fbpx

Neverjetno: Pri WHO so si spet premisli glede priporočila za nošenje mask v javnosti!?

Foto: epa

Potem, ko se je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) s svojim neukrepanjem izkazala kot neučinkovita pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa po svetu, se je ta s tem tednom odločila, da ljudem vnovič ne priporoči nošenja zaščitnih mask v javnosti. Za to pravi, da se je odločila na podlagi svežih dokazov, ki naj bi nakazovali, da njihova nošnja, naj ne bi pomagala zavirati pandemije.

WHO se je po nasvetu, da naj ljudje maske nosijo, odločila, da vnovič preuči svoje priporočilo glede nošenja zaščitnih mask, ki glede na podatke iz Hong Konga nakazujejo, da je njihova razširjena uporaba v skupnosti zmanjšala širjenje novega koronavirusa v nekaterih regijah. V posodobljenih smernicah, ki so jih objavili v ponedeljek, je organizacija zatrdila, da čeprav maske lahko pomagajo omejiti širjenje bolezni, same po sebi niso zadostne.

“Ni dokazov, da je nošenje zaščitnih mask v skupnosti zdravim ljudem preprečilo, da bi se okužili z dihalnimi okužbami, vključno s covid-19,” so zatrdili. Profesor David Heymann z Londonske šole za higieno in tropsko medicino, ki je vodil znanstveno in tehnično svetovalno skupino WHO za nalezljive nevarnosti, je po poročanju Guardiana zatrdil, da če ljudje ne delajo v zdravstvenih ustanovah, maske služijo samo zaščiti drugih, ne pa tudi sebe.

Foto: epa

Heymann sicer priznava, da virus lahko prenašajo ljudje, ki nimajo simptomov, ob tem pa dodaja, da se virus še vedno lahko širi preko kapljic ali kontaminiranih površin. Priporočajo upoštevanje fizične distance in pranje rok, saj to lahko prepreči zmanjševanje širjenja okužb. Sodeč po posodobljenem nasvetu naj bi tako zaščitne maske nosili ljudje s simptomi novega koronavirusa. Priporočeno je, da se ti samoizolirajo, ob slabem počutju pa poiščejo zdravniško pomoč. Nošenje zaščitnih maske svetujejo tudi tistim, ki se znajdejo v istem prostoru z okuženim.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni se z WHO ne strinja
Navodila WHO so v nasprotju z nedavnim nasvetom Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, ki je javnost pozval, da naj se v lekarnah, trgovinah z živili in na drugih javnih mestih, kjer je fizično distanciranje težko, zaščitijo s pomočjo pokrival za obraz. Heymann pri zagovarjanju novega stališča WHO poudarja, da lahko zaščitne maske ustvarijo lažen občutek varnosti. To pa bi lahko ogrožalo ljudi, je prepričan. “Tudi če so usta in nos popolnoma pokriti, lahko virus še vedno vstopi skozi oči. Ljudje mislijo, da so zaščiteni, ko v bistvu niso,” je dejal. Pri tem daje vedeti, da zdravstveni delavci ne nosijo le zaščitnih mask, ampak si zaščitijo tudi oči.

Pri WHO poudarjajo, da je zaskrbljujoče, če ljudje napačno uporabljajo maske, saj se lahko pri nepravilni odstranitvi okužijo. Tisti ljudje, ki so se odločili, da bodo v javnosti nosili zaščitno masko, morajo tako upoštevati nasvete za pravilno nošenje, da bo uporaba varna. “Države, ki priporočajo maske za splošno prebivalstvo, bi morale pripraviti študije za spremljanje njihove učinkovitosti,” so prepričani pri WHO.

Foto: epa

William Keevil, profesor okoljevarstva na Univerzi v Southamptonu, poudarja, da maske iz krp in nekvalitetne kirurške maske za obraz ne bodo filtrirale drobnih dihalnih kapljic in zagotovo ne aerosolov, za katere nekateri zdaj trdijo, da predstavljajo tveganje za okužbo. “Glavno vprašanje, ki ga je treba obravnavati, je: kaj pa zaščita oči, znana pot vstopa?”, je prepričan. Na drugi strani dr Elaine Shuo Feng, epidemiologinja z univerze v Oxfordu, zaradi nevarnosti prenosa virusa podpira ameriško naravnanost v nošenje zaščitnih mask v javnosti. “Koristno bi bilo, če bi ljudje z visokim tveganjem – starejši in ljudje s kroničnimi stanji – nosili zaščitno masko, če se ne morejo izogniti gnečam, saj imajo ti ljudje največje tveganje za bolezen s hudim izidom.” 

Hana Murn