fbpx

Švicarji na referendumu zavrnili možnost, da bi bili zakonski in izvenzakonski pari v gospodarskem smislu izenačeni

Fotografija je simbolična (foto: epa)

V Švici poteka referendum, na katerem je okoli pet milijonov volivcev načeloma že odločilo o več referendumskih vprašanjih – med drugim tudi o tem, ali naj se tujce, ki so zagrešili kaznivo dejanje, avtomatično izžene iz države, in o izenačitvi davčnih in socialnih pravic poročenih in neporočenih parov.

Na današnjo, referendumsko nedeljo so Švicarji odločali o več referendumskih vprašanjih. Ob vprašanju, ali naj iz države avtomatično izženejo tujce, ki so zagrešili kaznivo dejanje, še o treh drugih: gradnji druge predorne cevi predora St. Gotthard, o izenačitvi davčnih in socialnih pravic poročenih in neporočenih parov; slednji so sedaj v boljšem položaju.

Za izenačitev davčnih in socialnih pravic poročenih in neporočenih parov in proti kazni je trenutno za sklenjeno zakonsko zvezo 49,2 odstotka, proti pa 50,8 odstotka.

S pobudo za spremembo švicarske ustave je začela krščanskodemokratska švicarska ljudska stranka, ki jo je, potem ko je uspela zbrati dovolj podpisov podpore, vložila v obravnavo. Sprva je razprava potekala v spodnjem domu parlamenta, kjer je bila zavrnjena. Predlogom je nasprotovala predvsem stranka zelenih, zelenih liberalcev, socialnih demokratov in konservativnih demokratov. Kasneje je pobuda romala še v zgornji dom, kjer ponovno ni uspela pridobiti zadostne podpore, zaradi česar se je odločanje preneslo na švicarsko volilno telo.

Švicarji so zavrnili eno najstrožjih zakonodaj o tujcih v Evropi
Pobudnica referenduma je bila Švicarska ljudska stranka (SVP), ki je predlagala, da bi morali tujci, ki bi zagrešili kaznivo dejanje, ne glede na višino zagrožene kazni, takoj izgubiti pravico do bivanja v Švici. Izgon so v SVP predvideli za težka kazniva dejanja, kot so umor, trgovina z mamili in spolni napadi, a tudi za precej milejše prestopke, kot je zloraba socialnih prejemkov. Prav tako bi izgnali večkratne storilce lažjih kaznivih dejanj.

Švicarski volivci so na današnjem referendumu z 59 odstotki glasov zavrnili predlog Švicarske ljudske stranke (SVP) za uvedbo avtomatičnega izgona tujcev iz države, ki so storili kaznivo dejanje.

Nova pravila bi se nanašala na vse tujce, in sicer ne glede na to, kako dolgo že živijo v Švici. Prav tako bi veljala za v Švici rojene in odrasle potomce priseljencev, ki nimajo švicarskega državljanstva. Če bi volivci pobudo SVP podprli, bi Švica dobila eno najstrožjih zakonodaj o tujcih v Evropi, vendar zaenkrat kaže, da ne bo tako.

Proti pobudi so bile vse druge politične stranke v državi. Avtomatizem pri izgonu zavrača tako vlada v Bernu kot parlament, saj meni, da je v nasprotju s temelji pravne države in z mednarodnim pravom.

V. V., STA