fbpx

Svetovno znan politik ženske v burkah primerjal s poštnimi nabiralniki, islam pa opredelil kot vero, ki je stoletja za Zahodom

Foto: Twitter

Pred njegovo skorajšnjo zasedbo mesta britanskega predsednika vlade se s strani muslimanov vrstijo napadi na Borisa Johnsona. Ta je namreč znan predvsem po svojih neposrednih izjavah, povezanih s širjenjem islama, zaradi katerega Evropa vse bolj izgublja svojo kulturo. Januarja lani, ko je bil še zunanji minister, je tako za časopis The Daily Telegraph ženske, ki nosijo burke, primerjal kar s “poštnimi nabiralniki” in “roparji bank”. Muslimani ga zaradi njegovih izjav primerjajo z Adolfom Hitlerjem.

Najverjetnejši naslednji britanski predsednik vlade, Boris Johnson, je po poročanju spletnega portala Voice of Europe januarja lani zapisal, da je zanj “absolutno smešno”, da ženske pri tem, ko hodijo naokoli, izgledajo kot “poštni nabiralniki”. To pa ni edina Johnsonova izjava, ki razburja muslimane. Številne očitke je tako na primer požela tudi njegova izjava, da je muslimanski svet po zaslugi nazadnjaškega islama stoletja za Zahodom.

Johnson je v svojem eseju iz leta 2006, ki ga je izpostavil The Guardian, omenjeno ugotovitev med drugim podkrepil z naslednjimi besedami: “Islam nam resnično pomaga razložiti, zakaj v muslimanskem svetu ni bilo vzpona buržoazije, liberalnega kapitalizma in širjenja demokracije /…/ to je povzročilo, da so dobesedno stoletja v zaostanku.”

Boris Johnson (Foto: epa)

Muslimani Johnsona primerjajo celo s Hitlerjem
Izjave Johnsona je napadla organizacija Tell Mama, ki se ukvarja s spremljanjem sovraštva nemuslimanov. Po njihovo je šlo pri vsem skupaj za posploševanje, kar kaže na pomanjkanje razumevanja vere. “To kaže na pomanjkanje razumevanja islama. Obstaja veliko muslimanov, ki jih je islam tako navdihnil, da so v svoji ljubezni do življenja in lepote ustvarili prelepe umetniške oblike,” so dejali. Odzval se je tudi Muslimanski svet Britanije (MCB), kjer so izpostavili, da bi prebivalci Velike Britanije zagotovo radi vedeli, ali najverjetnejši naslednji predsednik vlade še vedno meni, da islam zavira pot do napredka in svobode. Podobnega mnenja je Mohammed Amin, nekdanji predsednik konservativnega muslimanskega foruma, ki je dejal, da je v Johnsonovi analizi razbrati “aktivno spodbujanje sovraštva do muslimanov“. Amin je tudi sicer znan po nestrpnosti do vseh, ki se ne strinjajo z radikalnim islamom. Johnsona je namreč v preteklosti primerjal tudi že z Adolfom Hitlerjem.

Velika Britanija zaradi širjenja islama izgublja svojo kulturo
Dejstvo je, da so opozorila pred radikalnim islamom dejansko še kako na mestu. Še posebej v Veliki Britaniji, ki, kot se zdi, vedno bolj izgublja svojo lastno kulturo zaradi tega, ker vedno večji delež tamkajšnjega prebivalstva predstavljajo muslimani. Problematika se med drugim kaže tudi s tem, da si na nekatera območja v britanskih mestih niti policija ne upa več. Ob tem v Veliki Britaniji narašča število zločinov z noži, vključno z napadi z mačetami, kar kaže na to, da se je pojavila prava epidemija tovrstnih napadov na nacionalni ravni.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Rajko Golob