvena organizacija v začetnem stadiju pandemije, upoštevala predvsem kitajske smernice za boj proti le-tej, ni se pa izjasnila glede tega ali naj ljudje nosijo obrazne maske ali ne. Obenem je že omenjena organizacija tudi trdila, da ni dokazov, da bi se virus prenašal kapljično s človeka na človeka.

Svetovna zdravstvena organizacija, Covid-19, (Foto: epa)

Dr. Maria Van Kerkhove, sicer prav tako povezana s Svetovno zdravstveno organizacijo pa je priznala, da nošenje obraznih mask sicer ne zadostuje. Maske morajo biti po njenem prepričanju v uporabi kot del celovite strategije za boj s COVID-om-19, vendar pa so pomembne tudi druge stvari kot so testiranja, zdravljenje, izolacija, sledenje, karantena in drugo. Obenem je poudarila, da je WHO podala smernice glede tega, v katerih situacijah je smiselno nositi maske, še zlasti na kakšen način in kako. Povedala je tudi, da je maske ključno uporabljati v nekaterih primerih, kjer ni mogoče ohranjati varnostne razdalje med ljudmi. Prav tako budno spremljajo, kako posamezne države uvajajo nošenje mask glede na lokalne okoliščine.

Svetovna zdravstvena organizacija: Nošenje mask je treba spodbujati kot dodatek in ne alternativo
Ob tem je Ryan poudaril, da bodo vsekakor v polnosti podpirali države pri spodbujanju in uveljavljanju nošenja obraznih mask v določenih okoliščinah, in sicer kot del celovite strategije, vendar pa maske razumejo kot dodatek k vsem ostalim ukrepom, še zlasti v kontekstu vračanja ljudi v službe in šole. Ob tem je treba vsekakor upoštevati tudi zahteve in priporočila glede ohranjanja razdalje pa tudi nadzora nad javnostjo ali omejevanja javnega gibanja. Maske v tem primeru ne morejo biti alternativa. Uporaba je maske ključna pri preprečevanju novih okužb, saj se tako zmanjša možnost, da jo tisti, ki so okuženi in jo nosijo, okužijo druge. 

Obrazna maska, (Foto: epa)

Ob tem je znano, da si Svetovna zdravstvena organizacija, ki je sicer pod močnim domnevnim kitajskim vplivom, vsake toliko premisli glede nošenja zaščitnih mask v javnosti. Potem, ko se je ta organizacija (WHO) s svojim neukrepanjem izkazala za neučinkovito pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa po svetu, se je z začetkom aprila odločila, da ljudem vnovič ne priporoči nošenja zaščitnih mask v javnosti. Tako je sklenila na podlagi svežih dokazov, ki naj bi nakazovali, da maske ne pomagajo pri zaviranju pandemije. WHO se je po nasvetu, da naj ljudje maske nosijo namenila, da vnovič preuči svoje priporočilo glede nošenja zaščitnih mask, ki glede na podatke iz Hong Konga nakazujejo, da je njihova razširjena uporaba v skupnosti, zmanjšala širjenje novega koronavirusa v nekaterih regijah. V posodobljenih smernicah, ki so jih objavili v ponedeljek, je organizacija zatrdila, da čeprav maske lahko pomagajo omejiti širjenje bolezni, same po sebi niso zadostne.

Domen Mezeg