fbpx

Švica na realna tla postavlja muslimanske učence: Morate se rokovati s profesoricami

Foto: epa

Švicarske oblasti v kantonu Basel-Landschaf so danes določile, da versko prepričanje ne more biti izgovor, da muslimanski otroci zavrnejo rokovanje s profesoricami po koncu pouka, kot je to v navadi v švicarskih šolah. Odločitev sledi aferi izpred nekaj tednov, ko sta muslimanska učenca zavrnila rokovanje z učiteljicami iz verskih razlogov. 

Nekateri muslimanski otroci so zavračali rokovanje s profesoricami, saj naj bi bilo to v nasprotju z njihovim verskim prepričanjem. Zaradi zahtev dveh najstnikov je ena izmed švicarskih šol nato spremenila več sto let staro tradicijo in vpeljala novo pravilo, da rokovanje – če imajo učenci verske zadržke – ni več obvezno.

A oblasti so sedaj določile, da švicarske šole ne bodo spreminjale svoje tradicije in da verski razlogi niso zadosten razlog za zavrnitev rokovanja. ”Učitelj lahko upravičeno zahteva rokovanje,” je svojo odločitev utemeljil šolski odbor. Vsem učencem oziroma njihovim staršem pa v primeru zavrnitve rokovanja grozi denarna kazen okoli 4.500 evrov, poroča ORF.

Zadevo začela sirska najstnika
Primer sta sprožila dva sirska brata, stara 15 in 16 let, ki sta v švicarski šoli v kraju Therwil zavrnila rokovanje s profesoricami in ob tem dejala, da ju nihče ne sme prisiliti, da se dotikata žensk. S tem bi se ji namreč poklonila, kar pa naj ne bi bilo skladno z njuno vero.

M. G.