Švicarji za prepoved hidžaba, saj diskriminira druge ljudi

Slika je simbolična. Foto: epa

“Nesprejemljivo je, da lahko nosiš hidžab na fotografiji, kape pa ne,” je nedavno potožil Walter Wobmann, ki je že iz preteklosti znan po svojih prizadevanjih za omejitev islamističnih trendov, ki vse bolj ogrožajo švicarsko družbo in na evropski ravni odpirajo številna varnostna vprašanja.

Omenjeni politik je član desnega krila švicarske ljudske stranke, največje v zveznem parlamentu. Njegova izjava se nanaša na pozive po prepovedi hidžabov na slikah v potnih listih, saj je tudi kape prepovedano nositi v tovrstnih okoliščinah, zato je nošenje omenjenih muslimanskih oblačil že razglasil za diskriminatorno, navaja RT. K tovrstnim prepovedim pa se nagibajo tudi v nekaterih drugih evropskih državah, saj se bojijo, da bi obravnavani trendi ogrozili njihovo lastno identiteto.

Z versko svobodo tovrstne prakse nimajo ničesar skupnega
Obenem vidnejši švicarski politik navaja, da takšno početje nima nobene zveze z versko svobodo, tovrstna prepoved pa mora veljati tako za hidžabe kot tudi za kape in naglavne povoje pa tudi druga pokrivala, ki zakrivajo obraz, v primeru ko gre za fotografiranje za dokumente. Ob tem švicarska policija zatrjuje, da je hidžabe dovoljeno nositi, vendar pa mora biti obraz viden in prepoznaven.

Borec proti islamizaciji
Že v preteklosti se je Wobmann proslavil s svojimi predlogi, ki naj bi omejili verjetno enega najbolj perečih in skrb vzbujajočih družbenih procesov na evropskih tleh – islamizacijo. V ta namen je švicarsko javnost v preteklosti že pozval k prepovedi gradnje minaretov in nošenju burk – oblačil ki prekrivajo celotno telo, vendar pa bo najprej počakal, da problematiko obravnava parlament, potem pa se bo odločal naprej.

Muslimanska oblačila burijo duhove
Se pa tovrstni pozivi pojavljajo ravno v času, ko v Švici že poteka širša debata o prepovedi nošenja muslimanskih verskih oblačil. Nedavno so se namreč tovrstne prepovedi že zgodile v nekaterih evropskih mestih in se nanašajo na prepoved nošenja burkinijev – konservativnih kopaliških kostumov na javnih plažah, medtem ko so nekatere druge zahodne države, kot sta Britanija ali Kanada glede tega področja bolj liberalni, saj dopuščata hidžabe celo za policijske uslužbence.

Prepoved burkinijev v Franciji
Nedavno so prepoved omenjenih kopaliških kostumov sprejela nekatera francoska obalna mesta, piše CNN. A tovrstno ravnanje je že vzbudilo pozive različnih strani, ki tovrstnim potezam ostro nasprotujejo, in celo francoskega višjega administrativnega sodišča, ki je navedlo, da posamezni župani nimajo pravice do tovrstnih potez, vendar slednji vztrajajo pri svojem, saj nošenje burkinijev predstavlja povečano grožnjo varnosti lokalnega prebivalstva, kar se navezuje na nedavne teroristične napade v Nici, ko je življenje izgubilo preko 80 ljudi.

Foto: epa

Foto: epa

Grožnja francoski kulturni identiteti
Tovrstnim prepovedim je naklonjen tudi vidnejši francoski politik Nicolas Sarkozy, ki se bo v naslednjem letu potegoval za novo predsedniško kandidaturo, v čemer ga podpirajo številni Francozi, saj se ob islamskem priseljevanju v njihovi državi pojavlja resna grožnja ohranitvi vrednot kulturnega izročila francoskega naroda. Obenem omenjeni politik poudarja, da se morajo vsi enako držati pravil, ki veljajo v njihovi državi, piše ABC.

Domen Mezeg

 

 

 

 • rubec

  Škoda da v vodi ne molijo, saj bi se redki vrnili na plažo.

 • WHAT IS TAQIYYA – youtube

  Koran, propaganda sovražštva in diskriminacije do zahodnega sveta, oziroma vsega ki se ne podredi islamu. Hidžab je eden izmed simbolov te ideologije sovražštva.

 • avtohtoni neandartalec

  A zdaj je že hidžab problem, čedalje več kosov oblek je prepovedanih, ker pravičnežem in poštenjakarjem povzročajo neprijetne občutke strahu in tesnobe. Človeka res prime, da bi si na glavo poveznil cedilnik za špagete, iz principa.

  • tarantela

   10+

  • mona lisa

   Lahko imaš ti na sliki za dokumente kapo?

  • Nata

   No, pa se poizkusi s cedilnikom slikati za kakšen dokument !?

  • Kapucinka

   Ljudje s cedilniki na glavah niso pripadniki fundamentalističnih religij ali nevarni, ampak samo prismuknjeni. Fundamentalistični islam je tesno povezan s talibani, samomorilci, nasiljem nad ženskami in pedofilijo, ženske s hidžabi pa to posredno podpirajo. Nedaleč od njih pa so vedno dedci, ki so še bolj nevarni. Ti neprilagojeni imigranti v Evropi so iste vrste ljudje kot tisti, ki niso Abdeslama prijavili policiji.

 • tarantela

  Čudno, nikogar ne moti, ko v raznih kuharskih oddajah nosijo dame, ki kuhajo, nohte pobarvane z lakom, kar noben higienik ne dopušča!

  • mona lisa

   Mešaš jabolka in krompir.

   • Olga

    ++++++++

   • Nata

    ++++++++++ Čeprav je pire z jabolčno čežano dober, ti dam prav !!!

 • if

  Ohranjanje kultur Francije, Švice, v Sloveniji kulture tipa Prešern, so aktualni problemi naprednih domoljubnih sil.
  V Sloveniji so domoljubno razdiralne sile izražene v oblikah:
  izdali smo dovoljenja za gradnjo mošeje;
  200.000 migrantov lahko sprejmemo;
  zlorabe državnih funkcij in premoženja države za tihotapljenje mase migrantov preko Slovenije;
  vodenje vojske je šarlatansko;
  v slovenske osnovne in srednje šole velikoštevilno vstopajo tujci;
  ….

 • Gr8_1
 • mona lisa

  To je res. Evropski politiki bi morali imeti toliko zdrave pameti in uzakonit prepoved nošenja v javnosti vsega kar čisto zakriva osebo in seveda na dokumentih brez raznih pokrival. Če to vela za evropejce potem tudi za prišleke.

 • Olga

  Bravo! Evropsko kulturo je treba braniti! Tisti, ki se niso sposobni ali pa se NE ŽELIJO prilagajati, naj gredo!

 • bojan

  Zame to ni nobena vera kjer se dominira nad ljudmi ….

  to je navadna maškarada psihičev in strašil…

  to je treba pregnat iz evrope pšo hitrem postopku

 • garfi

  SDS spet “nič ne dela”
  DZ ni podprl predloga sprememb zakona o javnem redu in miru, s katerim bi se na javnih krajih prepovedalo nošenje burke in nikaba. Za spremembe je glasovalo 19 poslancev, proti pa 54. SDS je prepoved predlagala zaradi varnostnih in kulturnih razlogov, podprli pa so jih še v NSi.
  LJUBLJANA > Ostale stranke so prepoved teh dveh pokrival zavrnile s pojasnili, da je izražanje verskega prepričanja zaščiteno z ustavo, da žensk, ki bi nosile nikab ali burko v Sloveniji praktično ni, pa tudi varnostnih težav s tem ni, in da tudi države, kjer nošenje teh pokrival v javnosti ni dovoljeno, niso preprečile terorističnih napadov, ki da se jih lahko stori tudi v drugih oblačilih. Spraševali so se tudi, zakaj predlagatelji potemtakem ob prepovedi nikabov in burk ne predlagajo prepovedi še denimo smučarskih mask.
  rdeče zeleni kalifat press

  • novaknovak

   ko delaš fotko za osebni dokument, točn povedo, da ne smeš imet pokrivala, da moraš točn tja gledat, pa da ne smeš ust imet odprtih?! wtf, tu pa si lahk pokrit/a?! na bencinsko ne smeš s čelado, motoristično, ne smeš bit pokrit s kapuco, da ne govorimo o bankah, ko je pust, Bog ne daj z masko…pa me zanima kolk pustov, motoristov je oropalo banke, bencinske servise, in kako varnostno grožnjo le ti predstavljajo? torej, motoristi, slabše ste rangirani kot tile “turisti”–

  • Olga

   Spomnimo le, kako je !evake motil križ kot obesek na verižici! Ali to ni bilo versko prepričanje?! Dvoličneži!

 • spet-sam-jest

  Tole je use skup čist brez veze in sam odlaganje neizbežnga.
  Edin zavračanje useh migrantou in vračanje (izgon) useh, k se nočjo asimilirat u EU kulturo in naš način žiulejna bi lohk prepreču islamsko EU u mejn kt 30 letih. Al pa totalna vojna.
  Muslimani se enostavn prehitr množijo (po zdejšnih praksah jih še finančno spodbujamo k čim večji nataliteti) in če jim noumo tega u EU na kerkol način preprečl in še ustavl prseljevanje, bojo čez par deset let demokratičn dobil volitve in u istem mandatu ukinl demokracijo ( u Londonu so tko že dubl župana, k je za islam). Pol je pa hudo bliz do šerijata.
  Sicer mene mal tolaž to, de tega najbrž ne bom doživu, k sm že mal prestar in bom šou že prej k svetmu Petru na zagovor, sam useen mi nou glih užitek gledat tole zmer hitrejšo in neizbežno islamizacijo.
  Ampak kokrkol, na mladih svet stoji, saj tko praujo, pa se nej kr oni sami odločjo, kako čjo žvet čez 30 let. Če čjo žvet tko, k zdej žvijo u kkšni reuni muslimanski državi (k tle nimamo nafte, high tech firm pa z musli načinom lajfa tud nou), nej se delajo de je use fajn in de bo kar bo, pa bomo zihr enkrat u šerijatu, če pa hočjo kokr tolk normaln žiulejne, se pa nej zbudijo in nej nekej zato tud nardijo, pa to zlo hitr, k bo kmal prepozn.
  Pa nej ne računajo glih preveč na mojo generacijo, k bomo bl opazovauci k kej druzga.

 • jankoslav

  No, tudi v Ljubljani (po odprtju muslimanskega campusa – džamija, vrtec, šola in prostori za bivanje) bo z novim letom vse drugače. Videli bom, kako bodo dobili krila in njihove zahteve bodo:
  – prilagoditev hrane v vrtcih, osnovnih šolah ipd. njihovim verskim navadam,
  – prilagoditev izvajanja športne vzgoje v omenjenih institucijah,
  – zahteva za spremembo praznikov, itd itd.

  Islam je totalitarna vera, ki posega v celotno družbo. Ne obstaja družbeni sistem, ki ne bo prizadet oz. ga ne bodo muslimani hoteli prilagoditi sebi. Če temu ni tako, to pojmujejo kršitev njihovih svoboščin in pravic.

  • bojan

   Kmalu te njihove uahteve ne bo več nihče jemal kot kršitev svoboščin pač pa vsiljevanje in muslimaniziranje … v ljudeh se počas kuha… ko bo zavrelo bo z musliči v evropi konec

   • spet-sam-jest

    A veš tisto o žabi in vroči vodi? Če se bo muslimaniziranje nadaljevou lepo počas, se bomo sam enkrat zavedl, de smo kuhani. Edin dost ornk pretresou lohk zdram rajo.

    • bojan

     mislim da se tega ne bo zgodila … pred 300 leti že možno ko so bili butasti pa informiranost na nuli … danes je drugače predvsem so ljudje bolj veliko bolj pametni ..-. razen politivkov in vodilnih

  • Olga

   Šeriatsko pravo, šeriatsko policija…. ateisti so tudi na njihovem spisku sovražnikov….

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + + + +
   Pozabil si dodati naselje v okolici džamije ……….za koga neki ????
   Saj v šolah in vrtcih se pa glede hrane že ” dogaja ” !

 • jankoslav

  Šele sedaj, ob spoznavanju islama in muslimanske družbe vidimo, kako diametralno različno je krščanstvo oz. krščanska družba (pri nas katoliška). Tudi če nismo religiozni to opazimo, če pa imamo le malo več znanja in smisla razumevanja, pa nam je to popolnoma jasno.

  Torej, gre za spopad med civilizacijama, med popolnoma različnimi vrednotami in normami, med svobodo in tiranijo, med demokracijo in totalitarizmom hujšega tipa kot je komunizem.

  • spet-sam-jest

   Hja, če bi se svet ves čas vrteu po volji krščanskih vodij, k so skoz celo zgodovino zatiral usak napredek kolkr so le mogl, tud mi neb mel niti prbližn take družbe, kt jo mamo zdej. Pa se jim je folk, “hvala bogu”, pred časom postavu po robu in jih usaj mal zabremzu. Sicer pa še zmer mouzejo rajo z grožnjam o peklu in oblubam o nebesih. Če pa pogledaš mal sam hrvaška poročila, je pa tam verouk u šoli že skor obvezen, umešavajo se pa zmer bl u politko in u čist prou use. Tko de tud RKC ni ravn kkšna napredna ustanova, sam moči nima več take (tud hvala bogu), kt jo je mela.

   • Olga

    Lol

   • novaknovak

    mal bluziš. pa še mal..pa še bolj…krščanar te je rešil, da se sedaj ne klanjaš..pol bi videl napredek…

   • jankoslav

    Postaviti se moraš enostavno vprašanje, zakaj je v krščanskem svetu prišlo do največjega znanstvenega, gospodarskega, političnega in splošnega družbenega razvoja, medtem ko v drugih, predvsem pa v islamskem svetu do tega ni prišlo. Ločiti pri vsem tem moraš tudi, religijo in cerkev (institucijo) in seveda sposobnost cerkve sprejeti spremembe. Pa ja ne misliš, da Papež misli, da je zemlja ravna ter da se sonce vrti okoli zemlje. Cerkev je napredna (v primerjavi z drugimi verskimi institucijami) prav zato, ker loči cerkveni del od posvetnega (ločitev cerkve in države), kar npr. za vernike v komunizem ne moremo trditi. Torej še enkrat, krščanstvo je omogočilo Zahodu, da je dosegel takšno stopnjo družbenega razvoja, kot jo ni še nobena druga družba do sedaj. Tudi to, da lahko sedaj pišem komentar je rezultat krščanstva in ne islama.

    • Nata

     + + + + + + + + + + +

   • tinta

    A, spet-si-ti, si pa res pobožen postal. Še vedno hodiš k verouku ?

   • tramal

    V celi evropi imajo verouk v šoli samo v komunističi sloveniji ne.

   • tramal

    Primerjaj razliko med civiliziranim kristjanom in komunistično antikrističnimi divjaki.Dva popolnoma različna svetova,kot nebesa in pekev.

   • Nata

    Joj……si pa naložil s ta veliko lopato !!
    O naprednosti pa povej svojim. Če je kraja in laž napredna ??
    Brez komentarja.

 • FORT WORTH

  A je tale na sliki mogoce J. Murgelj ?

  • tinta

   Mogoče ?
   Po obrveh in trepalnicah sodeč, bi lahko bila – drugače pa zgleda ta gospa zelo prijazna.

   • cosmosjasnovidec

    Tako izgledajo vsi dokler ne dobiš noža v hrbet.V obraz se ti smeji in dela prijazen obenem pa razmišlja kako bi te najlažje pokončal.

 • dr Janez Sveti

  Vse ženske morajo imeti minđe.
  DR janez Sveti komisija

 • cosmosjasnovidec

  Bravo Walter Wobmann tako se dela in red mora biti.Tale na sliki se je pa prav tako prvi krat v življenju okopala in še to vsa zamotana v cunje tako,da si ja ne bi sprala znoja in maščobe z sebe katera jih po njihovem prepričanju ščiti pred vročino.Potem pa ni čudež,da vsi muslimani zaudarjajo kot par dni crknjena žival.

 • Marija

  Vse nagnat iz EU in bo mir. Lahko se bo delalo in ustvarjalo,tako je pa samo prerekanje in vojna. Ve vere pa ukiniti.No pa kako za izdajalskim papežem pa norijo,kup Slovencev v Rim,dobro da še ne umivajo muslimanom noge. Kdaj bo narod dojel da farji delajo za islam?

  • tinta

   Od kje tebi vse te čudne informacije ? In celo ime Matere božje nosiš…….. čudno .

   • Marija

    Malo dobro poglej okoli. Nič več ne bom napisala.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!