fbpx

Švica prepoveduje tudi “burkini”

Foto: iStock

Švica se je v preteklosti težav z integracijo tujcev že večkrat lotevala precej ostro. Prepovedi nošenja burk na javnih mestih in referendumu o izgonu tujcev sledi sedaj tudi prepoved nošenja “burka-kopalk” oziroma “burkinija” v bazenih.

V vročih poletnih dneh je v švicarskih bazenih veliko muslimank z otroki. Te se kopajo v posebnih kopalkah, podobnih burki. Imenujejo jih “burkini”. Za delavce in obiskovalce bazena pa to predstavlja precej velik problem. Glavni razlog težav je namreč v tem, da bi to lahko bilo isto oblačilo kot burka, s katero je obiskovalka prišla na bazen, kar pa ni ravno v skladu s higienskimi standardi. Burkini je po novem obravnavan enako kot “obleka”, zato je kopanje v tem kopalnem kostumu odslej prepovedano, poroča Huffington Post.

“Ne moremo ločiti burkinija od burke”
“Enostavno nismo več ločili burkinija od navadnih oblek (burk),” je pojasnil Peter Howald, direktor športnega oddelka Basel-Stadt. Ženske v burkah so jedle in se v teh oblekah sprehajale, nato pa so šle z umazanimi oblačili tudi v bazen, zato je med njimi in preostalimi obiskovalci bazena ter zaposlenimi mnogokrat prihajalo do sporov, je še pojasnil.

Za nošenje burke do 9 tisoč evrov kazni
Podobna pravila za obiskovanje bazenov zaradi higienskih razlogov sprejemajo tudi v Nemčiji in Franciji. Sicer pa so Švicarji že pred časom na referendumu odločili, da je muslimankam nošenje burk v trgovinah, restavracijah ali javnih stavbah – prepovedano. Ženske, ki bodo v javnosti nosile obrazno tančico, bodo kaznovane z globo do 9 tisoč evrov.

N. K.