fbpx

Švicarji za prepoved hidžaba, saj diskriminira druge ljudi

Slika je simbolična (Foto: epa)

“Nesprejemljivo je, da lahko nosiš hidžab na fotografiji, kape pa ne,” je nedavno potožil Walter Wobmann, ki je že iz preteklosti znan po svojih prizadevanjih za omejitev islamističnih trendov, ki vse bolj ogrožajo švicarsko družbo in na evropski ravni odpirajo številna varnostna vprašanja.

Omenjeni politik je član desnega krila švicarske ljudske stranke, največje v zveznem parlamentu. Njegova izjava se nanaša na pozive po prepovedi hidžabov na slikah v potnih listih, saj je tudi kape prepovedano nositi v tovrstnih okoliščinah, zato je nošenje omenjenih muslimanskih oblačil že razglasil za diskriminatorno, navaja RT. K tovrstnim prepovedim pa se nagibajo tudi v nekaterih drugih evropskih državah, saj se bojijo, da bi obravnavani trendi ogrozili njihovo lastno identiteto.

Z versko svobodo tovrstne prakse nimajo ničesar skupnega
Obenem vidnejši švicarski politik navaja, da takšno početje nima nobene zveze z versko svobodo, tovrstna prepoved pa mora veljati tako za hidžabe kot tudi za kape in naglavne povoje pa tudi druga pokrivala, ki zakrivajo obraz, v primeru ko gre za fotografiranje za dokumente. Ob tem švicarska policija zatrjuje, da je hidžabe dovoljeno nositi, vendar pa mora biti obraz viden in prepoznaven.

Borec proti islamizaciji
Že v preteklosti se je Wobmann proslavil s svojimi predlogi, ki naj bi omejili verjetno enega najbolj perečih in skrb vzbujajočih družbenih procesov na evropskih tleh – islamizacijo. V ta namen je švicarsko javnost v preteklosti že pozval k prepovedi gradnje minaretov in nošenju burk – oblačil ki prekrivajo celotno telo, vendar pa bo najprej počakal, da problematiko obravnava parlament, potem pa se bo odločal naprej.

Muslimanska oblačila burijo duhove
Se pa tovrstni pozivi pojavljajo ravno v času, ko v Švici že poteka širša debata o prepovedi nošenja muslimanskih verskih oblačil. Nedavno so se namreč tovrstne prepovedi že zgodile v nekaterih evropskih mestih in se nanašajo na prepoved nošenja burkinijev – konservativnih kopaliških kostumov na javnih plažah, medtem ko so nekatere druge zahodne države, kot sta Britanija ali Kanada glede tega področja bolj liberalni, saj dopuščata hidžabe celo za policijske uslužbence.

Prepoved burkinijev v Franciji
Nedavno so prepoved omenjenih kopaliških kostumov sprejela nekatera francoska obalna mesta, piše CNN. A tovrstno ravnanje je že vzbudilo pozive različnih strani, ki tovrstnim potezam ostro nasprotujejo, in celo francoskega višjega administrativnega sodišča, ki je navedlo, da posamezni župani nimajo pravice do tovrstnih potez, vendar slednji vztrajajo pri svojem, saj nošenje burkinijev predstavlja povečano grožnjo varnosti lokalnega prebivalstva, kar se navezuje na nedavne teroristične napade v Nici, ko je življenje izgubilo preko 80 ljudi.

Foto: epa

Foto: epa

Grožnja francoski kulturni identiteti
Tovrstnim prepovedim je naklonjen tudi vidnejši francoski politik Nicolas Sarkozy, ki se bo v naslednjem letu potegoval za novo predsedniško kandidaturo, v čemer ga podpirajo številni Francozi, saj se ob islamskem priseljevanju v njihovi državi pojavlja resna grožnja ohranitvi vrednot kulturnega izročila francoskega naroda. Obenem omenjeni politik poudarja, da se morajo vsi enako držati pravil, ki veljajo v njihovi državi, piše ABC.

Matej Kavčič